Test: Theory Of Consumer Behaviour - 1


10 Questions MCQ Test Economics Class 12 | Test: Theory Of Consumer Behaviour - 1


Description
This mock test of Test: Theory Of Consumer Behaviour - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Theory Of Consumer Behaviour - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Theory Of Consumer Behaviour - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Theory Of Consumer Behaviour - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Theory Of Consumer Behaviour - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statements regarding utility is not true?

Solution:

Utility can be measured cardinally according to Marshall, but according to Hicks (ordinal approach) we can rank our preferences so utility is not always measurable cardinally.

QUESTION: 2

Which of the following utility approach is based on the theory of Alfred Marshall?

Solution:

The Cardinal Utility approach is propounded by neo-classical economists, who believe that utility is measurable, and the customer can express his satisfaction in cardinal or quantitative numbers, such as 1,2,3, and so on.  Here, one Util is equivalent to one rupee and the utility of money remains constant.

QUESTION: 3

_____________ is the addition to total utility by the consumption of one additional unit of the commodity?

Solution:

Marginal Utility or Marginal Satiety – is the additional utility derived from the consumption of an additional unit of a commodity. Therefore, Marginal Utility = the addition made to the Total Utility by consuming one more unit of a commodity.

QUESTION: 4

Which of the following utility approach suggests that utility is a measurable and quantifiable entity?

Solution:

The Cardinal Utility approach is propounded by neo-classical economists, who believe that utility is measurable, and the customer can express his satisfaction in cardinal or quantitative numbers, such as 1,2,3, and so on.The neo-classical economist developed the theory of consumption based on the assumption that utility is measurable and can be expressed cardinally. And to do so, they have introduced a hypothetical unit called as “Utils” meaning the units of utility. Here, one Util is equivalent to one rupee and the utility of money remains constant.

QUESTION: 5

____________ shows various combinations of two goods that give same amount of satisfaction to the consumer?

Solution:

An indifference curve is a graph that shows a combination of two goods that give a consumer equal satisfaction and utility, thereby making the consumer indifferent. Indifference curves are heuristic devices used in contemporary microeconomics to demonstrate consumer preference and the limitations of a budget. Recent economists have adopted the principles of indifference curves in the study of welfare economics.

QUESTION: 6

In case of relatively more elastic curve, demand curve is:

Solution:
QUESTION: 7

 _____________ is defined as the difference between what the consumer is willing to pay for a product and what he actually pays?

Solution:

The consumer surplus is the difference between the highest price a consumer is willing to pay and the actual market price of the good. The producer surplus is the difference between the market price and the lowest price a producer would be willing to accept. For producers, a surplus can be thought of as profit, because producers usually don't want to produce at a loss. The two together create an economic surplus.

QUESTION: 8

According to the law of diminishing marginal utility, _________?

Solution:

D is the correct answer because every additional unit lowers the consumer satisfaction and it tends to lower the total utility....the marginal utility will also becomes low

QUESTION: 9

The want satisfying power of a commodity is known as:

Solution:

The want satisfying power of a commodity is called utility. It is a quality possessed by a commodity or service to satisfy human wants. Utility can also be defined as value-in-use of a commodity because the satisfaction which we get from the consumption of a commodity is its value-in-use.

QUESTION: 10

What is called point of satiety?

Solution:

Point of Satiety is defined as '' the point where marginal utility of any commodity is zero''. Thus it is a point where satisfaction of any commodity is zero.

Related tests