Test: Uniform Circular Motion


10 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Uniform Circular Motion


Description
This mock test of Test: Uniform Circular Motion for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Uniform Circular Motion (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Uniform Circular Motion quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Uniform Circular Motion exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Uniform Circular Motion extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a uniform circular motion - 

Solution:

For a body moving in uniform circular motion the speed attained  by the object will remain constant not the velocity as velocity depends on the direction of motion, and in circular motion the direction of the object changes at every point. As speed remains constant the acceleration will remain constant.

QUESTION: 2

In circular motion, the

Solution:

When an object moves along a circular path, it is called circular motion. During such a motion, the direction of motion at any point is given by the tangent at that point which changes continuously.

QUESTION: 3

Uniform circular motion is called continuously accelerated motion mainly because

Solution:
QUESTION: 4

In circular motion:

Solution:
QUESTION: 5

For a particle in a non- uniform accelerated circular motion 

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

A particle is acted upon by a force of constant magnitude. Which is always perpendicular to the velocity of the particle ? The motion of the particle takes place in a plane. It follow that that

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

The _______ circular motion describes as the motion of an object in a circular path with a _______ speed. Fill in the blank.

Solution:

The object is said to be in an uniform circular motion if the speed of the object moving in the circular path is constant.
Whereas the object is said to be in a non-uniform circular motion if the speed of the object moving in the circular path is varying (either increasing or decreasing).

QUESTION: 8

Uniform circular motion is called continuously accelerated motion mainly because its :

Solution:

An accelerating body is an object that is changing its velocity. And since velocity is a vector that has both magnitude and direction, a change in either the magnitude or the direction constitutes a change in the velocity.
Hence a uniform circular motion is a accelerated motion because direction of motion keeps on changing

QUESTION: 9

A particles revolves along a circle with a uniform speed. The motion of the particle is ____ .

Solution:

To describe the motion of a particle along a circle with a uniform speed. We need two variable, either x and y, or r and θ. Therefore, the motion of the particle is two-dimensional.

QUESTION: 10

Which one of the following is most probably not a case of uniform circular motion?

Solution:

An object moving in uniform circular motion is moving in a circle with a uniform or constant speed. The velocity vector is constant in magnitude but changing in direction.
Hence, the motion of a racing car on a circular track changes it speed, that is, it increases or decreases speed during the drive not a case of uniform circular motion.

Similar Content

Related tests