SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - SSC CGL MCQ

# SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - SSC CGL MCQ

Test Description

## 30 Questions MCQ Test SSC CGL Tier II Mock Test Series 2024 - SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 for SSC CGL 2024 is part of SSC CGL Tier II Mock Test Series 2024 preparation. The SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 questions and answers have been prepared according to the SSC CGL exam syllabus.The SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 MCQs are made for SSC CGL 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 below.
Solutions of SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 questions in English are available as part of our SSC CGL Tier II Mock Test Series 2024 for SSC CGL & SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 solutions in Hindi for SSC CGL Tier II Mock Test Series 2024 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for SSC CGL Exam by signing up for free. Attempt SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 | 150 questions in 150 minutes | Mock test for SSC CGL preparation | Free important questions MCQ to study SSC CGL Tier II Mock Test Series 2024 for SSC CGL Exam | Download free PDF with solutions
SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 1

### An employer reduces the number of his employees in the ratio 9 : 8 and increases their wages in the ratio 14 : 15. If the original wage was Rs. 18,900, then find the ratio of the old wage bill to the new one.

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 1
Let the initial number of employees be 9x and the employer gives Rs. 14y as wage to each.

Old wage bill = 9x × 14y = 126xy

New wage bill = 8x × 15y = 120xy

Required ratio = 126xy : 120xy = 21 : 20

Hence, answer option 2 is correct.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 2

### Directions: Study the given information carefully to answer the question that follows:Percentage of students eating various meals (P, Q, R, S, T and W) and percentage of boys out of these are given in the following figures.Total number of students: 1500 (600 boys + 900 girls)Percentage of students eating various meals:Percentage of boys eating various meals:Q. For which of the following pairs of meals is the number of boys the same?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 2
Percentage of W and Q is the same and that of T and S is the same.

Thus, the value of W is equal to Q and the value of T is equal to S.

Hence, this is the correct answer.

 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 3

### According to a will, the wealth of Rs. 11,50,000 was to be divided between the son and the daughter in the ratio 2/3 : 5/4, respectively. How much share did the son get (in Rs. lakh)?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 3
Total amount = Rs. 11,50,000

Son's share = 2x/3

Daughter's share = 5x/4

According to the question:

= 11,50,000

x = Rs. 6,00,000

Son's share = = Rs. 4,00,000 = Rs. 4 lakh

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 4

The value of k for which the graph of (k – 1) x + y – 2 = 0 and (2 – k) x – 3y + 1 = 0 are parallel is

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 4
The graph of (k – 1) x + y – 2 = 0 and (2 – k) x – 3y + 1 = 0 are parallel if

So, (k - 1)/(2 - k) = 1/(-3)

Or, -3k + 3 = 2 - k

Or, -2k = -1

Or, k = 1/2

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 5

Directions: Identify the missing number in the series given below.

3, 10, 25, 56, 119, 246, ?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 5
2 × 3 + 4 = 10

2 × 10 + 5 = 25

2 × 25 + 6 = 56

2 × 56 + 7 = 119

2 × 119 + 8 = 246

2 × 246 + 9 = 501

Hence, option (3) is the correct answer.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 6

A and B earn in the ratio 2 : 1. They spend in the ratio 5 : 3 and save in the ratio 4 : 1. If the total monthly savings of both A and B are Rs. 5,000, the monthly income of B is

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 6
Let the monthly income of B be Rs. x.

Monthly income of A = Rs. 2x

Savings of A = 5,000 × 4/(4 + 1) = Rs. 4,000

Savings of B = Rs. 1,000

6x - 12,000 = 5x - 5,000

x = Rs. 7,000

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 7

If a boat goes upstream at a speed of 18 km/hr and comes back the same distance at 30 km/hr, then what is the average speed (in km/hr) for the total journey?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 7
Let upstream speed = a and downstream speed = b

Average speed =

= 22.5 km/hr

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 8

If a sum of money placed at compound interest, compound annually, doubles itself in 5 years, then the same amount of money will be 8 times of itself in

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 8
Using the formula,

8 = 2n/5

23 = 2n/5

n/5 = 3

n = 15 years

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 9

is equal to

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 9
If 0.1 = a, then 0.2 = 2a and 0.02 = b, then 0.04 = 2b

∴ Expression =

= 0.125

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 10

The average monthly expenditure of a family for the first four months is Rs. 2570, for the next three months is Rs. 2490 and for the last five months Rs. 3030. If the family saves Rs. 5320 during the whole year, then the average monthly income of the family during the year is

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 10
Annual expenditure of family = Rs. (2570 × 4 + 2490 × 3 + 3030 × 5) = Rs. (10,280 + 7470 + 15,150) = Rs. 32,900

Annual savings = Rs. 5320

Annual income = Rs. (32,900 + 5320) = Rs. 38,220

Average monthly income = Rs.38,220 ÷ 12 = Rs. 3185

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 11

A, B and C can do a job in 6 days, 12 days and 15 days, respectively. After 1/8 of the work is completed, C leaves the job. Rest of the work is done by A and B together. Time taken to finish the remaining work is

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 11
Remaining work = 7/8

Work done by A in one day = 1/6

Work done by B in one day = 1/12

Work done by A and B together in one day =

Number of days required to finish pending work =

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 12

Directions: Identify the missing number in the series provided.

1, 2, 33, 290, 2373, ?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 12

T2 = (1 + 12) × 1 = 2

T3 = (2 + 32) × 3 = 33

T4 = (33 + 52) × 5 = 290

T5 = (290 + 72) × 7 = 2373

T6 = (2373 + 92) × 9 = 22086

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 13

A tower stands on the top of a building which is 40 metres high. The angles of depression of a point situated on the ground from the top and bottom of the tower are found to be 60° and 45°, respectively. What is the height (in metres) of the tower?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 13

In triangle BDC,

Base = 40 m

Now, in triangle ABC,

40√3 - 40 = x

x = 40(√3 - 1) m

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 14

While selling, a businessman allows 40% discount on the marked price and there is a loss of 30%. If it is sold at the marked price, then the profit percentage will be

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 14
Let marked price be: n × Cost price

Then, S.P. = 0.6 × M.P. = 0.6 × n × C.P. ...(i)

Also, S.P. = 0.7 × C.P. ...(ii)

From (i) and (ii),

0.6 × n × C.P. = 0.7 × C.P.

So, n = 7/6

Therefore, M.P. = 7/6 × C.P. = New S.P.

Hence, profit % =

= 100/6% =

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 15

The value on an article depreciates every year at the rate of 10% of its value. If the present value of the article is Rs. 729, then its worth 3 years ago was

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 15
Let the price 3 years ago be Rs. x.

According to the question,

729 = x(1 – 10/100)3

Or, 729 = x (9/10)3

Or, x = Rs. 1000

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 16

In which year Arun's salary increased the highest percentage in respect of the previous year?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 16
Calculation

Arun's salary increased in 2014 by (12500 - 10000) = Rs 2500

So the percentage increased in 2014 by (2500 / 10000) × 100 = 25%

Arun's salary increased in 2015 by (14670 - 12500) = Rs 2170

So the percentage increased in 2015 by (2170 / 12500) × 100 = 17.36%

Arun's salary increased in 2016 by (17890 - 14670) = Rs 3220

So, the percentage increased in 2016 by (32200 / 14670) × 100 = 21.9%

In 2014 Arun's salary increased the highest percentage in respect of the previous year.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 17

A bag contains ₹ 90 in coins. If coins of 50p, 25p and 10p are in the ratio 2 ∶ 3 ∶ 5, how many 25p coins are there in the bag?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 17
Calculation

Let the number of total coins of 50p, 25p, and 10p denominations be 2a, 3a, and 5a.

According to the question-

Total monetary value of coins is ₹ 90

⇒ 0.5 × 2a + 0.25 × 3a + 0.1 × 5a = ₹ 90

⇒ 1a + 0.75a + 0.5a = ₹ 90

⇒ 2.25a = ₹ 90

Coins of 25p denomination = 3 × 40 = 120

The coins of 25p denomination were 120.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 18

How many natural numbers are in between 120 and 519 which are exactly divisible by both 3 and 7 ?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 18
Given

The numbers are between 120 and 519

they are exactly divisible by both 3 and 7

Concept used:

The number divisible by both 3 and 7 is divisible by 21

(LCM of 3 and 7)

Calculation:

The total numbers divisible by 21 in between 1 and 120 is

⇒ 120 / 21 = 5

The total numbers divisible by 21 in between 1 and 519 is

⇒ 519 / 21 = 24

So total number that is divisible by 21 between 120 and 519 is

(24 - 5) = 19

So, the total number is 19

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 19

Rs. 68,000 is divided among A, B, and C in the ratio of ½ : ¼ : 5/16. The difference between the greatest part and the smallest part is

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 19
Concept

If N is divided b/w A, B & C in the ratio a : b : c then

Share of A = [a/(a+b+c)] × N

Share of B = [b/(a+b+c)] × N

Share of C = [c/(a+b+c)] × N

Calculation:

Given ratio is ½ : ¼ : 5/16

LCM of (2, 4, 16) = 16

Multiply the given ratio with 16

⇒ 8 : 4 : 5 :: A : B : C

Greatest part = 8/(8 + 4 + 5) = 8/17

Smallest part = 4/(8 + 4 + 5) = 4/17

Therefore, the required difference

⇒ (4/17) × 68000 = 16000

∴ The difference between the greatest part and the smallest part is Rs. 16000.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 20

What is the probability of getting all heads if three coins are tossed simultaneously?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 20
Given:

Three coins are tossed simultaneously.

Outcome should be all heads.

Concept used:

The probability of the occurrence of an event A is given by: P(A) = n(A)/N, where n(A) is the number of ways of occurring of event A and N is the total number of ways in which the event can occur.

The number of ways in which r objects can be selected out of n objects = nCr = n!/{r!(n − r)!}.

n! = 1 × 2 × … × n.

0! = 1.

Calculation:

Total number of possible outcomes in tossing 3 coins = N = 2 × 2 × 2 = 8.

Total number of ways of getting 3 heads = 3C3 = 3!/{3!(3 − 3)!} = 1.

Required probability = 1/8.

∴ The probability of getting all heads is 1/8.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 21

If the square of a two-digit number is reduced by the square of the number formed by reversing the digits of the number, the final result is:

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 21
Given

Let the two-digit number be (10x + y)

According to the question,

⇒ (10x + y)2 - (10y + x)2

⇒ 100x2 + y2 + 20xy - 100y2 - x2 - 20xy

⇒ 99x2 - 99y2 = 99(x2 - y.)

As 99 is divisible by both 9 and 11

So, the result is also divisible by 9 and 11

∴ The correct answer is both 9 and 11

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 22

In a city, 65% people are rice eaters, 40% people are wheat eaters and 25% are both rice and wheat eaters. What percent of the people are neither rice eaters nor wheat eaters?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 22
Given: In a city, 65% people are rice eaters, 40% people are wheat eaters and 25% are both rice and wheat eaters.

Calculation:

Using Venn Diagram we get,

Considering the universal set to be 100%.

Percentage of those who're only Rice eater = 65 - 25 = 40%

Percentage of those who're only Wheat eater = 40 - 25 = 15%

Now, the percentage of those who're neither rice eaters nor wheat eaters

⇒ 100 - 40 - 15 - 25 = 20%

∴ The percentage of people neither rice eaters nor wheat eaters is 20%.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 23

The length, breadth and height of a rectangular cuboid are 20 m, 5 m and 25 m respectively. If the length increases by 25%, breadth increases by 15%, and height decreases by 10%, what will be the corresponding increase or decrease in the volume of the cuboid?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 23
GivenThe length, breadth, and height of a rectangular cuboid are 20 m, 5 m, and 25 m respectively.

Concept used:Volume of a cuboid = Length × Breadth × Height

Final discount percentage after two successive discounts of A% and B%

Calculation:Initial volume of the cuboid = 20 × 5 × 25 = 2500 m3

Revised length = 20 + 20 × 25% = 25 m

Revised breadth = 5 + 5 × 15% = 5.75 m

Revised height = 25 - 25 × 10% = 22.5 m

Final volume = 25 × 5.75 × 22.5 = 3234.375 m3

Now, % increase

⇒ 29.375% ≈ 29.38%

∴ The corresponding increase in the volume of the cuboid is 29.38%.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 24

The incomes of α and β are in the ratio 9 : 4 and their expenses are in the ratio 7 : 3. If each saves ₹4,500, then what is the expenditure of β?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 24
let the income of α = 9x & β = 4x

Expenses of α = 7y & β = 3y

Savings of each = 4500/-

We know that-

Savings = (income – expenses) → (expenses + Savings) = income

Then

= α = 7y + 4500 = 9x ……………(i)

= β = 3y + 4500 = 4x …………(ii)

= 4 (7y + 4500) = 9 (3y + 4500)

= 28y + 18000 = 27y + 40500

= 28y -27y = 40500 – 18000

= y = 22500

so the expenditure of β = 3y

= 3 × 22500 = 67,500/-

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 25

A Cruise ship goes downstream 250 km from Kanpur to Allahabad in 5 hours. Cruise speed in still water is 40 km/hr. Find the time taken by cruise when it Returned to Kanpur at the same speed.

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 25
Given:-

Distance between Kanpur and Allahabad = 250 km

Cruise Speed in still water(v) = 40 km/hr

Time taken when goes downstream = 5 hours

Formula used:-

Time = Distance/Speed

Calculation:-

Let the stream velocity be u,

When goes downstream,

Relative speed = v + u = 40 + u

⇒ 5 = 250/(40 + u)

⇒ 200 + 5u = 250

⇒ u = 50/5 = 10 km/hr = Speed of stream

When goes upstream,

Relative speed = v - u = 40 - 10 = 30 km/hr

∴ Time = 250/30

Time = 8.34 hours

Time is taken = 8.34 × 60 = 500 mins

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 26

Study the graph given below and answer the following question.

The below chart shows the percentage wise distribution of the number of people visits cinema hall in the respective days.

The total number of visitors = 400

The below table shows the ratio of the number of male and female visitors in the respective days.

Find the ratio of the number of male visitors on Tuesday to the number of female visitors on Wednesday.

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 26
Given

The total number of visitors = 400

Calculation:

According to the question,

Number of visitors on Tuesday = 30% of 400 = 120

Number of male visitors on Tuesday

Number of visitors on Wednesday = 45% of 400 = 180

Number of female visitors on Wednesday

The required ratio = 50 : 100 = 1 : 2

Therefore, '1 : 2' is the required answer.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 27

Conical cavity is drilled in a circular cylinder of height 15 cm and base radius 8 cm. The height and base of the radius of the cone are also same as cylinder. Find the whole surface area of remaining solid?

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 27

here, l = slant height of cylinder

r = radius of cylinder

h = height of cylinder

⇒ Total remaining surface area = 2πrh + πr2 + πrl

⇒ 2π × 8 × 15 + π × 64 + π × 136

⇒ 440π cm2

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 28

If (a2 - b2)sinθ + 2abcosθ = a2 + b2, then find the value of tanθ.

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 28
Given:-

(a2 - b2)sinθ + 2abcosθ = a2 + b2

Formula used:-

sin(A + B) = sinA.cosB + cosA.sinB

Calculation:-

From Triangle ABC,

⇒ cosα.sinθ + sinα.cosθ = 1

⇒ sin(θ + α) = sin90o

⇒ θ + α = 90

⇒ θ = 90 - α

Taking tan both sides-

⇒ tanθ = tan(90 - α) = cotα

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 29

A seller sells a bat at a profit of 40 %. Had he bought it at 20% more and sold it for 120 more the profit will be 100 %. Find the cost price of the bat.

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 29
Given

A seller sells a bat at 40% profit.

If he bought it at 20% more and sold it for 120 more there will be 100% profit earned.

Concept used:

SP = CP + Profit

Profit percentage = (Net profit / CP) × 100

Calculation:

Let the CP is Rs 100. So,

SP = 100 + (40/100) × 100

⇒ 100 + 40 = 140

So the new CP is

100 + (20/100) × 100

⇒100 + 20 = Rs 120

New SP = 120 + 120

⇒ Rs 240

So, as per the question

(SP - CP) = 100%

Rs (240 – 120) = 100%

⇒ 100 % = Rs 120

So the cost price of the bat is Rs 120.

SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 30

Find the value of k.

Detailed Solution for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 - Question 30
Given

Concept used:

Follow the BODMAS rule according to the table given below:

Calculation:

⇒ 24/5 + 31/15 - 27/5 = 11/5 ÷ 3 × k

⇒ (24 × 3 + 31 - 27 × 3)/15 = 11/15 × k

⇒ (72 + 31 - 81)/15 = 11/15 × k

⇒ 22/15 = 11/15 × k

⇒ k = 22/11 = 2.

## SSC CGL Tier II Mock Test Series 2024

66 docs|110 tests
Information about SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 Page
In this test you can find the Exam questions for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for SSC CGL (Tier II) Practice Test - 7, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

## SSC CGL Tier II Mock Test Series 2024

66 docs|110 tests