General Awareness - Test 10


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 10


Description
This mock test of General Awareness - Test 10 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 10 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 10 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 10 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 10 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The rate at which RBI gives short term loan to commercial banks is called

Solution:

Repo rate is the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds. Repo rate is used by monetary authorities to control inflation.

QUESTION: 2

The nationalisation of major commercial banks took place in

Solution:

After independence the Government of India (GOI) adopted planned economic development for the country (India). However, commercial banks were in the private sector those days. In 1950-51 there were 430 commercial banks. These commercial banks failed helping the government in attaining these objectives. Thus, the government decided to nationalize 14 major commercial banks on 19th July, 1969.

QUESTION: 3

Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of

Solution:

Lok Sabha Secretariat is headed by Lok Sabha Secretary and it comes under the direct control of Lok Sabha Speaker.

QUESTION: 4

Which of the following Act introduced separate electorates (communal representation) for Muslims?

Solution:

The Indian Councils Act 1909 commonly known as the Morley-Minto Reforms was an Act of the Parliament of the United Kingdom that brought about a limited increase in the involvement of Indians in the governance of British India. In the act, the right of separate electorate was given to the Muslims.

QUESTION: 5

Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?

Solution:

'Brihadeeswarar Temple is a Hindu temple dedicated to Shiva located in Thanjavur in Tamil Nadu. It is also known as Raja Rajeswara Temple Rajarajeswaram and Peruvudayar Temple.

QUESTION: 6

The first protocol to ban the emissions of choloroflurocarbons in the atmosphere was made in

Solution:

The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer is an international treaty designed to protect the ozone layer by phasing out the production of numerous substances that are responsible for ozone depletion.

QUESTION: 7

Blood group was discovered by

Solution:

The ABO blood group system is widely credited to have been discovered by the Austrian scientist Karl Landsteiner, who identified the O, A, and B blood types in 1900.

QUESTION: 8

Magnetic Meridian is a

Solution:

The magnetic meridian is an equivalent imaginary line connecting the magnetic south and north poles and can be taken as the horizontal component of magnetic force lines along the surface of the earth.

QUESTION: 9

Programs that duplicate the functionality of one system on another system is known as

Solution:

In computing, an emulator is hardware or software that enables one computer system to behave like another computer system (called the guest). An emulator typically enables the host system to run software or use peripheral devices designed for the guest system.

QUESTION: 10

The manufacturing of iron from iron ­ore involves the process of

Solution:

Direct-Reduced is produced from the direct reduction of iron ore to iron by a reducing gas or elementary carbon produced from natural gas or coal. Many ores are suitable for direct reduction.

QUESTION: 11

In a rainforest, the vegetation that grows under the shade of a canopy is known as

Solution:

Understorey comprises plant life growing beneath the forest canopy without penetrating it to any great extent, but above the forest floor. Only a small percentage of light penetrates the canopy so understory vegetation is generally shade tolerant.

QUESTION: 12

The term "roll­in" is used in

Solution:

In Hockey, Roll-in means to play the ball, after it has crossed the touchline

QUESTION: 13

Which of the following is the busiest International sea port in India?

Solution:

Jawaharlal Nehru Port, also known as Nhava Sheva, is the largest container port in India. Located east of Mumbai in Maharashtra, the port on the Arabian Sea is accessed via Thane Creek. Its common name derives from the names of Nhava and Sheva villages that were situated here.

QUESTION: 14

The word "Secular" was added to the Preamble of the Constitution of India by which Constitutional Amendment?

Solution:

The 42nd Amendment changed the description of India from a "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist secular democratic republic", and also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation".

QUESTION: 15

Who coined the slogan "Inquilab Zindabad"?

Solution:

1. This slogan was coined by the Urdu poet and Indian freedom fighter Maulana Hasrat Mohani in 1921.
2. It was popularized by Bhagat Singh (1907-1931) during the late 1920s through his speeches and writings.
3. It was also the official slogan of the Hindustan Socialist Republican Association.

QUESTION: 16

"Great Barrier Reef", the world's largest Coral reef is located in

Solution:

The Great Barrier Reef, off the coast of Queensland in northeastern Australia, is the largest living thing on Earth, and even visible from outer space. The 2,300km-long ecosystem comprises thousands of reefs and hundreds of islands made of over 600 types of hard and soft coral.

QUESTION: 17

Decoding and interpretation of visual information in brain is associated with

Solution:

The temporal lobe is one of the four major lobes of the cerebral cortex in the brain of mammals. The temporal lobe is located beneath the lateral fissure on both cerebral hemispheres of the mammalian brain. The temporal lobe is involved in processing sensory input into derived meanings for the appropriate retention of visual memory, language comprehension, and emotion association.

QUESTION: 18

Flemings "Left hand Rule" is associated with the effect of

Solution:

Fleming Left Hand Rule says that whenever an current carrying conductor is placed inside a magnetic field, a force acts on the conductor, in a direction perpendicular to both the directions of the current and the magnetic field.

QUESTION: 19

An emulsion is a colloidal solution of

Solution:

Emulsion is a fine dispersion of minute droplets of one liquid in another in which it is not soluble or miscible.

QUESTION: 20

_________ is a by-product of sewage treatment and can be decomposed to produce bio­gas

Solution:

Sludge is a thick, soft, wet mud or a similar viscous mixture of liquid and solid components, especially the product of an industrial or refining process.

QUESTION: 21

The BRICS New Development Bank (NDB) is headquartered at

Solution:

The New Development Bank, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states. The bank is headquartered in Shanghai, China. The first regional office of the NDB will be opened in Johannesburg, South Africa

QUESTION: 22

Which one of the following cities of Iraq is located on Tigris River?

Solution:

Baghdad is the capital of the Republic of Iraq. The population of Baghdad, as of 2011, is approximately 7.216.040 making it the largest city in Iraq, the second largest city in the Arab world, and the second largest city in Western Asia. It is located on Tigris River.

QUESTION: 23

Human Development Index is prepared by

Solution:

The Human Development Index (HDI) is a composite statistic of life expectancy, education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development.

QUESTION: 24

Uber Cup is associated with

Solution:

The Uber Cup, sometimes called the World Team Championships for Women, is a major international badminton competition contested by women's national badminton teams. First held in 1956–1957 and contested at three year intervals, it has been contested every two years since 1984.

QUESTION: 25

The food in Onion is stored in the form of _______

Solution:

Cellulose is an important structural component of the primary cell wall of green plants, many forms of algae and the oomycetes. The food in Onion is stored in the form of Cellulose.