Test: Reported Speech - 2


15 Questions MCQ Test English Class 6 (Honeysuckle) | Test: Reported Speech - 2


Description
This mock test of Test: Reported Speech - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Reported Speech - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reported Speech - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Reported Speech - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reported Speech - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

He said to me, "I must win this game."

Solution:
QUESTION: 2

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

He said, "Yes, I'll come and see you."

Solution:

While changing the 'direct speech' into 'indirect speech' in place of  comma and inverted comma) 'that' is used and first person in the reported speech is changed as the subject of the reporting verb and 'will changes into 'would'. So 'I' has been changed to 'he' and 'would' in place of 'will'.

QUESTION: 3

He said, "I am a man."

Solution:
QUESTION: 4

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

Ram remarked “What a wonderful day!”

Solution:

Due to the usage of exclamation mark exclaimed is the right option

QUESTION: 5

Mary says, "I am coming here."

Solution:
QUESTION: 6

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

The monk said to the followers “Anger kills Intellect”

Solution:

The correct usage is of told;  usage of has is wrong in choice 4

QUESTION: 7

He said, "I went to school yesterday."

Solution:
QUESTION: 8

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

The poor beggar said, "O God, have mercy on my soul".

Solution:

Here the communication is with god....And we pray to god.Sentences containing expressions of good wishes, prayer for someone or desires are called optative sentences.   The reporting verb is changed according to the mood of the expression Usually 'that' conjunction is used in such cases and the reported speech is changed into assertive.Invoke means call on (a deity or spirit) in prayer, as a witness, or for inspiration.Here we need simple prayer.This makes option A as the obvious choice.

QUESTION: 9

Thomas said, "I will go to school next year."

Solution:
QUESTION: 10

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

John's father reminded him to take his umbrella.

Solution:

In the direct form "reminded " will be substituted by "Do not forget to take ".
So, option D is correct.

QUESTION: 11

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

Raj said, “I’m teaching English online”

Solution:

I’m means I am which refers to 'RAJ' and needs to be changed to He was in form of indirect speech.

QUESTION: 12

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

He said to me, “I expect you to attend the function.”

Solution:

Simple present will become simple past. First person I will change as the subject of the reporting verb and second changes as per the object of the reporting verb. Hence option 1 is the correct answer.

QUESTION: 13

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

He swore in the name of God that he was ignorant of the matter.

Solution:

The sentence in Indirect Speech is in Simple Past Passive Tense. In Direct Speech the sentence will change to Simple Present.

QUESTION: 14

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

The father warned his son that he should be beware of him.

Solution:

Father warned the son (then add inverted comma )and after the sentence an exclamatory mark will come.

QUESTION: 15

A sentence has been given in Direct Speech. Out of the four altenatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect Speech.

John asked, “How long will it take to travel from Germany to South Africa?”

Solution:

Change 'will' into 'would' , the rest of the sentence will remain unchanged as it is in simple future tense.

Similar Content

Related tests