General Awareness - Test 4


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 4


Description
This mock test of General Awareness - Test 4 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 4 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 4 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who won the Oscar Award for the best actor for the year 2018?

Solution:

1. Gary Oldman won the Oscar for best actor for his performance in Darkest Hour.
2. This was his second Academy Award nomination and first Oscar win.

QUESTION: 2

Chavang Kut Festival is celebrated in which State?

Solution:

Chavang Kut festival is celebrated in the state of Manipur. Kut festival is an annual harvest festival of different tribes of Kuki-Chin-Mizo groups of Manipur.
The traditional festival Chapchar Kut of the Mizos is celebrated across the north-eastern state of Mizoram and also in the Mizo-inhabited areas in the neighbouring states.

QUESTION: 3

An indifference curve measures the same level of ________

Solution:

Indifference curve is a curve on a graph (the axes of which represent quantities of two commodities) linking those combinations of quantities which the consumer regards as of equal value.

QUESTION: 4

Which one of the following institutions is also called "World Bank"?

Solution:

The World Bank is an international financial institution that provides loans to developing countries for capital programs. It was earlier known as IBRD.

QUESTION: 5

'Do or Die' is associated with which of the movements in India's freedom struggle

Solution:

Mahatma Gandhi In 1942 organized Quit India movement and gave the slogan of 'Do or Die'

QUESTION: 6

Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?

Solution:

Panini, is the name of an ancient Sanskrit grammarian and a revered scholar in Hinduism.

QUESTION: 7

Which is called the "Lake District of India"?

Solution:

Nainital is one of the famous Lake City of India and is also known the Lake district of India, which is situted in Uttarakhand.

QUESTION: 8

Strait of Gibraltar connects which of the following?

Solution:

The Strait of Gibraltar is a narrow strait that connects the Atlantic Ocean to the Mediterranean Sea and separates Gibraltar and Peninsular Spain in Europe from Morocco in Africa.

QUESTION: 9

A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is

Solution:

Sandalwood is a class of woods from trees in the tropical deciduous forests. The woods are heavy, yellow, and fine-grained, and unlike many other aromatic woods, they retain their fragrance for decades. Sandalwood oil is extracted from the woods for use.

QUESTION: 10

The movement inside the Earth's crust is studied by which of the following?

Solution:

Sesismology is the branch of science concerned with earthquakes and related phenomena.

QUESTION: 11

First country to appoint Lokpal or equivalent to a Lokpal is ________

Solution:

The Lokpal Bill is an anti - corruption bill drafted to control corruption by ministers and high level officials. The basic idea of the Lok Pal is borrowed from the office of ombudsman in Scandinavian (Sweden, Denmark, Finland, Norway) countries. The office of the ombudsman originated in Sweden in 1809 A.D. Ombudsman is a Swedish word and refers to an official whose job is to investigate complaints from the public against government officers.

QUESTION: 12

Article 31 B of the Indian Constitution "Validation of certain Acts and Regulations" deals with the

Solution:

Article 31 B deals with the fundamental rights of every citizen. Although precisely this article deals with Putting of certain provision in schedule 9, which then would become immune to judicial review. However after Coelho case, SC stated that all the provisions inserted in that schedule after 24th April 1973, are subjected to judicial review.

QUESTION: 13

Which of the following Article of Indian Constitution deals with the Right to Equality before Law?

Solution:

Article 14 in the Constitution of India 1949. Equality before law The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth.

QUESTION: 14

The main protein found in milk is ________

Solution:

Caesin is the name for a family of related phosphoproteins. These proteins are commonly found in mammalian milk, making up 80% of the proteins in cow's milk and between 20% and 45% of the proteins in human milk.

QUESTION: 15

Ethyl alcohol is commonly made unfit for drinking by the addition of?

Solution:

The ethanol is mixed with other chemicals to form an undrinkable solution. For many of these solutions, there is no practical way to separate the components. Labels such as "cannot be made non-poisonous" communicate to users that they should not trust any alcohol claiming to be rendered safe by distilling, filtering, or additives. Despite its poisonous content, denatured alcohol is sometimes consumed as a surrogate alcohol, which can result in blindness or death if (as was typical) it contains methanol.

QUESTION: 16

The chief constituent of water-glass is?

Solution:

Water-glass or liquid glass contains sodium silicate and these materials are available in aqueous solution and in solid form. They are used in cements, passive fire protection, textile and lumber processing, refractories, and automobiles.

QUESTION: 17

Every hot object emits ________

Solution:

Infrared radiation is a type of electromagnetic radiation, as are radio waves, ultraviolet radiation, X-rays and microwaves. Infrared (IR) light is the part of the EM spectrum that people encounter most in everyday life, although much of it goes unnoticed. It is invisible to human eyes, but people can feel it as heat.

QUESTION: 18

Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

Solution:

A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device that uses magnetic storage to store and retrieve digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material. The platters are paired with magnetic heads, usually arranged on a moving actuator arm, which read and write data to the platter surfaces

QUESTION: 19

Where is Mount Etna volcano located ?

Solution:

Mount Etna is an active stratovolcano on the east coast of Sicily, Italy, in the Metropolitan City of Catania, between the cities of Messina and Catania.

QUESTION: 20

Which of the following defines Stagflation?

Solution:

Stagflation is a condition of slow economic growth and relatively high unemployment – economic stagnation – accompanied by rising prices, or inflation, or inflation and a decline in Gross Domestic Product (GDP).

QUESTION: 21

French revolution broke out in the year:

Solution:

The French Revolution was a period of far-reaching social and political upheaval in France that lasted from 1789 till 1799, and was partially carried forward by Napoleon during the later expansion of the French Empire. The Revolution overthrew the monarchy and established a republic.

QUESTION: 22

Which of the following diseases is not caused due to lack of nutrition?

Solution:

Silicosis is a form of occupational lung disease caused by inhalation of crystalline silica dust. The other two diseases are caused by lack of nutrition in the body.

QUESTION: 23

Which of the following diseases is related to Blackwater fever?

Solution:

Blackwater fever is a complication of malaria in which red blood cells burst in the bloodstream, releasing hemoglobin directly into the blood vessels and into the urine, frequently leading to kidney failure.

QUESTION: 24

Undifferentiated biological cells that can divide into more cells are called

Solution:

Stem cells are undifferentiated biological cells that can differentiate into specialized cells and can divide (through mitosis) to produce more stem cells. They are found in multicellular organisms.

QUESTION: 25

Plants that develop in dry conditions are called

Solution:

A xerophyte is a species of plant that has adapted to survive in an environment with little liquid water, such as a desert or an ice- or snow-covered region in the Alps or the Arctic.