General Awareness - Test 3


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 3


Description
This mock test of General Awareness - Test 3 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 3 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 3 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Global Recycling Day has been observed on which day?

Solution:

To promote action on recycling, recycling associations across the globe are observing the first Global Recycling Day on 18th March. By 2025, India's waste management sector is expected to be worth US$13.62 billion with an annual growth rate of 7.17 percent. Polyethylene Terephthalate is a food grade plastic which is used for food and pharma packaging has the highest rate of recycling.

QUESTION: 2

‘Davis Cup’ is associated with the game of

Solution:

The Davis Cup is the premier international team event in men's tennis. It is run by the International Tennis Federation and is contested annually between teams from competing countries in a knock-out format.

QUESTION: 3

Who is considered the greatest of the early Chola kings?

Solution:

1.90Early Chola Kings -Sangam Period.
2.The Chola Kingdom was called as Cholamandalam between Pennar and Vella River.
3.Capital: Uraiyaur
4.Greatest King: Karikala
5.Due to the Sangam Period, they were called greatest of Early Chola Kings.
6. He founded the port city of Puhar 
Note: Chola Empire => Rajaraja and Rajendra I and this is not considered as Early Chola Empire,it comes in Medevial Period so it is later Chola Empire.

QUESTION: 4

Who discovered the ABO blood group system?

Solution:

Karl Landsteiner found out that the blood of two people under contact agglutinates, and in 1901 he found that this effect was due to contact of blood with blood serum. As a result, he succeeded in identifying the three blood groups A, B and O, which he labelled C, of human blood.
Karl Koller was an Austrian ophthalmologist, Koller introduced cocaine as a local anaesthetic for eye surgery.
Maurice Ralph Hilleman was an American microbiologist who specialised in vaccinology and developed over 40 vaccines, which consists of measles, mumps, hepatitis A, hepatitis B, chickenpox, meningitis, pneumonia and Haemophilus influenza bacteria. 
Edward Jenner was an English physician and scientist who was the pioneer of smallpox vaccine.

QUESTION: 5

Which of the following states in India has the highest area under mangroves?

Solution:

West Bengal, which has a total mangrove cover of 2097 sq. km., accounts for 44.5 per cent, the highest in the country. It is followed by Gujarat

QUESTION: 6

_______ is a unit of length, roughly the distance from Earth to the Sun.

Solution:

The distance from Earth to the sun is called an astronomical unit, or AU, which is used to measure distances throughout the solar system.It is equal to 149.6 million kilometres, the mean distance from the centre of the earth to the centre of the sun.

QUESTION: 7

What is the name of the process where solid is directly converted into gas?

Solution:

Sublimation is the transition of a substance directly from the solid to the gas phase, without passing through the intermediate liquid phase.

QUESTION: 8

What is the name of the moon of Pluto?

Solution:

Charon, also known as Pluto I, is the largest of the five known natural satellites of the dwarf planet Pluto. It was discovered in 1978 at the United States Naval Observatory in Washington, D.C., using photographic plates taken at the United States Naval Observatory Flagstaff Station.

QUESTION: 9

Which vaccine is primarily used against tuberculosis?

Solution:

Bacillus Calmette–Guérin (BCG) vaccine is a vaccine primarily used against tuberculosis. In countries where tuberculosis is common, one dose is recommended

QUESTION: 10

Who discovered radioactivity?

Solution:

Marie Curie became the first woman to be awarded the nobel prize and the first person to obtain two nobel prizes when she won the prize for the discovery of Polonium and Radium in 1911. Though it was Henri Becquerel that discovered radioactivity, it was Marie Curie who coined the term

QUESTION: 11

What is special about a sword-billed hummingbird?

Solution:

The sword-billed hummingbird (Ensifera ensifera) is a species of hummingbird from South. It is noted as the only species of bird to have a bill longer than the rest of its body.

QUESTION: 12

Which volcano is called the Lighthouse of the Pacific?

Solution:

Izalco is a stratovolcano located in western El Salvador. It is situated on the southern flank of the Santa Ana volcano. Izalco erupted almost continuously from 1770 (when it formed) to 1958 earning it the nickname of "Lighthouse of the Pacific”.

Mt. Stromboli is known as the Light House of Mediterranean Sea.

QUESTION: 13

Who amongst the following was known as ‘Badshah Khan’?

Solution:

Badshah Khan was the initial name of Abdul Gaffar Khan. He was also called the ‘Frontier Gandhi’.

QUESTION: 14

Which type of soil is formed because of weathering of Metamorphic and Igneous rocks?

Solution:

Red soil is formed as a result of weathering of metamorphic and igneous rocks. The red color of the soil comes from the high percentage of iron content.

QUESTION: 15

Which acid is used to clean toilets?

Solution:

1.Muriatic Acid is the best acid for cleaning toilets.
2. Muriatic Acid is a strong, corrosive, inorganic acid (HCl), manufactured by dissolving hydrogen chloride in water.

QUESTION: 16

Which of the following passes through India?

Solution:

Tropic of cancer passes through Gujarat, Rajasthan, Madhaya Pradesh, Chattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram.

QUESTION: 17

Among the following dams which one is the longest?

Solution:

Hirakud dam is the longest dam with the length of 25.8  kilometres.Length of the other dams are as follows
Bhakra Nangal Dam - 520 metres
Ranjeet Sagar Dam - 617 metres
Nagarjuna Sagar Dam- 1550metres

QUESTION: 18

Silverfish is a

Solution:

A silverfish is a small, wingless insect in the order Thysanura. Its common name derives from the animal's silvery light grey and blue color, combined with the fish-like appearance.

QUESTION: 19

Which of the following organ is responsible for absorbing Iron?

Solution:

The portion of the small intestine called the duodenum is the chief area where iron absorption takes place.

QUESTION: 20

Which of the following compounds smell like rotten egg upon heating?

Solution:

Hydrogen sulphide is the chemical compound with the formula H2S. It is a colourless gas with the characteristic foul odour of rotten eggs; it is heavier than air, very poisonous and inflammable.

QUESTION: 21

What is the SI unit of electric resistance?

Solution:

Ohm is the unit of resistance. Named after German physicist Georg Simon Ohm. Volt is the unit for electric potential. Ampere is the unit for electric current and Joules is the unit for energy.

QUESTION: 22

Which of the following is a scalar quantity?

Solution:

Mass is a property of a physical body. It is generally the amount of matter of an object. Since it only has magnitude and no direction, it is a scalar quantity.

QUESTION: 23

Who was the first education minister of India?

Solution:

MaulanaAbulKalam Azad (11 November 1888 – 22 February 1958) was an Indian scholar and the senior Muslim leader of the Indian National Congress during the Indian independence movement. Following India's independence, he became the first Minister of Education in the Indian government.

QUESTION: 24

Which of the following is false about minimum wages?

Solution:

A minimum wage is the lowest remuneration that employers can legally pay their workers. When the minimum wage forces employers to pay higher wages, they tend to substitute highly skilled and productive workers for lower-skill workers, destroying job opportunities for lower-skilled workers. Researches have proven this fact that higher minimum wages lead businesses to hire skilled workers at the expense of unskilled workers as when the wages to be paid are higher the least skilled and least productive workers are left out of the job market.

QUESTION: 25

Recently “Study India Program” was launched by which Ministry?

Solution:

"Study India Program" is the initiative of Ministry of Human Resource and Development. The objective of the program is to attract foreign students to study in Indian Universities. The program will also improve the quality of higher education in India.