Test: Rain on the Roof- Extract Based Type Questions


15 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: Rain on the Roof- Extract Based Type Questions


Description
Attempt Test: Rain on the Roof- Extract Based Type Questions | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

When the humid shadows hover

Overall, the starry spheres

And the melancholy darkness

Gently weeps in rainy tears,

What a bliss to press the pillow

Of a cottage-chamber bed

And lie listening to the patter

Of the soft rain overhead!

Q. Why does the poet call darkness a melancholy?

Solution: The darkness of the night and the sound of the rain makes him feel sad and reflective which is why the poet refers to it as darkness melancholy.
QUESTION: 2

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

When the humid shadows hover

Overall, the starry spheres

And the melancholy darkness

Gently weeps in rainy tears,

What a bliss to press the pillow

Of a cottage-chamber bed

And lie listening to the patter

Of the soft rain overhead!

Q. What does starry spheres mean?

Solution: Stary spheres refer to the 'night sky brimming with abounding stars.'
  • Coates Kinney's poem titled 'Rain on the Roof' primarily discusses how he feels or experiences a rainy day.

  • His entire mood is lightened up and filled with comfort and leisure.

  • The rain showers falling on the roof sound to his ears like soothing music.

  • The poet portrays the sky filled with abundant stars which he says is overcast due to the clouds and seeing this he goes into a melancholic mood.

  • The 'starry spheres' in the poem stand for 'a star-studded night sky.'

QUESTION: 3

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

When the humid shadows hover

Overall, the starry spheres

And the melancholy darkness

Gently weeps in rainy tears,

What a bliss to press the pillow

Of a cottage-chamber bed

And lie listening to the patter

Of the soft rain overhead!

Q. Which poetic device has been used in third line?

Solution: Transferred epithet is when an adjective usually used to describe one thing is transferred to another. An epithet is a word or phrase which describes the main quality of someone or something. For example: 'a happy person'. Epithets are usually adjectives like 'happy' that describe a noun like 'person'.
QUESTION: 4

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

When the humid shadows hover

Overall, the starry spheres

And the melancholy darkness

Gently weeps in rainy tears,

What a bliss to press the pillow

Of a cottage-chamber bed

And lie listening to the patter

Of the soft rain overhead!

Q. What is the favourite activity of the poet during the rainy season?

Solution: When it rains, the poet likes to lie with his head pressed against the pillow of his cottage chamber bed and listen to the sound of the soft rain.
QUESTION: 5

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

When the humid shadows hover

Overall, the starry spheres

And the melancholy darkness

Gently weeps in rainy tears,

What a bliss to press the pillow

Of a cottage-chamber bed

And lie listening to the patter

Of the soft rain overhead!

Q. Find a word from the passage whose meaning is same to ‘sadness’.

Solution: Since the clouds are weeping, the poet describes the darkness as melancholy, as he lies down to listen to the patter.
QUESTION: 6

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Now in memory comes my mother,

As she used in years a gone,

To regard the darling dreamers

Ere she left them till the dawn:

O! I feel her fond look on me

As I list to this refrain

Which is played upon the shingles

By the patter of the rain.

Q. Select the correct meaning of ‘refrain’.

Solution: In the poem, Rain on the Roof, seeing the rain, the poet refreshes his memories of the past. He is remembering his mother who is no longer alive. Seeing the rain and listening to the sound the rain drop is making while falling on the rooftop, the poet feels that his mother is looking at him.
QUESTION: 7

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Now in memory comes my mother,

As she used in years a gone,

To regard the darling dreamers

Ere she left them till the dawn:

O! I feel her fond look on me

As I list to this refrain

Which is played upon the shingles

By the patter of the rain.

Q. Where does the poet’s mother live?

Solution:
QUESTION: 8

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Now in memory comes my mother,

As she used in years a gone,

To regard the darling dreamers

Ere she left them till the dawn:

O! I feel her fond look on me

As I list to this refrain

Which is played upon the shingles

By the patter of the rain.

Q. Who comes in the poet’s memory?

Solution: The single major memory that comes to the poet is that of his mother. The “darling dreamers” are those ‘kids’ who remember their mothers like the poet.
QUESTION: 9

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Now in memory comes my mother,

As she used in years a gone,

To regard the darling dreamers

Ere she left them till the dawn:

O! I feel her fond look on me

As I list to this refrain

Which is played upon the shingles

By the patter of the rain.

Q. Who are the darling dreamers?

Solution: The poet's mother is the single major memory that comes to his mind. 'Darling dreamers' are those 'kids' who remember their mothers like the poet.
QUESTION: 10

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Now in memory comes my mother,

As she used in years a gone,

To regard the darling dreamers

Ere she left them till the dawn:

O! I feel her fond look on me

As I list to this refrain

Which is played upon the shingles

By the patter of the rain.

Q. What does this poem talk about?

Solution: The poet is appreciating rain, especially when he hears it from a cozy bed in a lovely “cottage. This rain and its sound have resurrected the fondest memory of the poet’s mother in his mind. As the rain continues, the poet tries to recollect all that caused him pain, yet at the same time lifted his spirits.
QUESTION: 11

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Every tinkle on the shingles

Has an echo in the heart;

And a thousand dreamy fancies

Into busy being start,

And a thousand recollections

Weave their air-threads into woof,

As I listen to the patter

Of the rain upon the roof.

Q. Where is rain making a noise?

Solution: The rain showers falling on the roof sound to his ears like soothing music.
QUESTION: 12

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Every tinkle on the shingles

Has an echo in the heart;

And a thousand dreamy fancies

Into busy being start,

And a thousand recollections

Weave their air-threads into woof,

As I listen to the patter

Of the rain upon the roof.

Q. What tinkles on the shingles?

Solution: The poet is comparing raindrops to the tinkling sound made by bells so the and is raindrops.
QUESTION: 13

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Every tinkle on the shingles

Has an echo in the heart;

And a thousand dreamy fancies

Into busy being start,

And a thousand recollections

Weave their air-threads into woof,

As I listen to the patter

Of the rain upon the roof.

Q. Who are darling dreamers in the poem?

Solution: The darling dreamers refers to the poet and his brothers because they remembered their mother's love for them.
QUESTION: 14

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Every tinkle on the shingles

Has an echo in the heart;

And a thousand dreamy fancies

Into busy being start,

And a thousand recollections

Weave their air-threads into woof,

As I listen to the patter

Of the rain upon the roof.

Q. What makes an echo in the poet’s mind?

Solution: The raindrops falling on the roof of the poet's heart make an echo in his heart. The sound of the raindrops makes the poet imagine different things. These things are very fancy and pleasing to the poet. These sounds make the poet view many dreams in his mind. All the past memories get back to the poet in the form of dreams when the poet hears the sound of the raindrops.
QUESTION: 15

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Every tinkle on the shingles

Has an echo in the heart;

And a thousand dreamy fancies

Into busy being start,

And a thousand recollections

Weave their air-threads into woof,

As I listen to the patter

Of the rain upon the roof.

Q. Trace a word from the extract that means ‘memories.

Solution: Recollections: The action or faculty of remembering or recollecting something.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code