Test: Nature And Significance Of Management - 2


20 Questions MCQ Test Business Studies (BST) Class 12 | Test: Nature And Significance Of Management - 2


Description
This mock test of Test: Nature And Significance Of Management - 2 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Nature And Significance Of Management - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nature And Significance Of Management - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Nature And Significance Of Management - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nature And Significance Of Management - 2 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not included in Top Level Management?

Solution:
  • The three levels of management typically found in an organization are low-level management, middle-level management, and top-level management.
  • Top-level managers are responsible for controlling and overseeing the entire organization.

The board of directors, president, vice-president, and CEO are all examples of top-level managers.

These managers are responsible for controlling and overseeing the entire organization. They develop goals, strategic plans, company policies, and make decisions on the direction of the business.

QUESTION: 2

Mainly planning is concerned with ________

Solution:

Planning is deciding in advance what to do, how to do when to do, and who is to do it. Planning involves setting objective sand developing appropriate courses of action to achieve these objectives.

QUESTION: 3

__________ Aims to help each other

Solution:

Coordination is the force which synchronizes all the functions of management and activities of different departments.It is concerned with all the three levels of management as if all the levels of management are looked at together, they become a group and as in the case of every group, they also require coordination among themselves.

QUESTION: 4

Water pollution can be identified by testing its

Solution:

Correct Answer :- c

Explanation : Water pollution can be identified by testing its PH level and Biological Oxygen Demand (BOD)  Water pollution is the contamination of water bodies (e.g. lakes, rivers, oceans, aquifers and groundwater). This form of environmental degradation occurs when pollutants are directly or indirectly discharged into water bodies without adequate treatment to remove harmful compounds. Acid rains, dumping of chemicals into the water by individuals, industries, and communities.; steam from coal mine drainage etc affect the pH of the water in its reservoir. Thus by testing the pH of water, on the scale from 1 to 14, the pollution in water can be identified.  Biochemical oxygen demand is a measure of the quantity of oxygen used by microorganisms (e.g., aerobic bacteria)  in the oxidation of organic matter. This value varies with the amount of pollution in water hence pollution can be determined by BOD.

So, the correct answer is 'Both a and b'.

QUESTION: 5

The work performed by Top Level Management is ______________

Solution:

The work performed by top level management is complex and stressful as their basic task is to integrate diverse elements and coordinate the activities of different departments according to the overall objectives of the organisation.

QUESTION: 6

Vinod Limited target production of 25,000 units in a year. Production manager was able to achieve this target but at a higher production cost. In this case, manager is ________ but not ________

Solution:

Efficiency means doing the task correctly and with minimum cost.
Effectiveness in management is concerned with doing the right task, completing activities and achieving goals.

QUESTION: 7

Vinod Limited target production of 22,000 units in a year. Production manager was able to cut down the cost but could not achieve the target. In this case, manager is ________ but not ________

Solution:

Efficiency means doing the task correctly and with minimum cost.
Effectiveness in management is concerned with doing the right task, completing activities and achieving goals.

QUESTION: 8

A process needs

Solution:

A process is an instance of program execution. This means, for example, that if you open up two browser windows then you have two processes, even though they are running the same program.
The life-cycle of a process can be described by a state diagram which has states representing the execution status of the process at various times and transitions that represent changes in execution status.
The operating system maintains management information about a process in a process control block (PCB). Modern operating systems allow a process to be divided into multiple threads of execution, which share all process management information except for information directly related to execution. This information is held in a thread control block (TCB).
Threads in a process can execute different parts of the program code at the same time. They can also execute the same parts of the code at the same time, but with different execution state:
They have independent current instructions; that is, they have (or appear to have) independent program counters.
They are working with different data; that is, they are (or appear to be) working with independent registers

QUESTION: 9

Management is a __________ Activity

Solution:

Management is a group activity. Management is an activity which is necessary wherever there is a group of people working in an organization.

QUESTION: 10

Management is not ______________

Solution:

Management is an intangible force as we cannot feel or touch it. The presence of management can be felt in the way an organization functions.

QUESTION: 11

Management is _________________

Solution:
QUESTION: 12

Management is directly concerned with _______________

Solution:

MANAGEMENT is all about the art of getting things done through others. All the elements are non-living and can be controlled in an organisation but we need people to manage and direct the non-living things into most productive uses.

QUESTION: 13

Which one of the following is not an objective of Management?

Solution:

Objectives of management include organizational, social and personal. So political objective is not an objective if management. 

QUESTION: 14

Organisational objective is not concerned with __________

Solution:

Organizational objective is not concerned with supply of quality goods as it is a concern of operational level of management.

QUESTION: 15

Providing facility of Schools and hospitals is the _____objective of management.

Solution:

Providing facility of school and hospital is the social objective of management. Social objectives it involves the creation of benefit for society.

QUESTION: 16

Chief Marketing Officer and Managing Director is the part of _________

Solution:

Chief marketing officer and managing director is a part of top level management. Top Management consist of the senior-most executives of the organisation by whatever name they are called.

QUESTION: 17

Management is both Science and Art. Science can be defined as _________

Solution:

Yes management is both science and art. Science can be defined as systematic body of the knowledge. Its principles are based on a cause and effect relationship.

QUESTION: 18

Management is also considered as a profession where ______________

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation :  As a result of these developments the management has reached a stage where everything is to be managed professionally. The entry to any profession is restricted through a prescribed qualification. But there is no restriction on anyone being appointed as a manager in any business enterprise.

QUESTION: 19

The word________denotes a function, a task, a discipline.

Solution:

The word management denotes a function, a task, a discipline.

QUESTION: 20

Effectiveness is concerned with ____________

Solution:

Effectiveness in management is concerned with doing the right task, completing activities and achieving goals.