Important Questions Test: Integers


20 Questions MCQ Test NCERT Mathematics for CAT Preparation | Important Questions Test: Integers


Description
Attempt Important Questions Test: Integers | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Mathematics for CAT Preparation for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Sum of two negative numbers is always

Solution:

Adding two positive integers always yields a positive sum; adding two negative integers always yields a negative sum

QUESTION: 2

Sum of -14 and 9 is

Solution:

= (-14) + 9 

= -14 + 9 

= -5

QUESTION: 3

Product of -140 and +8 is

Solution:

= (-140) x 8 

= -1120 

QUESTION: 4

Which of the following numbers is to the right of -3 on number line?

Solution:

-2 is on the right of -3 on the number line as it a bigger number than -3.

QUESTION: 5

Write the statement “Seven times a number plus 7 gets you 77” in the form of equations.

Solution:

Let the number be x

Therefore, 7 times x would be 7x

= 7x + 7 = 77

QUESTION: 6

(– 4) + (+ 3) = _____

Solution:

= (– 4) + (+ 3)

= - 4 + 3 

= - 1

QUESTION: 7

– 26 is _________ than – 25.

Solution:

As we know, in negative numbers, the number with larger absolute value is smaller. 

Therfore, - 26 is smaller than - 25.

QUESTION: 8

What is opposite of ’50 km of south’?

Solution:

The opposite of 50 km of south is 50 km of north.

QUESTION: 9

If a x (b −c) is 8 for a = 2, b = 10 and c = 6 then a x b − a x c is equal to

Solution:

= a x b - a x c

= 2 x 10 - 2 x 6 

= 20 - 12 

= 8

QUESTION: 10

Every positive integer is larger than every ________ integer.

Solution:

Every positive integer is larger than every negative integer.

QUESTION: 11

Which is the right form of integer ‘20°C above 0°C’?

Solution:

As number over 0oC are positive numbers, 20C above 0oC will be written as 20. 

QUESTION: 12

Write the number with appropriate signs: 150 m below sea level.

Solution:

Sea level is considered as 0, thus any number below 0 will be a negative number. 

Therfore the appropriate sign for 150 m below the sea level is -150.

QUESTION: 13

Compare pairs of numbers using > or <: -13 _____ 13

Solution:

Positve numbers are always greater than negative numbers.

Therefore, -13 < 13

QUESTION: 14

Which of the following number is greater than – 1?

Solution:

All positive numbers are greater than negative numbers. 

Therefore, 2 is greater than - 1

QUESTION: 15

Compare pairs of numbers using > or <: 0 _____ -15

Solution:

0 is greater than every negative number. 

Therefore, 0 > - 15

QUESTION: 16

_______ is less than every positive integer.

Solution:

0 is less than every positive integer

QUESTION: 17

(– 11) + (– 12) = ______

Solution:

= (– 11) + (– 12)

= - 11 - 12 

= - 23

QUESTION: 18

Farther a number from zero on the right, _________ is its value.

Solution:

On the right side of zero lies the positive numbers. 

Therefore, farther a number from zero on the right, larger is its value.

QUESTION: 19

Write the number with appropriate signs: 30°C above 0°C temperature

Solution:

As the temperature lies above 0oC. It is positive. 

Therefore, appropriate sign for 30oC above 00C is 30.

QUESTION: 20

The product of -140 and +8 is

Solution:

= (- 140) x +8 

= - 140 x 8 

= - 1120

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code