Test: Ancient Education System Of India


15 Questions MCQ Test English (It so Happened) Class 8 | Test: Ancient Education System Of India


Description
This mock test of Test: Ancient Education System Of India for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Ancient Education System Of India (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ancient Education System Of India quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Ancient Education System Of India exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ancient Education System Of India extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What was considered as the highest form of donation back then?

Solution: At that time knowledge was considered sacred and no fees were charged. Contribution towards education was considered the highest form of donation.

QUESTION: 2

When did I-Qing and Xuan Zang visit Nalanda?

Solution: I-Qing and Xuan Zang visited Nalanda in the 7th century CE. They have given vivid accounts of Nalanda.

QUESTION: 3

What did teachers have autonomy for?

Solution: The teachers have complete autonomy in all aspects from selection of students to designing their syllabi and concluding the course.

QUESTION: 4

What is the other name of Chanakya?

Solution: Chanakya is also known as Kautilya.

QUESTION: 5

Takshashila included religious teachings of___________.

Solution: Takshashila was a noted centre of learning, including religious teachings of Buddhism.

QUESTION: 6

Where did monks and nuns learn?

Solution: Many Viharas were set up for monks and nuns to meditate, debate and discuss with the quest for knowledge during this period.

QUESTION: 7

How long did children stay away for their homes?

Solution: Children stay away for their homes till they achieve their goals.

QUESTION: 8

Maitreyi, Viswambhara, Apala, Gargi and Lopamudra have been called _____.

Solution: Maitreyi, Viswambhara, Apala, Gargi and Lopamudra have been called women scholars.

QUESTION: 9

How did students memorise what was taught in class?

Solution: In the ancient times, the teaching was largely oral and students remembered and meditated upon what was taught in the class.

QUESTION: 10

“_____ were the residential places of learning”

Solution: “Gurukuls also known as ashrams were the residential places of learning”

QUESTION: 11

Besides their teachers, who helped the younger students?

Solution: Teachers were assisted by advanced level students.

QUESTION: 12

What was taught in the name of Physical education?

Solution: krida ( games, recreational activities ), Vyayamaprakara ( exercises), Yogasadhana ( training the mind and body ) was taught in the name of physical education.

QUESTION: 13

The education system emphasised on ______.

Solution: The education system emphasised on a healthy body and healthy mind.

QUESTION: 14

Which balance were students taught to appreciate?

Solution: Students were taught to appreciate the balance between nature and human beings.

QUESTION: 15

“To them, India was a land of _____”

Solution: “To them, India was a land of wonder”

Similar Content

Related tests