Test: Symmetry


10 Questions MCQ Test NCERT Mathematics for CAT Preparation | Test: Symmetry


Description
Attempt Test: Symmetry | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Mathematics for CAT Preparation for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

How many lines of symmetries are there in an isosceles triangle?

Solution:

An isosceles triangle has exactly two sides of equal length it has just 1 line of symmetry that runs from the vertex between the two sides of equal length to the midpoint of the side opposite that vertex.

QUESTION: 2

How many lines of symmetries are there in an equilateral triangle?

Solution:

An equilateral triangle has 3 lines of symmetry

QUESTION: 3

A parallelogram has ______ lines of symmetry:

Solution:

 A general parallelogram has no lines of symmetry. Some special ones (rhombus, rectangle, square) have lines of symmetry. 

QUESTION: 4

The mirror image of ‘W’, when the mirror is placed vertically:

Solution:

In case of standard form of mirror image i.e., when the mirror is placed vertically, the object gets laterally inverted. In order words, the Left Hand Side (LHS) and Right Hand Side (RHS) of an object interchange their places while top and button remain the same.

QUESTION: 5

How many lines of symmetries are there in a square?

Solution:

Image result for How many lines of symmetries are there in a square?

For the square, it can be folded in half over either diagonal, the horizontal segment which cuts the square in half, or the vertical segment which cuts the square in half. So the square has four lines of symmetry.

QUESTION: 6

How many lines of symmetries are there in a rhombus?

Solution:

Lines of symmetry in a rhombus = 2

A rhombus has two lines of symmetry that run through one vertex to the one directly across it. Unlike a square, planes through the center of each edge of a rhombus do not yield mirrored sides.

QUESTION: 7

Which of the following letters have reflection line of symmetry about vertical mirror?

Solution:

C and B has Horizontal line of symmetry ,Q has no line of symmetry and V has vertical line of symmetry .

QUESTION: 8

Which of the following alphabets has line symmetry?

Solution:

If you draw a line between A you see both the sides equal.

QUESTION: 9

The number of lines of symmetry a rectangle does have:

Solution:

Rectangle have 2 lines of symmetry

QUESTION: 10

The order of the rotational symmetry of the parallelogram about the centre is

Solution:

 A general parallelogram has no lines of symmetry.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code