Test: Introductory Vectors


10 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Introductory Vectors


Description
This mock test of Test: Introductory Vectors for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Introductory Vectors (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introductory Vectors quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Introductory Vectors exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introductory Vectors extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the area of parallelogram formed by  83491_a1b384767369c8834663db6e2e326c29 (1)

Solution:


Area of Parallelogram = breadth x height⟂ = |(A x B)|

Here, A = i - j + k

And,  B = -3i + 4j -k

 

= i (1-4) -j (-3+1) +k (4-3)

=> (A x B) = -3i +2j +k


QUESTION: 2

A body is projected horizontally from the top of a cliff with a velocity of 9.8m/s. What time elapses before horizontal and vertical velocities become equal? Take g = 9.8m/s2

Solution:

Horizontal velocity at any instant, vx = u = 9.8m/s
Vertical velocity at any instant, vy = 0 + gt = 9.8t
9.8 = 9.8t
t = 1s

QUESTION: 3

 Two vectors are equal if and only if

Solution:

Two vectors are equal if and only if they have the same magnitude and the same direction.
Hence, Option D is correct

QUESTION: 4

A cyclist moves along a circular path of radius 70m. If he completes one round in 11s, calculate total length of path.

Solution:

Radius of the circular path, r = 70m
Time takes to complete one round, t = 11s
Total length of the path, s = 2πr = 2*22/7*70 = 440m

QUESTION: 5

 Find the odd one out:

Solution:

Force, area and velocity all are a set of different or the same fundamental quantities multiplied or divided together while current itself is a fundamental quantity and can be expressed in terms of any other.

QUESTION: 6

An object thrown from an aeroplane is an example for

Solution:

A projectile is the name given to any body which once thrown into space with some initial velocity, moves thereafter under the influence of gravity alone without being propelled by an engine or fuel. The path followed by a projectile is called its trajectory.

QUESTION: 7

The vector product of parallel vectors is always:

Solution:

The vector product of two vectors depends upon the sine of the angle between the vectors and when the vectors are parallel the sine component would be zero hence the resultant is a null vector.

QUESTION: 8

Given,12762_0_5_ and 12762_00_4_. The unit vector of 12762_000_1_ is

Solution:

QUESTION: 9

If 14511_image012 what is the angle between 14511_image013 and 14511_image014

Solution:

We know that for two vectors P and Q
P.Q = |P||Q| cos a
And PxQ = |P||Q| sin a
Where a is angle between them
When P.Q = PxQ
We get sin a = cos a
Thus a = 450

QUESTION: 10

A particle of mass 10 g moves along a circle of radius 6.4 cm with a constant tangential acceleration. What is the magnitude of this acceleration, if the kinetic energy of the particle becomes equal to 8 x 10-4 J by the end of the second revolution after the beginning of the motion?

Solution:

kinetic energy =8×10−4J

 

or, (1/2)​​mv2=8×10−4 

 

or, (1/2)​×10×10−3v²=8×10−4

 

or, v2=16×10−2

=>v=0.4m/s

 

initial velocity of particle,   u=0m/s

 

we have to find Tangential acceleration at the end of 2nd revolution. 

 

total distance covered, s=2(2πr)=4πr

 

so, v2=2as

Similar Content

Related tests