Test: Number Systems - 2


25 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 9 | Test: Number Systems - 2


Description
This mock test of Test: Number Systems - 2 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Number Systems - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Number Systems - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Number Systems - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Number Systems - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many prime number are there between 0 and 30 :-

Solution:

There are 10 prime numbers between 0 and 30 which are: 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29

QUESTION: 2

Two irrational numbers between 2 and 2.5 are :-

Solution:
Irrational number between 2 and 2.5 = √2*2.5 = √5

As it is clear now that,

2 < √5 < 2.5

We know that √5 is an irrational number.

So, √5 is the required irrational number between 2 and 2.5.
QUESTION: 3

The exponential form of   is :-

Solution:

(√2×√3)½ = (2×3)½×½ = (6)¼

QUESTION: 4

The rational form of –25.6875 is :-

Solution:


QUESTION: 5

The rational form of is :-

Solution:
QUESTION: 6

The value of   is :-

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following is not a rational number :-

Solution: √4 = 2, √9 = 3, √16 = 4 but √2 = 1.414 it is a non-terminating and non-repeating number and such numbers are called irrational numbers. So, √2 is not a rational number.
QUESTION: 8

(2√3 +√3) is equal to

Solution:

(2√3 +√3) = 3√3       ( By addition of like terms )

So option C is correct answer. 

QUESTION: 9

The number  is :-

Solution: If this number is rationalised then 3-√3×3-√3/3+√3×3-√3
=(3-√3)^2/3^2+√3^2
=9+3-6√3/6
=12-6√3/6
=2-√3 this is an irrational number.
QUESTION: 10

If  then  equals :-

Solution:
QUESTION: 11

The value of 5.  :-

Solution:
QUESTION: 12

 

Solution:
QUESTION: 13

The value of  is  :- 

Solution:
QUESTION: 14

If 2x = 4y = 8z and  = 4, then the value of x is :-

Solution:
QUESTION: 15

If 9x-1 = 32x-1 – 486 then the value of x is :-

Solution:
QUESTION: 16

If   then the value of a2 +b2 is :-

Solution:
QUESTION: 17

  is equal to :-

Solution:
QUESTION: 18

If 22x-y = 32 and 2x+y = 16 then x2 + y2 :-

Solution:

QUESTION: 19

The value of is :-

Solution:
QUESTION: 20

The value of  

Solution:
QUESTION: 21

Solution:
QUESTION: 22

The value of 4√3 – 3 √12 + 2 √75 on simplifying is :-

Solution:

QUESTION: 23

If √3 = 1.732, √5 = 2.236, then the value of  is :-

Solution:
QUESTION: 24

The product of 4 √6 and 3√24 is :-

Solution:
4√6*3√24=4√6*3√2*√2*√*2*√3
=4√6*6√6
4*6*√6*√6=4*6*6=24*6=144
QUESTION: 25

If a = , b = , then the value of a + b is :-

Solution:

Similar Content

Related tests