Test: Indian Economy - 1


10 Questions MCQ Test Economics Class 12 | Test: Indian Economy - 1


Description
This mock test of Test: Indian Economy - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Economy - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Economy - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Economy - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Economy - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

This a MCQ (Multiple Choice Question) based practice test of Chapter 2 - Indian Economy (1950-90) of Economics of Class XI (11) for the quick revision/preparation of School Board examinations

Q  It is a conscious design to shape the socio-economic processes in order to achieve an objective

Solution:

An economy primarily based on central planning is referred to as a planned economy. In a centrally planned economy the allocation of resources is determined by a comprehensive plan of production which specifies output requirements. Planning may also take the form of directive planning or indicative planning.

QUESTION: 2

Which among the following is NOT a subsidiary of RBI? 

Solution:

RBI has four subsidiaries viz. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation, DICGC; National Housing Bank; Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) and NABARD.

QUESTION: 3

Who is the ex-officio chairman of the planning commission

Solution:

Ex-officio means the person is member of some body by the virtue of holding some post. A formal model of planning was adopted, and accordingly the Planning Commission, reports directly to the Prime Minister of India.
Hence, the Prime Minister is the ex-officio chairman of the planning commission.

QUESTION: 4

First time the objective of self-reliance was incorporated in the ____ Five year plan

Solution:

The Third Five-year Plan stressed agriculture and improvement in the production of wheat, but the brief Sino-Indian War of 1962 exposed weaknesses in the economy and shifted the focus towards the defence industry and the Indian Army. In 1965–1966, India fought a War with Pakistan.

QUESTION: 5

The new agricultural strategy was adopted in India during the

Solution:

The Third Five-year Plan stressed agriculture and improvement in the production of wheat, but the brief Sino-Indian War of 1962 exposed weaknesses in the economy and shifted the focus towards the defence industry and the Indian Army. In 1965–1966, India fought a War with Pakistan.

QUESTION: 6

All the state government imposed land ceiling in 1960 except

Solution:

All the state government-imposed land ceiling in 1960 except North-Eastern states.

QUESTION: 7

The birth rate in 1991 declined to

Solution:

The technological advances and improved quality and coverage of health care resulted in a rapid fall in the Crude Death Rate from 25.1 in 1951 to 9.8 in 1991.

QUESTION: 8

In which year India adopted HYVP

Solution:

The High Yielding Variety Programme (HYVP) was launched in the Kharif of 1966-67 with an objective to attain self-sufficiency in food by 1970-71. The core philosophy of the programme was to increase the productivity of food grains by adopting latest varieties of inputs of crops.

QUESTION: 9

Initially HYVP was implemented in about

Solution:

HIGH YIELDING VARIETY PROGRAMME (HYVP) was launched in 1966, which helped the country in attaining self-sufficiency in food. This programme helped ‘Green revolution in India, by combining the application of high analysis and balanced fertilizer, irrigation, plant protection, improved implements etc. Initially it was implemented in about 1.89 million hectares area.

QUESTION: 10

Which among the following is NOT a subsidiary of RBI?

Solution:

RBI has four subsidiaries viz. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation, DICGC; National Housing Bank; Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) and NABARD.

Related tests