Test: Doing Sociology: Research Methods


10 Questions MCQ Test Sociology Class 11 | Test: Doing Sociology: Research Methods


Description
This mock test of Test: Doing Sociology: Research Methods for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Doing Sociology: Research Methods (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Doing Sociology: Research Methods quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Doing Sociology: Research Methods exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Doing Sociology: Research Methods extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

'Genealogy' of the community was prepared during fieldwork. The word 'genealogy' denotes:

Solution:

Through 'genealogy' social anthropologists prepare a detailed list of family kinship system.

QUESTION: 2

'Stratified Random Sample' is more

Solution:

Stratified Random Sample simply represents all the strata of the societies. For example, if a researcher wants to study tribal society he/she will study tribal people from the different backgrounds.

QUESTION: 3

Qualitative method in sociology deals with the

Solution:

Qualitative method is very useful in participant observation.

QUESTION: 4

The issue which can be studied through participant observation is

Solution:

In participant observation, a researcher totally participates in the daily life of people or community and observes it.

QUESTION: 5

In predicting the election results, the appropriate method of research would be

Solution:

To know the election results , it is essential to understand the mindset of various people belonging to the various strata and different regions. To study such big population, survey method is the only way to collect the data.

QUESTION: 6

The feature which is not common between questionnaire and interview is

Solution:

Interview method is also used in the participant observation.

QUESTION: 7

'A comprehensive survey covering every single member of a population' is known as

Solution:

Census is very useful in knowing the population of any country or region.

QUESTION: 8

A guided conversation between the researcher and the respondent is known as

Solution:

Guided conversation means the structured and systematic conversation that has some goal or purpose.

QUESTION: 9

'The introduction of equipment like recorders frequently makes the respondent

Solution:

Respondents feel uneasy when their responses are recorded. There is also the possibility of formality and artificiality in the responses of the respondents.

QUESTION: 10

The term 'random' suggests the selection

Solution:

In random selection, each unit has the probability of selection.