General Awareness - Test 5


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 5


Description
This mock test of General Awareness - Test 5 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 5 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 5 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Electric tram was invented by?

Solution:

The world's first electric tram line operated in Sestroretsk near Saint Petersburg, Russia, invented and tested by Fyodor Pirotsky in 1880. The next line opened in Lichterfelde near Berlin, Germany, in 1881. It was built by Werner von Siemens who contacted Pirotsky.

QUESTION: 2

The period of Dominion of India refers to 

Solution:

The Dominion of India also known as the Union of India, was an independent state that existed between 15 August 1947 and 26 January 1950. It was transformed into the republic of India by the promulgation of constitution of India on 26 January 1950

QUESTION: 3

The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named 'Quit India' at ________.

Solution:

1. In July 1942, the Congress Working Committee met at Wardha.
2. Here a long resolution was passed that demanded that the "British Rule in India must end immediately.”
3.It is also known as “Quit India Resolution”.

QUESTION: 4

Which is the longest national highway in India?

Solution:

National Highway 44 (NH 44) is the longest - running major north-south National Highway in India. It starts from Srinagar and terminates in Kanyakumari; the highway passes through the states of Jammu & Kashmir, Punjab, Haryana, Delhi, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, and Tamil Nadu. NH - 44 was laid and is maintained by the Central Public Works Department (CPWD).

QUESTION: 5

The Karma dance belongs to which state?

Solution:

Karma Naach is a tribal dance. The Karma dance is a tribal community dance performed by the Gonds,Binjahal, Kharia, Oraon, Kisan and Kol and other tribal annually during the karma festival. Karma is a famous autumnal festival, it starts from the 11th day of the bright fortnight of the month of Bhadrab. It is performed in the tribal dominant areas of Western Orissa, Chhattisgarh and Madhya Pradesh. Karma means 'fate'.

QUESTION: 6

Which of the following Pallava Kings assumed the title of "Vatapikonda" after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulekesin II?

Solution:

The Battle of Vatapi was a decisive engagement which took place between the Pallavas and Chalukyas near the Chalukya capital of Vatapi in 642. The battle resulted in the defeat and death of the Chalukya king Pulakeshin II and the commencement of Pallava occupation of Vatapi which lasted until 654.

QUESTION: 7

"Cyber Riot" Virus is a type of:

Solution:

Cyber Riot is the first advanced Windows virus. Before it, Windows viruses were cumbersome, slow to spread, and technically quite rudimentary. Cyber Riot, however, is a real threat in Windows environment.

QUESTION: 8

What is Holography?

Solution:

Holography is encoding of a permanent 3 dimensional photograph of a single color.

QUESTION: 9

Which gas is used for atomic research and radiotherapy?

Solution:

Radon is used for atomic research and radiotherapy.

QUESTION: 10

What are the constituents of the alloy bronze?

Solution:

Bronze is an alloy of Copper (Cu)and Tin (Sn).

QUESTION: 11

When a spacecraft goes from earth to moon, how does the value of weight due to gravity vary?

Solution:

When a spacecraft is moving from earth to moon the weight first starts to decrease and then it becomes zero and again the weight increases when spacecraft move towards the moon.

QUESTION: 12

Which of the following is also known as God particle?

Solution:

The Higgs boson is an elementary particle in the Standard Model of particle physics. The question of the Higgs field's existence has been called by some, "the central problem in particle physics".

QUESTION: 13

What is Gynoecium?

Solution:

Gynoecium is most commonly used as a collective term for the parts of aflower that produce ovules and ultimately develop into the fruit and seeds.

QUESTION: 14

Which lens is used to minimize hypermetropia?

Solution:

Hypermetropia is also known as Far-sightedness.In Hypermetropia light is focused behind, instead of on, the retina which results in close objects appearing blurry, while far objects may appear normal.
A convex lens is used to minimize hypermetropia.

QUESTION: 15

Name the Governor who had been given the additional charge of Bihar after the resignation of Governor Ram Nath Kovind.

Solution:

A day after his name was announced as the NDA’s pick for the upcoming presidential election, Ram Nath Kovind resigned as Bihar Governor. West Bengal Governor Keshari Nath Tripathi was given additional charge of Bihar. President Pranab Mukherjee has accepted Kovind’s resignation.

QUESTION: 16

What is the length of spinal cord?

Solution:

Spinal cord is the cylindrical bundle of nerve fibres and associated tissue which is enclosed in the spine and connects nearly all parts of the body to the brain.

QUESTION: 17

Which language was not included in the 8th Schedule of the Constitution of India?

Solution:

English language was not included in the 8th Schedule of the Indian Constitution.

QUESTION: 18

Which article of the Indian Constitution gives the power to the central government to form a new state?

Solution:

Article 3 talks about formation of new States and alteration of areas, boundaries or names of existing States.

QUESTION: 19

Hiravijay was a great scholar who existed in the Mughal period of India. During the reign of which king did he thrive?

Solution:

Hiravijay was the supreme saint of Jain Svetambara tradition. He is famous for propounding the Jain philosophy to Emperor Akbar and turning him towards vegetarianism.

QUESTION: 20

Black soil is not found in which of the following states?

Solution:

Black soil which is extremely fertile for the growth of cotton is found in the states of Maharashtra, Madhya Pradesh, parts of Karnataka, Andhra Pradesh, Gujarat and Tamil Nadu, located in the Deccan plateau. Hence, it is not found in the state of West Bengal.

QUESTION: 21

In which state is the Singalila National Park situated?

Solution:

The Singalila National Park is situated in Darjeeling in West Bengal.

QUESTION: 22

The term ‘Twin deficit’ in an economy means-

Solution:

Twin deficit basically refers to a situation where the country runs relatively large current account and fiscal deficits.

QUESTION: 23

Shital Mahajan is associated with which sport?

Solution:

Shital Mahajan Rane, is an Indian extreme sportsperson, skydiver and the holder of five world records and 14 National records in the sport.the first woman in the world to have executed a sky-dive from the North and South Poles

QUESTION: 24

Who is the author of "The Hungry Tide"?

Solution:

Amitav Ghosh is the author of the book ‘The Hungry Tide’. The Hungry Tide is the sixth novel by Indian - born author, Amitav Ghosh. It won the 2004 Hutch Crossword Book Award for Fiction.

QUESTION: 25

When is World TB Day celebrated?

Solution:

World TB Day is celebrated every year on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis. The theme of World TB Day 2018 is “Wanted: Leaders for a TB-free world”. World TB Day provides the opportunity to shine the spotlight on the disease and mobilize political and social commitment for accelerate progress to end TB.