General Awareness - Test 2


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 2


Description
This mock test of General Awareness - Test 2 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 2 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 2 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is antiparticle of electron?

Solution:

1. The positron or antielectron is the antiparticle or the antimatter counterpart of the electron.
2.The positron has an electric charge of +1e, a spin of 1/2 (same as an electron), and has the same mass as an electron.
3.Positron was discovered by Carl Anderson

QUESTION: 2

When a moving car encounters a patch of ice the brakes are applied. Why is it desirable to keep the wheels rolling on the ice without locking up?

Solution:

When a tire is able to roll, it has vastly less resistance to motion in the direction of rotation than it does in any other direction. Static friction exists if the wheels keep rolling on the ice without locking up, resulting in maximum braking force. However, if the wheels lock up then kinetic friction takes over since there is relative slipping between wheel and ice. This reduces the braking force and the car takes longer to stop.

QUESTION: 3

Electrical fuse is made of

Solution:

In electronics and electrical engineering, a fuse is an electrical safety device that operates to provide overcurrent protection of an electrical circuit. It is made up of zinc, copper, aluminium & silver.

QUESTION: 4

Who developed the model of atomic structure?

Solution:

In 1913, Neils Bohr, a student of Rutherford’s, developed a new model of the atom. He proposed that electrons are arranged in concentric circular orbits around the nucleus. This model is patterned on the solar system and is known as the planetary model.

QUESTION: 5

Number of neutrons in an atom of hydrogen is

Solution:

A hydrogen atom is an atom of the chemical element hydrogen. The electrically neutral atom contains a single positively charged proton and a single negatively charged electron bound to the nucleus by the Coulomb force.

QUESTION: 6

Which one of the following mineral does not contain oxygen?

Solution:

Cryolite is an uncommon mineral of very limited natural distribution. Its chemical composition is Na3AlF6. The other three options are ores of metals having oxygen in their composition.

QUESTION: 7

What is the full form of HTML?

Solution:

HTML is a markup language for describing web documents (web pages). HTML stands for Hyper Text Markup Language. A markup language is a set of markup tags

QUESTION: 8

Tendons and Ligaments are what kind of tissues?

Solution:

Tendons and Ligaments are Connective Tissues.

QUESTION: 9

On what is biopsy done?

Solution:

Biopsy is a medical procedure carried out on the tissues taken from a living body.

QUESTION: 10

The outermost layer of epidermis in human skin is called

Solution:

The outermost epidermal layer is called stratum corneum. It consists of flat, dead cells filled with keratin. The cells are continually worn away or shed.

QUESTION: 11

Which of the following bacteria causes Cholera?

Solution:

Cholera is an infectious disease that causes severe watery diarrhea, which can lead to dehydration and even death if untreated. It is caused by eating food or drinking water contaminated with a bacterium called Vibrio cholerae.

QUESTION: 12

Which North-eastern Indian state is the home to India’s largest rail-cum-road bridge?

Solution:

Assam is home to a 4.94 kilometer long rail-cum-road bridge, Bogibeel Bridge.

QUESTION: 13

The active volcano Stromboli is located in which sea?

Solution:

Stromboli is one of the most active volcanoes on Earth and has been erupting almost continuously since 1932. Its base begins over 1000 meters below the surface of the Tyrrhenian Sea and it rises to an elevation of 924 meters above sea level.

QUESTION: 14

The number of biogeographical zones in India are:

Solution:

Biogeography is the study of the distribution of species (biology), organisms, and ecosystems in geographic space and through geological time. There are ten biogeographical zones in India: Trans Himalayan zone, Himalayan zone, Desert zone, Semiarid zone, Western Ghat zone, Deccan plateau zone, Gangetic plain zone, North east zone, Coastal zone and Islands present near the shore line.

QUESTION: 15

In a rainforest, the vegetation that grows under the shade of a canopy is known as

Solution:

Understorey comprises plant life growing beneath the forest canopy without penetrating it to any great extent, but above the forest floor. Only a small percentage of light penetrates the canopy so understory vegetation is generally shade tolerant.

QUESTION: 16

Magnetic Meridian is a

Solution:

The magnetic meridian is an equivalent imaginary line connecting the magnetic south and north poles and can be taken as the horizontal component of magnetic force lines along the surface of the earth.

QUESTION: 17

The capital of the Yadava rulers was:

Solution:

The Seuna, Sevuna or Yadavas of Devagiri (850 - 1334) was an Indian dynasty, which at its peak ruled a kingdom stretching from the Tungabhadra to the Narmada rivers, including present - day Maharashtra, north Karnataka and parts of Madhya Pradesh, from its capital at Devagiri. The Yadavas initially ruled as feudatories of the Western Chalukyas. Devagiri is a 14th - century fort city in Maharashtra state of India, about 16 kilometres northwest of Aurangabad. The historical triangular fort of Daulatabad was built by first Yadav king Bhilan in 1187.

QUESTION: 18

Which Governor General ended the Sati System?

Solution:

The Bengal Sati Regulation, 1829, was a legal act promulgated in British India under East India Company rule, by the then Governor-General Lord William Bentinck, which made the practice of sati or suttee - or the immolation of a Hindu widow on the funeral pyre of her deceased husband - illegal in all jurisdictions of British India and subject to prosecution.

QUESTION: 19

When was the Indian Constitution amended for the first time?

Solution:

The First Amendment of the Constitution Of India was enacted in 1951. It made several changes to the Fundamental Rights provisions of the constitution. It provided against the abuse of freedom of speech and expression, validation of zamindari abolition laws,and clarifications on the right to equality.

QUESTION: 20

Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of

Solution:

Lok Sabha Secretariat is headed by Lok Sabha Secretary and it comes under the direct control of Lok Sabha Speaker.

QUESTION: 21

Which type of foreign investment is considered as unsafe?

Solution:

A portfolio investment is an investment made by an investor who is not involved in the management of a company. This is in contrast to direct investment, which allows an investor to exercise a certain degree of managerial control over a company.

QUESTION: 22

Where is the Headquarter of African Union?

Solution:

The African Union (AU) is a continental union consisting of all 55 countries on the African continent. It was established on 26 May 2001 in Addis Ababa, Ethiopia, and launched on 9 July 2002 in South Africa, with the aim of replacing the Organisation of African Unity (OAU). The AU's secretariat, the African Union Commission, is based in Addis Ababa.

QUESTION: 23

Uber Cup is associated with

Solution:

The Uber Cup, sometimes called the World Team Championships for Women, is a major international badminton competition contested by women's national badminton teams. First held in 1956–1957 and contested at three year intervals, it has been contested every two years since 1984.

QUESTION: 24

Who is the author of the biography “Akhada”?

Solution:

Akhada is the authorized biography of the wrestler Mahavir Singh Phogat and was written by Saurabh Duggal.

QUESTION: 25

Who has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards?

Solution:

Veteran director Shekhar Kapur has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards. The central panel comprises a chairperson and 10 other members, including five regional chairpersons who head the respective regional panels. The 11-member committee reportedly includes lyricist Mehboob, actress Gautami Tadimalla and director Rahul Rawail.