Test: Venn Diagrams- 1


10 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Venn Diagrams- 1


Description
Attempt Test: Venn Diagrams- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.

Q.

Which of the following diagrams indicates the best relation between Travelers, Train and Bus ?

Solution:

Bus and Train are different from each other but some travelers travel by bus and some travel by train.

QUESTION: 2

Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.

Which of the following diagrams indicates the best relation between Profit, Dividend and Bonus ?

Solution:

Bonus and Dividend are different from each other. But both these are parts of profit.

QUESTION: 3

Which of the following diagrams indicates the best relation between Women, Mothers and Engineers ?

Solution:

All mothers are women and some mothers and some women may be engineers.

QUESTION: 4

Which of the following diagrams indicates the best relation between Factory, Product and Machinery ?

Solution:

Product and Machinery are different from each other but both are found in Factory.

QUESTION: 5

Which of the following diagrams indicates the best relation between Author, Lawyer and Singer ?

Solution:

All the three are different professions.

QUESTION: 6

Which of the following diagrams indicates the best relation between Judge, Thieves and Criminals ?

Solution:

Stealing something is a crime. So, all thieves are criminals.

But no criminal becomes a judge.

Therefore, thieves is in the category of criminals. and judge is totally different from them.

QUESTION: 7

Which of the following diagrams indicates the best relation between India, Haryana and World ?

Solution:

Haryana is in India and India is in the World.

QUESTION: 8

Which of the following diagrams indicates the best relation between Pigeon, Bird and Dog ?

Solution:

All the pigeons are birds while dog is different from these.

QUESTION: 9

Which of the following diagrams indicates the best relation between Earth, Sea and Sun ?

Solution:

Sea is a part of Earth while Sun is different from these two.

QUESTION: 10

Which of the following diagrams indicates the best relation between Hockey, Football and Cricket ?

Solution:

All these three games are different from each other.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code