Test: Key Elements of a Democratic Government


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 6 | Test: Key Elements of a Democratic Government


Description
This mock test of Test: Key Elements of a Democratic Government for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Key Elements of a Democratic Government (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Key Elements of a Democratic Government quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Key Elements of a Democratic Government exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Key Elements of a Democratic Government extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In India, before Independence, only a small minority was allowed to vote and they therefore came together to determine the fate of the majority. Several people including _______ were shocked at the unfairness of this practice and demanded that all adults have the right to vote

Solution:

gandhiji said ‘ Adult suffrage is necessary for more reasons than one, and one of the decisive reasons to me is that it enables me to satisfy all the reasonable aspirations, not only of the Musalmans, but also of the so-called untouchables, of Christians, of labourers and all kinds of classes.’

QUESTION: 2

In India, before Independence, only a ____ was allowed to vote

Solution:

The British rule had given voting rights only to a few. In India, before independence, only a small minority was allowed to vote. Gandhiji firmly opposed this system and advocated for the universal adult franchise.

QUESTION: 3

The suffragettes in USA demanded the right to vote for all

Solution:

B is the correct option.The legal right of women to vote was established in the United States over the course of more than half a century, first in various states and localities, sometimes on a limited basis, and then nationally in 1920. The demand for women's suffrage began to gather strength in the 1840s.

QUESTION: 4

The government is a system which governs the organization of the

Solution:

C is the correct option.Government is a system by which a “country” is governed.

QUESTION: 5

The word democracy have been derived from

Solution:

The word Autocracy is derived from two Greek words: Autos meaning "Self", and Kratos meaning "Power". Thus we have "Autocracy", or autos-kratos meaning "Power to the Self" or Dictatorship. In contrast, Demos means "The People" in Greek. So we have "Democracy", or demos-kratos meaning "Power to the People".

QUESTION: 6

The most direct form of popular participation in forming a government is called

Solution:

Adult Franchise means giving the right to individuals govern themselves. This right is bestowed irrespective of their color, cast, creed, religion, economic status etc., so, this participation is the basic piller of democracy (both direct and indirect).

QUESTION: 7

The right to vote enables people to elect their

Solution:

Article 326 of the indian constitution povides right to caste vote to every citizen of india, regardless of sex, religion, race, caste etc. and to thereby select the representative of their choice. Its a democratic form of government i.e. from the people, by the people and for the people.

QUESTION: 8

A government is the organization, or agency through which a _____ unit exercises its authority and controls the actions of its citizens

Solution:
QUESTION: 9

Match the following 
a. Monarchy 
b. Democracy 
c. Suffrage 
I. Chosen by the people
II. Ruled by the king 
III. Right to vote

Solution:
QUESTION: 10

Mettur and Krishna Sagar dam is situated on which river

Solution:

A is the correct option.Mettur Dam, which forms Stanley Reservoir, is constructed across the “Kaveri River” in Tamil Nadu AND Krishna Raja Sagara, also popularly known as KRS, is the name of both a lake and the dam that creates it. It is located close to the settlement of Krishnarajasagara. The dam is across “Kaveri River”, in Mandya in Karnataka state, India.