Test: Introduction To Economics - 4


25 Questions MCQ Test Economics Class 11 | Test: Introduction To Economics - 4


Description
This mock test of Test: Introduction To Economics - 4 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Introduction To Economics - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Economics - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Introduction To Economics - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Economics - 4 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

One or more persons living together and having a common budget is called:

Solution:

Allocation of resource means distribution of resource. Distribution of resource means factory of production i.e land, labour , capital and entreprenureship . so allocation of resource result in production of goods and services

QUESTION: 2

Who gets how much in an economy is best described by which of the following central problems? 

Solution:

For whom to produce refers to selection of the category of people who will ultimately consume the goods, i.e. whether to produce goods for more poor and less rich or more rich and less poor. Since resources are scarce in every economy, no society can satisfy all the wants of its people.

QUESTION: 3

The positive economic analysis deals with the variables

Solution:

Positive economics is the branch of economics that concerns the description and explanation of economic phenomena. It focuses on facts and cause-and-effect behavioral relationships and includes the development and testing of economics theories.

QUESTION: 4

Microeconomics studies the behaviour of 

Solution:

The term Micro Economics is derived from the Greek work “Mikros” which means “Small”. Micro economics gives a detailed analysis of one part of the economy or society. It studies the behaviour of individual units of the economy, such as households, firms, industries and markets.

QUESTION: 5

The subject of a Microeconomic study is

Solution:

Microeconomics is a branch of economics that studies the behavior of individuals and firms in making decisions regarding the allocation of scarce resources and the interactions among these individuals and firms

QUESTION: 6

The normative economic analysis deals with the variables

Solution:

Normative economic analysis refers to the analysis in which we study whether a particular mechanism is desirable or not. In this analysis, we study what ought to be the desired situation or in what ways the economic problems should be solved. In other words, it is concerned with what should be and what should not be, and what is desirable and what is not? 

QUESTION: 7

As they see Opportunity cost means 

Solution:

Opportunity cost, also known as alternative cost, is the value (not a benefit) of the choice of a best alternative cost while making a decision. A choice needs to be made between several mutually exclusive alternatives; assuming the best choice is made, it is the "cost" incurred by not enjoying the benefit that would have been had by taking the second best available choice.

QUESTION: 8

One or more persons living together and having a common budget is called:

Solution:
QUESTION: 9

The problem of ‘ How to produce’ is making a choice between

Solution:

Technology means the correct proportion in which the different factors of production are to be employed. There are two types of techniques. A labour-intensive technique would employ relatively more labour and less capital. On the other hand, capital- intensive technique means more capital and less labour.The context of how to produce is  ‘which techniques are to be adopted’? 

QUESTION: 10

What to produce also deal with what quantities to produce.

Solution:

The quantity in which a commodity is to be produced is set at that level where demand equals supply. If quality produced is more or less, then there will be dis equilibrium in the market and price will fluctuate. Hence, to maintain stable equilibrium price it becomes necessary to make demand and supply equal. 

QUESTION: 11

Can there be an economy without economic problems 

Solution:

The economic problem – sometimes called the basic or central economic problem – asserts that an economy's finite resources are insufficient to satisfy all human wants and needs. It assumes that human wants are unlimited, but the means to satisfy human wants are scarce.

QUESTION: 12

A movement along a PPC implies

Solution:

The movement along the PPC from left to right shows that in order to produce more units of capital goods, the economy must sacrifice some amount of consumer goods.

QUESTION: 13

Increasing MOC mean

Solution:

It reflects that as the output of good X is increased,the output of goodY is decreasing. Therefore the shape of ppc becomes concave to the origin. The slope of ppc shows increasing moc which tends to rise when resources are shifted from the production of one good to another .

QUESTION: 14

Larger production of ___________ goods would lead to higher production in the future.

Solution:

A capital good is a durable good that is used in the production of goods or services. Capital goods are one of the three types of producer goods, the other two being land and labour which are also known collectively as primary factors of production.

QUESTION: 15

The branch of economics dealing with the problem of allocation of resources is 

Solution:

Microeconomics is the social science that studies the implications of individual human action, specifically about how those decisions affect the utilization and distribution of scarce resources. Microeconomics shows how and why different goods have different values, how individuals make more efficient or more productive decisions, and how individuals best coordinate and cooperate with one another.

QUESTION: 16

Labour intensive technique would get chosen in

Solution:

The labor surplus economy model has as its basic premise the inability of unskilled agricultural labor markets to clear in countries with high man/land ratios. In such situations, the marginal product of laboris likely to fall below a bargaining wage, related to the average rather than the marginal product.

QUESTION: 17

Capital intensive technique would get chosen in

Solution:

Capital surplus is a term used by economists to denote capital inflows in excess of capital outflows on a country's balance of payment's.

QUESTION: 18

The basic economic problem arises in

Solution:

Economic problem arises mainly due to two reasons- (i) human wants are unlimited (ii) means to satisfy human wants are scarce. The problem of scarcity is faced by an individual and the society. With wants unlimited and resources scarce, our wants cannot be fulfilled. 

QUESTION: 19

What causes an economy to produce more of Good X and no less of Good Y?

Solution:

Technology is the advancement of the society as a whole. Better technology means that you can figure out more efficient production techniques thereby leading the economy to create a scope to move the PPC further to the right.

QUESTION: 20

Does production takes place only on PPC?

Solution:

When all resources are employed on ideal situation, production can take place on PPC

QUESTION: 21

Positive economic analyses

Solution:

Positive economics is objective and fact based, statements do not have to be correct, but they must be able to be tested and proved or disproved.

QUESTION: 22

Normative economics analyses

Solution:

Normative economics  is a part of economics that expresses value or normative judgments about economic fairness or what the outcome of the economy or goals of public policy ought to be.

QUESTION: 23

What does a point below a PPC show

Solution:

A PPF graph shows the maximum production level for one commodity for any production level of the other commodity. A point below the curve signifies inefficiency.

QUESTION: 24

All attainable combinations will lie

Solution:

A production possibilities frontier (PPF) is a diagram that illustrates the possible production points for an economy based on its resources and technology.Production points on a PPF are possible and efficient. Production points on a PPF represent efficient use of all of the economy’s resources.

QUESTION: 25

All unattainable combinations will lie

Solution:

Points outside the PPF are unattainable production points given current resources and technologies. It is impossible for an economy to produce outside its PPF. The PPF can change, however, with changes in resources or technology.

Related tests