CAT Exam  >  CAT Tests  >  Mock Test Series for NMAT  >  NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - CAT MCQ

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - CAT MCQ


Test Description

108 Questions MCQ Test Mock Test Series for NMAT - NMAT Mock Test - 5 (New Pattern)

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) for CAT 2024 is part of Mock Test Series for NMAT preparation. The NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) questions and answers have been prepared according to the CAT exam syllabus.The NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) MCQs are made for CAT 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) below.
Solutions of NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) questions in English are available as part of our Mock Test Series for NMAT for CAT & NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) solutions in Hindi for Mock Test Series for NMAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. Attempt NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) | 108 questions in 120 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for NMAT for CAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 1

Directions: Read the following sentences and choose the option that best arranges them in a logical order.

1. Finally he took a wrong turn and ran a few steps past me, towards the hamlet, crying, "Johnny, black Dog, Drik," and other names, "you won't leave old Pew, mates–not old Pew!"

2. This quarrel was the saving of us, for while it was still raging, another sound came from the top of the hill on the side of the hamlet – the tramp of horses galloping.

3. And that was plainly the last sign of danger, for the buccaneers turned at once and ran, separating in every direction, one seaward along the cove, one slant across the hill, and so on, so that in half a minute not a sign of them remained but Pew.

4. Him they had deserted, whether in sheer panic or out of revenge for his ill words and blows I know not: but there he remained behind, tapping up and down the road in a frenzy, and groping and calling for his comrades.

5. Almost at the same time a pistol-shot, flash and report, came from the hedge side.

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 1
The passage starts with statement 2 "another sound..." which connects with "almost at the same time a pistol shot" in statement 5. Statement 3 logically follows with "...and that was plainly the last sign of danger...". "..Pew.." in statement 3 connects with "Him they had deserted..." in 4. "Finally he took a wrong turn..." in 1 is the concluding statement. The correct sequence is 25341.

Hence, the correct answer is option c.

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 2

Direction: Read the passage given and select an appropriate answer for the question that follows.

Deborah Mayo is a philosopher of science who has attempted to capture the implications of the new experimentalism in a philosophically rigorous way. Mayo focuses on the detailed way in which claims are validated by experiment, and is concerned with identifying just what claims are borne out and how. A key idea underlying her treatment is that a claim can only be said to be supported by experiment if the various ways in which the claim could be at fault have been investigated and eliminated. A claim can only be said to be borne out by experiment, and a severe test of a claim, as usefully construed by Mayo, must be such that the claim would be unlikely to pass it if it were false.

Her idea can be explained by some simple examples. Suppose Snell's law of refraction of light is tested by some very rough experiments in which very large margins of error are attributed to the measurements of angles of incidence and refraction, and suppose that the results are shown to be compatible with the law within those margins of error. Has the law been supported by experiments that have severely tested it? From Mayo's perspective, the answer is “no” because, owing to the roughness of the measurements, the law of refraction would be quite likely to pass this test even if it were false and some other law differing not too much from Snell's law true. An exercise I carried out in my school-teaching days serves to drive this point home. My students had conducted some not very careful experiments to test Snell's law. I then presented them with some alternative laws of refraction that had been suggested in antiquity and medieval times, prior to the discovery of Snell's law, and invited the students to test them with the measurements they had used to test Snell's law; because of the wide margins of error they had attributed to their measurements, all of these alternative laws pass the test. This clearly brings out the point that the experiments in question did not constitute a severe test of Snell's law. The law would have passed the test even if it were false and one of the historical alternatives true.

Q. Which of the following conclusion can be drawn from the passage?

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 2
The passage highlights how the results of experiments that adopt rough measurements can be inaccurate and how these might lead to a situation where they depict results that are actually false. In order to eliminate these false solutions, and to arrive at the correct solution, the viewpoint advocated in the passage suggests that rough experimentation should be avoided, and one should try to eliminate all the possible claims that create doubt. This is showcased with the help of an example shows that how a single experiment can actually lead to multiple conclusions if the experiment is not refined. This sentiment finds the best reflection in option (A), which totally agrees with the central ideas of the passage.

Hence, the correct option is (A).

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 3

Directions: In the following question, five statements have been provided. These statements form a coherent paragraph when properly arranged. Select the alternative representing the proper and logical sequencing of these statements.

A. The migrations of mankind from that original home cannot be intelligently mapped until that home has been discovered, and, further, until the geology of the globe is so thoroughly known that the different phases of its geography can be presented; and these must be settled upon purely geologic and paleontological evidence.

B. Since that time, the surface of the Earth has undergone many and important changes.

C. If we accept the conclusion that there is but one species of man, we may reasonably conclude that the species has been dispersed from some common centre; but this original home has not yet been ascertained with certainty.

D. All known camp and village sites, graves, mounds, and ruins belong to that portion of geologic time known as the present epoch, and are entirely subsequent to the period of the original dispersion as shown by geologic evidence.

E. The dispersion of man must have been anterior to the development of any but the rudest arts.

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 3
'Since that time' in B refers to 'period of the original dispersion' in D. 'That original home' in A refers to C. So we have the CA and DB links that lead us to CAEDB.
NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 4

Direction: Read the passage given and select an appropriate answer for the question that follows.

Deborah Mayo is a philosopher of science who has attempted to capture the implications of the new experimentalism in a philosophically rigorous way. Mayo focuses on the detailed way in which claims are validated by experiment, and is concerned with identifying just what claims are borne out and how. A key idea underlying her treatment is that a claim can only be said to be supported by experiment if the various ways in which the claim could be at fault have been investigated and eliminated. A claim can only be said to be borne out by experiment, and a severe test of a claim, as usefully construed by Mayo, must be such that the claim would be unlikely to pass it if it were false.

Her idea can be explained by some simple examples. Suppose Snell's law of refraction of light is tested by some very rough experiments in which very large margins of error are attributed to the measurements of angles of incidence and refraction, and suppose that the results are shown to be compatible with the law within those margins of error. Has the law been supported by experiments that have severely tested it? From Mayo's perspective, the answer is “no” because, owing to the roughness of the measurements, the law of refraction would be quite likely to pass this test even if it were false and some other law differing not too much from Snell's law true. An exercise I carried out in my school-teaching days serves to drive this point home. My students had conducted some not very careful experiments to test Snell's law. I then presented them with some alternative laws of refraction that had been suggested in antiquity and medieval times, prior to the discovery of Snell's law, and invited the students to test them with the measurements they had used to test Snell's law; because of the wide margins of error they had attributed to their measurements, all of these alternative laws pass the test. This clearly brings out the point that the experiments in question did not constitute a severe test of Snell's law. The law would have passed the test even if it were false and one of the historical alternatives true.

Q. The author's use of Snell's law of refraction to illustrate Mayo's perspective can best said to be

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 4
This is an easy question. How does the author use the example of ‘Snell’s law of refraction’? The answer is contained in the question itself: he uses it as an example. Which word matches this sentiment? Illustrative is the best word in the this case, as it means ‘Clarifying by use of examples’.
NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 5

Directions: The sentence contains either a single error or no error at all. The sentence does not contain more than one error. If the sentence contains an error, select the underlined part that must be changed to make the sentence correct. If the sentence is correct, select choice (E). In choosing the answer, follow the requirements of standard written English.

(A) I met him (B) as soon as he arrived at the Art gallery (C) and told him that I was (D) too glad to meet him. (E) No error

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 5
'Very' should be used in place of 'too'. 'Too' has a negative connotation and means 'more than needed'.
NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 6

Direction: Read the passage and answer the question that follows.

As Xenophanes recognized as long ago as the sixth century before Christ, whether or not God made man in His own image, it is certain that man makes Gods in his. The Gods of Greek mythology first appear in the writings of Homer and Hesiod, and, from the character and actions of these picturesque and, for the most part, friendly beings, we get some idea of the men who made them and brought them to Greece.

But ritual is more fundamental than mythology, and the study of Greek ritual during recent years has shown that, beneath the belief or skepticism with which the Olympians were regarded, lay older magic, with traditional rites for the promotion of fertility by the celebration of the annual cycle of life and death, and the propitiation of unfriendly ghosts, Gods or demons. Some such survivals were doubtless widespread, and, prolonged into classical times, probably made the substance of Eleusinian and Orphic mysteries. Against this dark and dangerous background arose Olympic mythology on the one hand and early philosophy and science on the other.

In classical times the need for a creed higher than the Olympian was felt, and Aeschylus, Sophocles and Plato finally evolved from the pleasant but crude polytheism the idea of a single, supreme and righteous Zeus. But the decay of Olympus led to a revival of old and the invasion of new magic cults among the people, while some philosophers were looking to a vision of the uniformity of nature under divine and universal law.

Q. The author states that "ritual is more fundamental than mythology" (opening of the second paragraph) in order to:

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 6
The first paragraph introduces the "friendly" gods of Greek mythology. Then the second paragraph establishes that dark and mystic Greek rituals give a more accurate view of Greek gods.

The answer is (A).

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 7

Directions: Choose the set of prepositions whose meaning and sequence best fits the three given sentences.

1. When we got talking, I remembered that I had been at school with her 15 years _______.

2. The raids which started this morning went on _________the filing of this report.

3. Unfairness at the workplace is an ordeal that every professional has faced ________ some point of his career.

(A) before

(B) by

(C) away

(D) at

(E) till

(F) in

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 7
1. 'Before' will be used here to count back from a past moment.

2. 'Till' here indicates the time up to which the raids continued.

3. 'At' is used to show a point out of whole.

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 8

Direction: Read the passage and answer the question that follows.

As Xenophanes recognized as long ago as the sixth century before Christ, whether or not God made man in His own image, it is certain that man makes Gods in his. The Gods of Greek mythology first appear in the writings of Homer and Hesiod, and, from the character and actions of these picturesque and, for the most part, friendly beings, we get some idea of the men who made them and brought them to Greece.

But ritual is more fundamental than mythology, and the study of Greek ritual during recent years has shown that, beneath the belief or skepticism with which the Olympians were regarded, lay older magic, with traditional rites for the promotion of fertility by the celebration of the annual cycle of life and death, and the propitiation of unfriendly ghosts, Gods or demons. Some such survivals were doubtless widespread, and, prolonged into classical times, probably made the substance of Eleusinian and Orphic mysteries. Against this dark and dangerous background arose Olympic mythology on the one hand and early philosophy and science on the other.

In classical times the need for a creed higher than the Olympian was felt, and Aeschylus, Sophocles and Plato finally evolved from the pleasant but crude polytheism the idea of a single, supreme and righteous Zeus. But the decay of Olympus led to a revival of old and the invasion of new magic cults among the people, while some philosophers were looking to a vision of the uniformity of nature under divine and universal law.

Q. All the following are mentioned in the passage except:

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 8
Option (A) is mentioned in the passage: "In classical times the need of a creed higher than the Olympian was felt..."

Option (B) is mentioned in the passage: "The Gods of Greek mythology first appear in the writings of Homer and Hesiod, and, from the character and actions of these picturesque and, for the most part, friendly beings..."

Option (C) is mentioned in the passage: "...whether or not God made man in His own image, it is certain that man makes Gods in his."

Option (E) is mentioned in the passage: "But the decay of Olympus led to a revival of old and the invasion of new magic cults..."

Therefore, we can see that, other than option (D), all other options are mentioned in the passage.

Hence, the correct option is (D).

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 9

Directions: Choose an option that completes a relationship similar to that in the given pair of words.

Astronaut : Space : : _________ : Sea

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 9
`Astronaut` is a person trained to make rocket flights in outer space. 'Voyager' is someone who goes on a long trip, especially if he travels in a ship on sea. Hence, option (4) is the answer.
NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 10

Rearrange the following sentences (A), (B),(C), (D) and (E) to make a meaningful paragraph and accordingly select the correct option :

(A) He simply woke, looked out the open door at the moon and unrolled his trousers and put them on

(B) He only dreamed of places now and of the lions on the beach.

(C) He never dreamed about the boy

(D) He no longer dreamed of storms, nor of women, nor of great occurrences, nor of great fish,

nor fights, nor contests of strength, nor of his wife

(E) They played like young cats in the dusk and he loved them as he loved the boy.

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 10
The correct sequence is DBECA

Statement D introduces the topic 'dreams' which is discussed in other sentences. Hence, it will be first sentence

Statement B follows statement D because in statement D is given that he no longer dreams about storms or women etc, but in statement B it is given that he dreams about places and lions on the beach now.

Statement E follows statement B. Lions on the beach is mentioned in statement B, and what they do is given in statement E

The 'boy' is mentioned in statement E and he does not dream about the boy. Hence, statement C follows statement E

Statement A concludes the passage.

He no longer dreamed of storms, nor of women, nor of great occurrences, nor of great fish, nor fights, nor contests of strength, nor of his wife. He only dreamed of places now and of the lions on the beach. They played like young cats in the dusk and he loved them as he loved the boy. He never dreamed about the boy. He simply woke, looked out the open door at the moon and unrolled his trousers and put them on.

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 11

Directions: Choose the option that completes a relationship similar to that between the given pair of words to the left of (: :).

Genuine : Simulated : : Unaffected : ____________

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 11
‘Simulated’ is 'to give a false indication or appearance of; pretend; feign'. Hence, this is a pair of antonyms. ‘Unaffected’ is 'simple and natural' and therefore, ‘artificial’ would be its antonym. Hence, option (2) is the answer.
NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 12

Each sentence below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

The popularity of interactive media such as World Wide Web (www) has been growing at a rapid pace. From a marketing perspective, this has __________ itself in two ways: firstly, a ________ increase in the number of companies that seek to use the www to communicate with (potential) customers, and secondly, the rapid adoption of the www by broad consumer segments for a variety of purposes.

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 12
Option 2 has the words: remonstrated, which means protested, and discernible, which means noticeable. The second word fits in the context of the passage. The first word however, makes no contextual sense. Therefore, Option 2 is eliminated.

Option 3 has the words: proclaimed, which means announced officially, and trifling, which means insignificant. The first word has a meaning which fits with the passage's context. For the second word, we need to read the passage carefully. Although the word 'trifling' makes literal sense, but it contradicts the passage's context. In the first sentence, we are told about the massive popularity of the www, which means that its effect must also be considerable, i.e. it cannot have a trifling or small increase in the number of companies that use it, it must have a massive increase. This makes it clear that we need an antonym of 'trifling' in place of the second blank. Option 3 is thus eliminated.

Option 4 has the words evinced, which means indicated, and conspicuous, which means noticeable. The second word fits in the context of the passage, while the first makes no sense. Option 4 is thus eliminated.

Option 5 has the words: actuated, which means activated, and nugatory, which means insignificant. The first word makes no sense in the context of the passage. The second word, though making literal sense, defies contextual sense (same logic as used for not using Option 3). Thus, Option 5 is eliminated.

Option 1 has the words: manifested, which means presented, and drastic, which means extreme. Both words fit perfectly in the context of the passage, and thus Option 1 is the right answer.

NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 13

Directions: The question below has one blank, which is indicating that something has been omitted. Find out which option can be used to fill up the blank to make the sentence meaningfully complete.

The Uttar Pradesh town of Rampur is renowned for its Nawabi cuisine, which includes delectable preparations that are ______ to resist.

Detailed Solution for NMAT Mock Test - 5 (New Pattern) - Question 13
'Delectable' means 'delicious', which indicates that the preparations were 'impossible' to resist.