Test: Roman Numerals


10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 6 | Test: Roman Numerals


Description
This mock test of Test: Roman Numerals for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Roman Numerals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Roman Numerals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Roman Numerals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Roman Numerals extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is shown as a repetition of symbols to write Roman numerals?

Solution:

If the Roman numerals are repeated we need to add them

QUESTION: 2

Which of the following options is written in the ascending order? 

Solution:

97,194,768,1662

These are the numbers in ascending order

QUESTION: 3

Which of the following is not a symbol to write Roman numerals?

Solution:

D= 500
V= 5
M= 1000

and N is not used in roman numerals

QUESTION: 4

Which of the following is the Roman numeral for the number 2765?

Solution:

MMDCCXLV= 2745
MMDCXLXV = NOT VALID
MMDCCLXV= 2765
MMCDCLXV= NOT VALID

QUESTION: 5

Which of the following options is true? 

Solution:

608 < 1108

hence option B is correct

QUESTION: 6

Which of the following symbols can be subtracted from V and X?

Solution:

The symbol I can be subtracted from V and X only. The symbol X can be subtracted from L, M and C only.

QUESTION: 7

Which of the following options is equal to MMMCCLXXV − MCCCXXIV?

Solution:

MMMCCLXXV − MCCCXXIV = MCMLI

Which is = 3275 - 1324 = 1951

QUESTION: 8

Which of the following is the Hindu-Arabic form for the Roman numeral MCDXCVIII?

Solution:

MCDXCVIII

M = 1000
CD = 400
XC = 90
VIII = 8
So total = 1498

QUESTION: 9

Which of the following numerals is equal to CDXLIV + CXV? 

Solution:

CDXLIV + CXV= 444+115 = 559
DLIX = 559

QUESTION: 10

Which of the following options is correct according to the rules of writing Roman numerals?

Solution:

MDCLXXI = 1671 

Rest All options are not valid.

Related tests