Test: Wind


15 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: Wind


Description
Attempt Test: Wind | 15 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What does the wind do?      

Solution:

The correct answer is d

The wind breaks the shutters of the windows, scatters the paper and throws down the books off the shelf. The wind blows strongly and causes a lot of destruction.

QUESTION: 2

What does the wind poke fun at?      

Solution:

Any living or non-living thing that is weak and crumbling.

QUESTION: 3

The wind god winnows—      

Solution:

Anything that is weak and crumbling.

QUESTION: 4

We can make friends with the wind god if we are—      

Solution:

strong.

QUESTION: 5

What is the central idea of this poem?     

Solution:

The poem "Wind" inspires us to face the challenges thrown at us with grit and firm determination. We should be strong enough to face all the hardships of life with courage. Wind symbolizes problems and obstacles that we all face and go through at some point of time in our lives.

QUESTION: 6

Name the poet of this poem.     

Solution:

Subramania Bharati.    

QUESTION: 7

How does the poet want the wind to come?

Solution:

slowly

QUESTION: 8

What does the poet want the wind to do? 

Solution:

all the above

QUESTION: 9

What does ‘crumbling hearts’ refer to? 

Solution:

weak persons

QUESTION: 10

Who does the wind make fun of?

Solution:

the weak

QUESTION: 11

’You brought rain again’. Who does ‘you’ refer to? 

Solution:

the wind      

QUESTION: 12

The wind does not listen to us. What should we do? 

Solution:

make ourselves strong to face him

QUESTION: 13

What is the effect of the wind on weak fires?

Solution:

blow them out 

QUESTION: 14

What sort of houses does the poet ask us to make? 

Solution:

strong houses

QUESTION: 15

What is the effect of the wind on strong fires? 

Solution:

makes them roar and flourish 

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code