Test: Legislature- Case Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Legislature- Case Based Type Questions


Description
This mock test of Test: Legislature- Case Based Type Questions for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Legislature- Case Based Type Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Legislature- Case Based Type Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Legislature- Case Based Type Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Legislature- Case Based Type Questions extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

A bill is a draft of the proposed law. There can be different types of bills. When a non-minister proposes a bill, it is called private member’s Bill. A bill proposed by a minister is described as a Government Bill. Even before a bill is introduced in the parliament there may be a lot of debate on the need for introducing such a bill. A political party may pressurise the government to initiate a bill in order to fulfil its election promises or to improve its chances of winning forthcoming elections. Interest groups, media and citizens’ forums may also persuade the government for a particular legislation. Law making is thus not merely a legal procedure but also a political course of action. The preparation of a bill itself involves many considerations such as resources required to implement the law, the support or opposition that the bill is likely to produce, the impact that the law may have on politics especially, a bill proposed by the government has to be acceptable to all the partners of the coalition. Such practical considerations can hardly be ignored. The Cabinet considers all these before arriving at a decision to enact a law. Once the Cabinet approves the policy behind the legislation, the task of drafting the legislation begins.

Q. The ________ considers all these before arriving at a decision to enact a law.

Solution:
  • Cabinet, in political systems, a body of advisers to a head of state who also serve as the heads of government departments.

  • A cabinet is a body of high-ranking state officials, typically consisting of the executive branch's top leaders.

  • Members of a cabinet are usually called cabinet ministers or secretaries.

QUESTION: 2

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

A bill is a draft of the proposed law. There can be different types of bills. When a non-minister proposes a bill, it is called private member’s Bill. A bill proposed by a minister is described as a Government Bill. Even before a bill is introduced in the parliament there may be a lot of debate on the need for introducing such a bill. A political party may pressurise the government to initiate a bill in order to fulfil its election promises or to improve its chances of winning forthcoming elections. Interest groups, media and citizens’ forums may also persuade the government for a particular legislation. Law making is thus not merely a legal procedure but also a political course of action. The preparation of a bill itself involves many considerations such as resources required to implement the law, the support or opposition that the bill is likely to produce, the impact that the law may have on politics especially, a bill proposed by the government has to be acceptable to all the partners of the coalition. Such practical considerations can hardly be ignored. The Cabinet considers all these before arriving at a decision to enact a law. Once the Cabinet approves the policy behind the legislation, the task of drafting the legislation begins.

Q. Who can propose a private member ’s Bill?

Solution: They may be introduced by non-ministerial MPs from government-supporting parties (backbenchers), by members of opposition parties (frontbencher or backbencher), or by independents or crossbenchers.
QUESTION: 3

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

A bill is a draft of the proposed law. There can be different types of bills. When a non-minister proposes a bill, it is called private member’s Bill. A bill proposed by a minister is described as a Government Bill. Even before a bill is introduced in the parliament there may be a lot of debate on the need for introducing such a bill. A political party may pressurise the government to initiate a bill in order to fulfil its election promises or to improve its chances of winning forthcoming elections. Interest groups, media and citizens’ forums may also persuade the government for a particular legislation. Law making is thus not merely a legal procedure but also a political course of action. The preparation of a bill itself involves many considerations such as resources required to implement the law, the support or opposition that the bill is likely to produce, the impact that the law may have on politics especially, a bill proposed by the government has to be acceptable to all the partners of the coalition. Such practical considerations can hardly be ignored. The Cabinet considers all these before arriving at a decision to enact a law. Once the Cabinet approves the policy behind the legislation, the task of drafting the legislation begins.

Q. The preparation of a bill involves :

Solution: The preparation of a bill itself involves many considerations such as resources required to implement the law, the support or opposition that the bill is likely to produce, the impact that the law may have on politics especially, a bill proposed by the government has to be acceptable to all the partners of the coalition.
QUESTION: 4

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

A bill is a draft of the proposed law. There can be different types of bills. When a non-minister proposes a bill, it is called private member’s Bill. A bill proposed by a minister is described as a Government Bill. Even before a bill is introduced in the parliament there may be a lot of debate on the need for introducing such a bill. A political party may pressurise the government to initiate a bill in order to fulfil its election promises or to improve its chances of winning forthcoming elections. Interest groups, media and citizens’ forums may also persuade the government for a particular legislation. Law making is thus not merely a legal procedure but also a political course of action. The preparation of a bill itself involves many considerations such as resources required to implement the law, the support or opposition that the bill is likely to produce, the impact that the law may have on politics especially, a bill proposed by the government has to be acceptable to all the partners of the coalition. Such practical considerations can hardly be ignored. The Cabinet considers all these before arriving at a decision to enact a law. Once the Cabinet approves the policy behind the legislation, the task of drafting the legislation begins.

Q. A ________ may pressurise the government to initiate a bill in order to fulfil its election promises.

Solution: A political party may pressurise the government to initiate a bill in order to fulfil its election promises or to improve its chances of winning forthcoming elections.
QUESTION: 5

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The Rajya Sabha is an institutional mechanism to provide representation to the States. Its purpose is to protect the powers of the States. Therefore,any matter that affects the States must be referred to it for its consent and approval. Thus, if the Union Parliament wishes to remove a matter from the State list to either the Union List or Concurrent List in the interest of the nation, the approval of the Rajya Sabha is necessary. This provision adds to the strength of the Rajya Sabha. However, experience shows that the members of the Rajya Sabha represent their parties more than they represent their States. Then, there are powers that only the Lok Sabha exercises. The Rajya Sabha cannot initiate, reject or amend money bills. The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha and not Rajya Sabha. Therefore, Rajya Sabha can criticise the government but cannot remove it.

Q. Which house can remove the government?

Solution: LThe President summons both the Houses (the Lok Sabha and the Rajya Sabha) of the Parliament and prorogues them. They also have the power to dissolve the Lok Sabha pursuant to Article 85(2)(b). When Parliament is dissolved, all bills pending within the Lok Sabha lapse.
QUESTION: 6

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The Rajya Sabha is an institutional mechanism to provide representation to the States. Its purpose is to protect the powers of the States. Therefore,any matter that affects the States must be referred to it for its consent and approval. Thus, if the Union Parliament wishes to remove a matter from the State list to either the Union List or Concurrent List in the interest of the nation, the approval of the Rajya Sabha is necessary. This provision adds to the strength of the Rajya Sabha. However, experience shows that the members of the Rajya Sabha represent their parties more than they represent their States. Then, there are powers that only the Lok Sabha exercises. The Rajya Sabha cannot initiate, reject or amend money bills. The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha and not Rajya Sabha. Therefore, Rajya Sabha can criticise the government but cannot remove it.

Q. Which house Does Parliament represent the States?

Solution: Rajya Sabha, at present, has 245 seats. Of these, 233 members represent the States and the Union Territories, and 12 members are nominated by the President.
QUESTION: 7

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The Rajya Sabha is an institutional mechanism to provide representation to the States. Its purpose is to protect the powers of the States. Therefore,any matter that affects the States must be referred to it for its consent and approval. Thus, if the Union Parliament wishes to remove a matter from the State list to either the Union List or Concurrent List in the interest of the nation, the approval of the Rajya Sabha is necessary. This provision adds to the strength of the Rajya Sabha. However, experience shows that the members of the Rajya Sabha represent their parties more than they represent their States. Then, there are powers that only the Lok Sabha exercises. The Rajya Sabha cannot initiate, reject or amend money bills. The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha and not Rajya Sabha. Therefore, Rajya Sabha can criticise the government but cannot remove it.

Q. Which Does the House of Parliament reject money bills?

Solution: Money Bills can be introduced only in Lok Sabha (the directly elected 'people's house' of the Indian Parliament). When a Money Bill is returned to the Lok Sabha with the recommended amendments of the Rajya Sabha, it is open to the Lok Sabha to accept or reject any or all of the recommendations.
QUESTION: 8

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The Rajya Sabha is an institutional mechanism to provide representation to the States. Its purpose is to protect the powers of the States. Therefore,any matter that affects the States must be referred to it for its consent and approval. Thus, if the Union Parliament wishes to remove a matter from the State list to either the Union List or Concurrent List in the interest of the nation, the approval of the Rajya Sabha is necessary. This provision adds to the strength of the Rajya Sabha. However, experience shows that the members of the Rajya Sabha represent their parties more than they represent their States. Then, there are powers that only the Lok Sabha exercises. The Rajya Sabha cannot initiate, reject or amend money bills. The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha and not Rajya Sabha. Therefore, Rajya Sabha can criticise the government but cannot remove it.

Q. If Union Parliament wishes to remove a matter from the State List, approval of the ____________ is necessary.

Solution: If the Union Parliament wishes to remove a matter from the State list (over which only the State Legislature can make law) to either the Union List or Concurrent List in the interest of the nation, the approval of the Rajya Sabha is necessary. This provision adds to the strength of the Rajya Sabha.
QUESTION: 9

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Germany has a bicameral legislature. The two Houses are known as the Federal Assembly (Bundestag) and Federal Council (Bundesrat). Assembly is elected by a complex system combining direct and proportional representation for a period of four years. The sixteen federal states of Germany are represented in the Federal Council. The 69 seats of the Bundesrat are divided among states on the basis of a range of population. These members are generally the ministers in the governments at the state level and are appointed and not elected, by the governments of the federal states. According to German law, all the members from one state have to vote as a bloc as per the instructions of the state governments. Sometimes due to the coalition government at the state level, they fail to reach an agreement and may have to abstain. The Bundesrat does not vote on all legislative initiatives but for all the policy areas on which the federal states have concurrent powers and are responsible for federal regulations and this must be passed by it. It can also veto such legislation.

Q. Bundestag is elected for

Solution: The Bundestag is elected every four years by German citizens over the age of 18. Elections use a mixed-member proportional representation system which combines first-past-the-post elected seats with a proportional party list to ensure its composition mirrors the national popular vote.
QUESTION: 10

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Germany has a bicameral legislature. The two Houses are known as the Federal Assembly (Bundestag) and Federal Council (Bundesrat). Assembly is elected by a complex system combining direct and proportional representation for a period of four years. The sixteen federal states of Germany are represented in the Federal Council. The 69 seats of the Bundesrat are divided among states on the basis of a range of population. These members are generally the ministers in the governments at the state level and are appointed and not elected, by the governments of the federal states. According to German law, all the members from one state have to vote as a bloc as per the instructions of the state governments. Sometimes due to the coalition government at the state level, they fail to reach an agreement and may have to abstain. The Bundesrat does not vote on all legislative initiatives but for all the policy areas on which the federal states have concurrent powers and are responsible for federal regulations and this must be passed by it. It can also veto such legislation.

Q. Due to ________ government, the state government had failed to reach an agreement.

Solution: A coalition government is a form of government in which political parties cooperate to form a government. The usual reason for such an arrangement is that no single party has achieved an absolute majority after an election. If a coalition collapses, a confidence vote is held or a motion of no confidence is taken.
QUESTION: 11

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Germany has a bicameral legislature. The two Houses are known as the Federal Assembly (Bundestag) and Federal Council (Bundesrat). Assembly is elected by a complex system combining direct and proportional representation for a period of four years. The sixteen federal states of Germany are represented in the Federal Council. The 69 seats of the Bundesrat are divided among states on the basis of a range of population. These members are generally the ministers in the governments at the state level and are appointed and not elected, by the governments of the federal states. According to German law, all the members from one state have to vote as a bloc as per the instructions of the state governments. Sometimes due to the coalition government at the state level, they fail to reach an agreement and may have to abstain. The Bundesrat does not vote on all legislative initiatives but for all the policy areas on which the federal states have concurrent powers and are responsible for federal regulations and this must be passed by it. It can also veto such legislation.

Q. On what basis Bundesrat divided its 69 seats?

Solution: The Bundesrat is made up of 69 Members appointed by the state governments. In other words, the appointed Members concurrently hold office in the state and federal institutions. The number of seats for each state is based on the population size of a state, ranging from three to six seats.
QUESTION: 12

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Germany has a bicameral legislature. The two Houses are known as the Federal Assembly (Bundestag) and Federal Council (Bundesrat). Assembly is elected by a complex system combining direct and proportional representation for a period of four years. The sixteen federal states of Germany are represented in the Federal Council. The 69 seats of the Bundesrat are divided among states on the basis of a range of population. These members are generally the ministers in the governments at the state level and are appointed and not elected, by the governments of the federal states. According to German law, all the members from one state have to vote as a bloc as per the instructions of the state governments. Sometimes due to the coalition government at the state level, they fail to reach an agreement and may have to abstain. The Bundesrat does not vote on all legislative initiatives but for all the policy areas on which the federal states have concurrent powers and are responsible for federal regulations and this must be passed by it. It can also veto such legislation.

Q. How many states of Germany are represented in the Bundesrat?

Solution: The Federal Republic extends from the Alps in the south to the North and Baltic Seas. As a federal system, the German Federal Republic consists of 16 federal states whose state governments partly take on their own state duties.