Test: The Indian Constitution - 1


25 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: The Indian Constitution - 1


Description
This mock test of Test: The Indian Constitution - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Indian Constitution - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Indian Constitution - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Indian Constitution - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Indian Constitution - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Constitution of India was adopted by the ?

Solution:

The Republic is governed in terms of the Constitution of India which was adopted by the Constituent Assembly on 26th November, 1949 and came into force on 26th January, 1950.

QUESTION: 2

The Constitution names our country as:

Solution:

The first article of the Constitution of India states that "India, that is Bharat, shall be a union of states," implicitly codifying India and Bharat as equally official short names for the Republic of India.

QUESTION: 3

The Constituent of India was enacted by a Constituent Assembly set up:

Solution:

Under the cabinet mission plan of 1946, elections were held for the first time for constituent Assembly. The Constitution of India was made by the constituent assembly and it was set up under the cabinet Mission plan on 16 May 1946. The members of the constituent assembly were elected by the Provincial assemblies by method of single transferable vote system of proportional representations.

QUESTION: 4

Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Asembly of India ?

Solution:

Sachchidananda Sinha 9 December 1946: The first meeting of the Constituent Assembly was held in the constitution hall (now the Central Hall of Parliament House). Demanding a separate state, the Muslim League boycotted the meeting. Sachchidananda Sinha was elected temporary president of the assembly, in accordance with French practice.

QUESTION: 5

The idea of the Constitution of India was first of all given by :

Solution:

Manabendra Nath Roy (21 March 1887 – 24 January 1954), born Narendra Nath Bhattacharya, was an Indian revolutionary, radical activist and political theorist, as well as a noted philosopher in the 20th century. Roy was a founder of the Mexican Communist Party and the Communist Party of India. He was also a delegate to congresses of the Communist International and Russia's aide to China. Following the rise of Joseph Stalin, Roy left the mainline communist movement to pursue an independent radical politics. In 1940 Roy was instrumental in the formation of the Radical Democratic Party, an organisation in which he played a leading role for much of the decade of the 1940s.

QUESTION: 6

Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946? 

Solution:

Mahatma Gandhi was not really sidelined from the constitution framing. He chose not to be part of any form of government. In fact he was a strong advocate of dissolution of the Congress after independence. He was also not present when Nehru made his first speech to the Constituent Assembly.

QUESTION: 7

The Constituent Assembly was created by ?

Solution:

The Constitution of India was drafted by the Constituent Assembly, and it was implemented under the Cabinet Mission Plan on 16 May 1946. The members of the Constituent Assembly were elected by the provincial assemblies by a single, transferable-vote system of proportional representation.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

What is the special Constitutional position of Jammu and Kashmir ? 

Solution:

he correct option is Option A,B.

Under Part XXI of the Constitution of India, which deals with "Temporary, Transitional and Special provisions", the State of Jammu and Kashmir was accorded special status under Article 370.

Article 370 acknowledges the special status of the state of Jammu and Kashmir in terms of autonomy and its ability to formulate laws for the state's permanent residents. In the 1954 Presidential order, among other things, the Fundamental Rights in the Indian Constitution were made applicable to Kashmir with exceptions.

QUESTION: 9

The Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent India was set up in :

Solution:

The Assembly held its first meeting on December 9, 1946, and elected Dr. Sachhidanand Sinha, the oldest member of the Assembly as the Provisional President. On December 11, 1946, the Assembly elected Dr Rajendra Prasad as its permanent Chairman

QUESTION: 10

When did Mr. Attlee, Prime Minister of England, announce the transfer of power to the Indians?

Solution:

The correct option is Option D.

On 20th February, 1947, His Majesty's Government announced their intention of transferring power in British India to Indian hands by June, 1948.

QUESTION: 11

The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in :

Solution:

The National Flag of India was designed by Pingali. Venkayyaand and adopted in its present form during the meeting of Constituent Assembly held on the 22 July 1947, a few days before India's independence from the British on 15 August, 1947.

QUESTION: 12

Constitution of India was adopted by constituent assembly on ?

Solution:

Passed by the Constituent Assembly on 26 November 1949, it came into effect on 26 January 1950.

QUESTION: 13

The members of the Constituent Assembly were :

Solution:

By the December 1946, the elections to the Constituent assembly had taken place. On 6 December 1946, the Constituent assembly met for the first time.
The members of the constituent assembly were elected by the Provincial assemblies by method of single transferable vote system of proportional representations.

QUESTION: 14

Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of Government of India ? 

Solution:

The National Emblem of India is based on the Lion Capital of the Ashoka Pillar in Sarnath, U.P. It is the graphical representation of Lion Capital that is ornamented on top of Ashoka Pillar. It was adopted on 26 January 1959 when India became Republic i.e. when the Constitution came into force.

QUESTION: 15

How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution ? 

Solution:

The Constituent Assembly, which first met on December 9, 1946, took precisely 2 years, 11 months and 18 days nearly three years to come up with the final draft which was ratified on November 26, 1949. During this period, it held eleven sessions covering a total of 165 days. Of these, 114 days were spent on the consideration of the Draft Constitution.

QUESTION: 16

Jurisdiction of which among the following high courts covers the Union Territory of Lakshadweep ?

Solution:

option ( b) Kerala high court is the correct answer. 

Explanation:- Lakshadweep is under the jurisdiction of the High Court of Kerala. There is a Munciff court in Androot Having jurisdiction over the island of Kavaratti, Andrott, Minicoy and Kalpeni.

QUESTION: 17

Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution :

Solution:

29 August, 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India.

QUESTION: 18

The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at ?

Solution:

D is the correct option.The first rural (and 51st national) conference of Indian National Congress was held in Faizpur in 1936, Pandit Nehru was President and Rajmal Lalwani was the treasurer for that conference.

QUESTION: 19

A bill in the imperial Legislative Council for compulsory and free primary education was introduced by :

Solution:

Gopal Krishna Gokhale had introduced a bill in the Imperial legislative Assembly in 1911 to implement the principle of compulsory primary education for children of 6-10 years age.

QUESTION: 20

Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation ? 

Solution:

The Indian Councils Act 1909, commonly known as the Morley-Minto Reforms, was an Act of the Parliament of the United Kingdom that brought about a limited increase in the involvement of Indians in the governance of British India. It effectively allowed the election of Indians to the various legislative councils in India for the first time. Previously some Indians had been appointed to legislative councils. The majorities of the councils remained British government appointments. Moreover, the electorate was limited to specific classes of Indian nationals. The introduction of the electoral principle laid the groundwork for a parliamentary system even though this was contrary to the intent of Morley.

QUESTION: 21

The first session of the Constituent Assembly was held in :

Solution:

The first meeting of the Constituent Assembly of India took place in Constitutional Hall, New Delhi, on 9th December 1946.

QUESTION: 22

Who was the first Chairman of the Constituent Assembly? 

Solution:

Sachchidananda Sinha, the oldest member of the Assembly, who was proposed as its chair. Dr. Rajendra Prasad unanimously elected as its President.

QUESTION: 23

The Indian Constitution was enforced on :

Solution:

The correct option is C.
January 26, 1950, is the day the Constitution of India came into effect.

QUESTION: 24

The office of Governor General of India was created by :

Solution:

The Governor-General of India was originally the head of the British administration in India and, later, after Indian independence in 1947, the representative of the Indian head of state. The office was created in 1773, with the title of Governor-General of the Presidency of Fort William. The officer had direct control only over Fort William, but supervised other British East India Company officials in India. Complete authority over all of British India was granted in 1833, and the official came to be known as the "Governor-General of India".

QUESTION: 25

The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because :

Solution:

26 January 1950 was specially chosen as the date of enforcement of the Constitution because it was on this day "Purna Swaraj" day was celebrated in 1930. following the event on December 31, 1929, at Lahore Session of Indian National Congress, when Nehru hoisted the Tricolour and demanded "Purna Swaraj".

Related tests