Test: Wind- Extract Based Type Questions- 2


15 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: Wind- Extract Based Type Questions- 2


Description
Attempt Test: Wind- Extract Based Type Questions- 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Wind come softly.

Don’t break the shutters of the windows.

Don’t scatter the papers.

Don’t throw down the books on the shelf.

Q. Trace a word from the extract which means ‘thrown in different directions.

Solution: Scatter: (of a group of people or animals) separate and move off quickly in different directions.
QUESTION: 2

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Wind come softly.

Don’t break the shutters of the windows.

Don’t scatter the papers.

Don’t throw down the books on the shelf.

Q. The speaker is asking the wind to come

Solution: The poet asks the Wind to come softly as it is a destroyer of things.
QUESTION: 3

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Wind come softly.

Don’t break the shutters of the windows.

Don’t scatter the papers.

Don’t throw down the books on the shelf.

Q. Who broke the doors of the window?

Solution: The wind breaks the shutters of the windows. It scatters the papers here and there. It throws down the books down the shelf. It tears the pages of the books.
QUESTION: 4

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Wind come softly.

Don’t break the shutters of the windows.

Don’t scatter the papers.

Don’t throw down the books on the shelf.

Q. In the poem, the speaker asks the wind not to ___________ the papers.

Solution: The first part of the poem describes the action of the wind. The poet asks the wind to come softly. He requests the wind not to break the shutters of the windows, not to scatter the papers and throw down the books from the shelf.
QUESTION: 5

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Wind come softly.

Don’t break the shutters of the windows.

Don’t scatter the papers.

Don’t throw down the books on the shelf.

Q. The speaker is asking the wind not to throw down the

Solution: The speaker is asking the wind not to throw down the books. There, look what you did – you threw them all down.
QUESTION: 6

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Frail crumbling houses, crumbling doors, crumbling rafters, crumbling wood, crumbling bodies, crumbling lives, crumbling hearts — the wind god winnows and crushes them all.

Q. Why do people winnow the grain?

Solution: Winnowing is a farming method developed by ancient people for separating grain from chaff. It is also used to remove weevils or other pests from stored grain. In its simplest form it involves throwing the mixture into the air so that the wind blows away the lighter chaff. The heavier grains fall back down for recovery.
QUESTION: 7

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Frail crumbling houses, crumbling doors, crumbling rafters, crumbling wood, crumbling bodies, crumbling lives, crumbling hearts — the wind god winnows and crushes them all.

Q. The wind god winnows _________.

Solution: The wind God winnows means that nature sifts the weak things from the strong ones. Everything that is weak is tossed by the powerful wind and gets destroyed. Just like the winnower separates the grains of wheat from the chaff, similarly, the wind god separates the weak from the strong.
QUESTION: 8

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Frail crumbling houses, crumbling doors, crumbling rafters, crumbling wood, crumbling bodies, crumbling lives, crumbling hearts — the wind god winnows and crushes them all.

Q. What does ‘crumbling hearts’ refer to?

Solution: The poet has given stress on crumbling words to lay the stress of the readers that the wind crumbles everything that is weak.In front of the strong wind no weaker body can stand it crumbles them and move forward.
QUESTION: 9

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Frail crumbling houses, crumbling doors, crumbling rafters, crumbling wood, crumbling bodies, crumbling lives, crumbling hearts — the wind god winnows and crushes them all.

Q. How does the wind behave with the non-living object?

Solution: The wind is a strong force that opens the doors and windows . It also throws books from the shelf . It is mightiest.
QUESTION: 10

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Frail crumbling houses, crumbling doors, crumbling rafters, crumbling wood, crumbling bodies, crumbling lives, crumbling hearts — the wind god winnows and crushes them all.

Q. Who is the poet of the poem?

Solution: Subramania Bharathi, was a Tamil writer, poet, journalist, Indian independence activist, social reformer and polyglot. Popularly known as "Mahakavi Bharathi", he was a pioneer of modern Tamil poetry and is considered one of the greatest Tamil literary figures of all time.
QUESTION: 11

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Do this, and the wind will be friends with us.

The wind blows out weak fires.

He makes strong fires roar and flourish.

His friendship is good.

We praise him every day.

Q. What is the name of this poem?

Solution:
QUESTION: 12

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Do this, and the wind will be friends with us.

The wind blows out weak fires.

He makes strong fires roar and flourish.

His friendship is good.

We praise him every day.

Q. What does the word prosper mean in the poem?

Solution: Flourish: (of a living organism) grow or develop in a healthy or vigorous way, especially as the result of a particularly congenial environment.
QUESTION: 13

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Do this, and the wind will be friends with us.

The wind blows out weak fires.

He makes strong fires roar and flourish.

His friendship is good.

We praise him every day.

Q. Who is blown out by the wind?

Solution: A The wind blows out the weak fires. The wind makes the strong fire even more strong and increases its power.
QUESTION: 14

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Do this, and the wind will be friends with us.

The wind blows out weak fires.

He makes strong fires roar and flourish.

His friendship is good.

We praise him every day.

Q. What does the wind do with strong fire?

Solution: The wind blows out the weak fires. The wind makes the strong fire even more strong and increases its power.
QUESTION: 15

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Do this, and the wind will be friends with us.

The wind blows out weak fires.

He makes strong fires roar and flourish.

His friendship is good.

We praise him every day.

Q. What does the poet suggest to be friends with the wind?

Solution: The poet suggests that we should build strong houses and fix the doors firmly to make friends with the wind. Moreover, we should be strong enough to face the difficulties in life.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code