Test: Integers


10 Questions MCQ Test NCERT Mathematics for CAT Preparation | Test: Integers


Description
Attempt Test: Integers | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Mathematics for CAT Preparation for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Absolute value of - 11 is

Solution:

The absolute value of any positive number is the number itself, so 11 has 11 as an absolute value. Also, the absolute value of a negative number is its (positive) opposite, so −11 also has 11 as an absolute value.

QUESTION: 2

What is that number one third of which added to 5 gives 8?

Solution:

Let the no be x
x/3+5= 8
x/3 = 3
x= 9
the no. is 9

QUESTION: 3

Which of the following number is not to the left of -10 on the number line?

Solution:

As -9 is greater than - 10 it lies on the right side of -10 on the number line. 

QUESTION: 4

The opposite of -7 is

Solution:

The opposite of any negative number is it's positive counterpart. Therefore, opposite of -7 would be 7.

QUESTION: 5

In addition and subtraction of the integers the sign of answer depends upon

Solution:

When adding integers with different signs, the sign of the sum depends upon the sign of the number with the greater absolute value. This can be understood by regrouping and then using addition of opposites.

QUESTION: 6

Which of the following statement is true:

Solution:

= (-8) - 3

= -8 - 3 

= - 11

QUESTION: 7

Sum of – 30 and – 12 is

Solution:

= ( -30) + (-12)

= -30 - 12

= -42 

QUESTION: 8

Sum of -4, -6, -8 and 8 is

Solution:

= (-4) + (-6) + (-8) + 8 

= -4 - 6 - 8 + 8 

= -10

QUESTION: 9

If a x (b −c) is 8 for a = 2, b = 10 and c = 6 then a x b − a x c is equal to

Solution:

= a x b - a x c 

= 2 x 10 - 2 x 6 

= 20 - 12 

= 8

QUESTION: 10

According to Distributive Law of Multiplication over Addition, the a x (b + c) must be equal to

Solution:

a*(b+c) = (a*b) + (a*c)

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code