Test: Letter Series Type 3


25 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Letter Series Type 3


Description
This mock test of Test: Letter Series Type 3 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CAT Test: Letter Series Type 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Letter Series Type 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Letter Series Type 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Letter Series Type 3 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ stt _ tt _ tts _

Solution:

The series is tst/tst/tst/tst. Thus, the pattern 'tst' is repeated.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

gfe _ ig _ eii _ fei _ gf_ ii

Solution:

The series is gfeii/gfeii/gfeii/gfeii. Thus, the pattern 'gfeii' is repeated.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ a _ b _ abaa _ bab _ abb

Solution:

The series is baa/bba/baa/bba/baa/bb. Thus, the pattern baa/bba is repeated.

QUESTION: 4
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

abca _ bcaab _ ca _ bbc _ a

Solution:

The series is abc/aabc/aabbc/aabbcc/a.

QUESTION: 5
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ tu _ rt _ s _ _ usrtu _

Solution:

The series rtus/rtus/rtus/rtus. Thus, the pattern 'rtus' is repeated.

QUESTION: 6
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ _aba _ _ ba _ ab

Solution:

The series is ab/ab/ab/ab/ab/ab. Thus, the pattern 'ab' is repeated.

QUESTION: 7
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

c _ bbb _ _ abbbb _ abbb _

Solution:

The series is cabbbb/cabbbb/cabbbb. Thus, the pattern 'cabbbb' is repeated.

QUESTION: 8
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ bbca _ bcca _ ac _ a _ cb

Solution:

The series is abbc/ac/bcca/ba/caab/cb.

QUESTION: 9
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

ac _ cab _ baca _ aba _ acac

Solution:

The series is acac/abab/acac/abab/acac. Thus, the pattern acac/abab is repeated

QUESTION: 10
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

a _ bbc _ aab _ cca _ bbcc

Solution:

The series is aabbcc/aabbcc/aabbcc. Thus, the pattern 'aabbcc' is repeated.

QUESTION: 11
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

ab _ _ baa _ _ ab _

Solution:

The series is aba/aba/aba/aba. Thus, the pattern 'aba' is repeated.

QUESTION: 12
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

c _ bba _ cab _ ac _ ab _ ac

Solution:

The series is cabbac/cabbac/cabbac. Thus, the pattern 'cabbac' is repeated.

QUESTION: 13
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

ba _ cb _ b _ bab _

Solution:

The series is babc/babc/babc. Thus, the pattern 'babc' is repeated.

QUESTION: 14
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ aa _ ba _ bb _ ab _ aab

Solution:

The series is baab/baab/baab/baab. Thus, the pattern 'baab' is repeated.

QUESTION: 15
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ bc _ ca _ aba _ c _ ca

Solution:

The series is abc/bca/cab/abc/bca, Thus, the letters change places in a cyclic order.

QUESTION: 16
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

ab _ aa _ bbb _ aaa _ bbba

Solution:

The series is abb/aaabbb/aaaabbbb/a. Thus the letters are repeated twice, then thrice, then four times and so on.

QUESTION: 17
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ nmmn _ mmnn _ mnnm _

Solution:

The series is nnmm/nnmn/nnmm/nnmm. Thus, the pattern 'nnmm' is repeated.

QUESTION: 18
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

a _ n _ b _ _ ncb _ _ ncb

Solution:

The series is abncb/abncb/abncb. Thus, the pattern 'abncb' is repeated.

QUESTION: 19
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

a _ ba _ b _ b _ a _ b

Solution:

The series is abb/abb/abb/abb. Thus, the pattern 'abb' is repeated.

QUESTION: 20
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

cccbb _ aa _ cc _ bbbaa _ c

Solution:

The series is ccc bbb aaa/ccc bbb aaa/c. Thus, the pattern ccc bbb aaa is repeated.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

bca _ b _ aabc __ a __ caa

Solution:

The series is bcaa/bcaa/bcaa/bcaa. Thus, the pattern 'acab' is repeated.

QUESTION: 22
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

ab __ d __ aaba __ na _ badna _ b

Solution:

The series is abadna/abadna/abadna/ab. Thus, the pattern 'abadna' is repeated.

QUESTION: 23
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

m _ nm _ n _ an _ a _ ma _

Solution:

The series is man/man/man/man/man. Thus, the pattern 'man' is repeated.

QUESTION: 24
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_bcc _ ac _ aabb _ ab _ cc

Solution:

The series is bbccaa/ccaabb/aabbcc. Thus, the letter pairs move in a cyclic order.

QUESTION: 25
Directions to Solve

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Question -

_ op _ mo _ n _ _ pnmop _.

Solution:

The series is mopn/mopn/mopn/mopn. Thus, the pattern 'mopn' is repeated.

Similar Content

Related tests