Test: Financial Statements And Their Analysis - 1


10 Questions MCQ Test Accountancy Class 12 | Test: Financial Statements And Their Analysis - 1


Description
Attempt Test: Financial Statements And Their Analysis - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Commerce preparation | Free important questions MCQ to study Accountancy Class 12 for Commerce Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

This a MCQ (Multiple Choice Question) based practice test of Chapter 8 - Financial Statements and their Analysis of Accountancy of Class XII (12) for the quick revision/preparation of School Board examinations

Q  Which of the following is a fictitious Asset?

Solution:

Classification of items:
Preliminary Expense --- Fictitious Asset
Income Tax ------ Expense of company
Loose Tools ------- Current Assets 
Goodwill---------- Intangible Asset

QUESTION: 2

Which Indian Companies Act is in force these days?

Solution:

Indian Companies Act 2013 is in force these days. Earlier Companies Act 1956 was in force.

QUESTION: 3

Securities Premium Reserve is shown under:

Solution:

Securities premium reserve is shown under the heading Shareholders funds and sub heading Reserves and Surplus.

QUESTION: 4

Goodwill is not a ……..

Solution:

Goodwill is an intangible asset which comes under the heading of fixed assets. It is not a fictitious asset (for more detail see ultimate book of accountancy).

QUESTION: 5

In a company’s balance sheet Assets are shown in the order of …..

Solution:

Assets are listed in the balance sheet in order of their liquidity where cash is listed at the top as it's already liquid no conversion is required. The next in the list are marketable securities like stocks and bonds, which can be sold in the market in a few days generally the next day can be liquidated.

QUESTION: 6

With the Permission of Registrar accounting period can be extended up to …

Solution:

A company can obtain special permission form registrar to extend the accounting period which can be up to 18 months.

QUESTION: 7

A company prepares its Balance Sheet as per ……..

Solution:

Balance Sheet of a company is prepared as per the Schedule III of the Indian Companies Act, 2013.

QUESTION: 8

Office building under construction will be shown under……

Solution:

Office building under construction is shown under fixed assets i.e. Capital work in progress.

QUESTION: 9

Claim against the company not yet acknowledged as debt, is a ….

Solution:

Claim against the company not acknowledged as debt is shown as contingent liability after preparing the balance sheet. It is shown as a footnote to the balance sheet.

QUESTION: 10

Which of the following is not shown under the heading of Reserves and surplus?

Solution:

Bills of exchange is not shown under the heading Reserves and surplus but following items will be shown under this heading: 
•Securities Premium Reserve 
•Statement of profit and loss
•Capital Reserve

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code