Test: Company Accounts Issue Of Debentures - 1


10 Questions MCQ Test Accountancy Class 12 | Test: Company Accounts Issue Of Debentures - 1


Description
This mock test of Test: Company Accounts Issue Of Debentures - 1 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Company Accounts Issue Of Debentures - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Company Accounts Issue Of Debentures - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Company Accounts Issue Of Debentures - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Company Accounts Issue Of Debentures - 1 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

This a MCQ (Multiple Choice Question) based practice test of Chapter 7 - Company Accounts Issue of Debentures of Accountancy of Class XII (12) for the quick revision/preparation of School Board examinations

Q  Debenture Application Accounts is :

Solution:
QUESTION: 2

Debenture Allotment Account is:

Solution:

Debenture Allotment Account is a personal account. It is Representative Personal Account.

QUESTION: 3

Premium on Redemption of Debentures Account is:

Solution:

Premium on Redemption of Debentures Account is a personal account. It is shown in the balance sheet (as premium due). Premium payable on redemption is treated as a loss and should be written off against the Statement of P/L.

QUESTION: 4

Debenture Holders are the:

Solution:

Debenture holders are the creditors of a company because they are paid first at the time liquidation. Their payment is fixed, which has to be paid either firm is in profit or loss.

QUESTION: 5

Discount on issue of debentures account is a …..

Solution:

Discount on issue of debentures is treated as a fictitious asset and should be written off against the Statement of Profit and Loss.

QUESTION: 6

Securities Premium received on debentures is a…….

Solution:

Securities Premium received is a capital profit for a firm which is shown in the balance sheet under the heading Reserves and Surplus.

QUESTION: 7

How would you show Debentures in the Balance sheet i.e. under which heading?

Solution:

Debentures issued are shown under the heading of Non-current liabilities and sub-heading Long Term Borrowings.

QUESTION: 8

Shareholders get dividend, Debenture holders get:

Solution:

Shareholders are paid after the debenture holders are paid interest. Debenture holders are paid the interest before the shareholders are paid. Shareholders are paid dividend out of profits and if the company is in losses they don't get dividend.

QUESTION: 9

A Debenture is acknowledgment of debt and a contract for the repayment of principal amount with________

Solution:

A Debenture is acknowledgment of debt and a contract for the repayment of principal amount with interest. Interest paid on debentures is a fixed charge and will be paid whether firm is in profit or loss.

QUESTION: 10

A debentures is issued under the ________ of company

Solution:

A debenture is a document issued by a company as evidence of a debt to the holder usually arising out of a loan and most commonly secured by a charge. A company issue its debentures under the Common Seal of the company.

Similar Content

Related tests