Test: Structural Organization Of Cell


15 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Structural Organization Of Cell


Description
This mock test of Test: Structural Organization Of Cell for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Structural Organization Of Cell (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Structural Organization Of Cell quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Structural Organization Of Cell exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Structural Organization Of Cell extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following substance is not present in the cell?

Solution:

Cells are made of a variety of chemical substances - proteins, carbohydrates, fats or lipids and so on. Soil is not a component of  cell. 

QUESTION: 2

A prokaryotic cell ranges in size from:

Solution: Prokaryotic cells are more primitive kind of cells. so 1. they lack nuclear membrane . so they do not have well defined nucleus. 2.they do not have membrane bound cell organelles. 3.they have single chromosome. 4.in photosynthetic bacteria is associated with membranous vesicles.
QUESTION: 3

Find the incorrect statement regarding cell organelles from the following:

Solution: Many of the organelles found in cells are made up of or are surrounded by membrane and, therefore,would not be found in prokaryotic cells. cytoplasmType of cell: both plant and animalLocation: found inside the cell membrane but outside the nucleusDescription: clear, thick, jellylike material; contains a large amount of water (about 70%) and chemicals;may sometimes appear to be grainy (this grainy appearance comes from the organelles floating in it)Function: contains all the organelles outside of the nucleusOther: the cytoplasm is constantly moving or “streaming” through the cell.
QUESTION: 4

An eukaryotic cell ranges in size from:

Solution:

eukaryote,  any cell or organism that posseses a clearly defined nucleus. The eukaryotic cell has a nuclear membrane that surrounds the nucleus , in which the well defined  chromosomes are located.

QUESTION: 5

Which is the control centre of the cell?

Solution: Nucleus is known as control room of the cell because it control all the functions that r taking place in cell
QUESTION: 6

The fluid content inside the plasma membrane of a cell is called

Solution:

Cytoplasm is the viscous gel like substance which acts as the base or site of all metabolic activities occurring inside the cell.

QUESTION: 7

Nucleoid is a feature of

Solution:
Bacterium is a prokaryotic cell. pro means primitive and karyon means nucleus . Hence a prokaryotic cell like bacteria contains amembrenous ( without membrane) nuclear material called nucleoid which remains scattered in the cytoplasm. 
QUESTION: 8

Animal cells do not show the presence of

Solution:

Animal cells do not have cell Wall because they do not need them. Cell walls , which are found in plant cells , maintain cell shape, almost as if each cell has its own exoskeleton.

QUESTION: 9

Which statement is false with respect to multi-cellular organisms?

Solution:

Unicellular organisms are made up of only one cell that carries out all the functions needed by the organism, while multicellular organisms use many different cells to function. Multicellular organisms are composed of more than one cell, with groups of cells differentiating to take on specialized functions

QUESTION: 10

Cellular organelles containing hydrolytic enzymes are called

Solution: DNA,genetic material,chrosome contain hereditary information about the cell whereas cytoplasm is the jelly like substance which contain various organelles such as mitochondri golgi bodies etc.thus the tranmission can not be done by cytoplsasm.
QUESTION: 11

Prokaryotic cells do not have:

Solution:
lysosome is known as suicide bags of cell which is not present in prokaryotic cells.
QUESTION: 12

How does protoplasm differ from cytoplasm?

Solution:

Protoplasm is a colour less material that has a living part of a cell which includes the cytoplasm, nucleus, and other organelles.
Cytoplasm is a substance which is similar to jelly and is surrounded by the nucleus within the cell membrane.

QUESTION: 13

Prokaryotic cell contains:

Solution:

Most prokaryotes contain one circular chromosome. DNA communicateswith the cytoplasm- so it allows direct connection to the transcription and translation. Contain only one copy of the gene. Non essential genes are stored outside of chromosome - in Plasmids.

QUESTION: 14

The presence of various cell organelles within the cell helps in

Solution:

In order for cells to function and survive, their organelles work together to carry out specific tasks and perform specific roles. Each organelle has its own role that contributes to the survival of the cell. This is called thr Division of labour. 

QUESTION: 15

Cell wall is mainly made up of

Solution: Cellulose which is a complex substance ( fibrous polysaccharide ) which provides structural strength to plants