General Awareness - Test 6


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 6


Description
This mock test of General Awareness - Test 6 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 6 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 6 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

"The General Equilibrium Analysis" was developed by

Solution:

In economics, general equilibrium theory attempts to explain the behavior of supply, demand, and prices in a whole economy with several or many interacting markets, by seeking to prove that the interaction of demand and supply will result in an overall general equilibrium.

QUESTION: 2

Insider trading is related to

Solution:

Insider Trading is the illegal practice of trading on the stock exchange to one's own advantage through having access to confidential information.

QUESTION: 3

The operational period of 12th Five Year Plan is

Solution:

12th Five Year Plan of the Government of India (2012–17) is under drafting which aims at one direction will help in doing so the growth rate at 8%

QUESTION: 4

A unitary form of government is that in which all the powers are concentrated in the hands of

Solution:

A unitary state is a state governed as a single power in which the central government is ultimately supreme and any administrative divisions exercise only the powers that the central government chooses to delegate.

QUESTION: 5

The school of Indian art which is also known as the Greco­Roman­Buddhist art is the ________ school

Solution:

A unique style of Buddhist sculpture called Gandhara art developed in ancient times in the Gandhara region of the Indian subcontinent, in what is now northwestern Pakistan. The region also extended into eastern Afghanistan. Gandhara art was produced between the 1st century BC and the 7th century AD.

QUESTION: 6

Which of the following Pallava Kings assumed the title of "Vatapikonda" after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulekesin II?

Solution:

The Battle of Vatapi was a decisive engagement which took place between the Pallavas and Chalukyas near the Chalukya capital of Vatapi in 642. The battle resulted in the defeat and death of the Chalukya king Pulakeshin II and the commencement of Pallava occupation of Vatapi which lasted until 654.

QUESTION: 7

The land forms formed by wave erosion is

Solution:

The formation and development of caves is known as speleogenesis. Caves are formed by various geologic processes and can be variable sizes. These may involve a combination of chemical processes, erosion from water, tectonic forces, microorganisms, pressure, and atmospheric influences.

QUESTION: 8

Which one among the following is not an electro­magnetic wave?

Solution:

Cathode Ray consists of a beam of electrons emitted from the cathode of a high-vacuum tube.

QUESTION: 9

Which one of the following is a good electrical conductor?

Solution:

Graphite is a good conductor of heat and electricity. This is because, like metals, graphite contains delocalised electrons. These electrons are free to move through the structure of the graphite.

QUESTION: 10

Growing agricultural crops between rows of planted trees is known as

Solution:

The taungya is a system whereby villagers and forest plantation workers are given the right to cultivate agricultural crops during the early stages of forest plantation establishment. Cultivation is often allowed to continue until trees shade crops due to canopy closure.

QUESTION: 11

Who has been appointed as the Executive Director of SEBI?

Solution:

Markets regulator SEBI said Anand Rajeshwar Baiwar has taken charge as an executive director. An Indian Revenue Service (IRS) officer of the 1990 batch, Baiwar assumed office on November 16. Baiwar will look after the investigation department and division of foreign portfolio investors and custodians. Prior to this assignment, he was working as an income tax commissioner in Kolkata.

QUESTION: 12

Which country won Sultan Azlan Shah Cup 2018?

Solution:

The Sultan Azlan Shah Cup is an annual international men's field hockey tournament held in Malaysia. It began in 1983 as a biennial contest. In 2018, Australia won the Sultan Azlan Shah Cup.

QUESTION: 13

Prince of Wales Trophy is associated with ________

Solution:

Prince of Wales Trophy is an award presented by the National Hockey League (NHL) to the Eastern Conference playoff champions, prior to the final series of games for the Stanley Cup.
Note: In the official paper of SSC the correct answer given was Hockey, but Ice Hockey is correct. 

QUESTION: 14

A drainage pattern where a river is joined by its tributaries approximately at right angles is ________

Solution:

When the primary tributaries of rivers flow parallel to each other and secondary tributaries join them at right angles, the pattern is known as ‘trellis’.

QUESTION: 15

Q. Who was the founder of the Indian Reform Association in 1870?

Solution:

The Indian Reform Association was formed on 29 October 1870 with Keshub Chandra Sen as president. It represented the secular side of the Brahmo Samaj and included many who did not belong to the Brahmo Samaj.

QUESTION: 16

Which Constitutional Amendment Act deals with the disqualification of MPs and MLAs?

Solution:

52nd Amendment Act, 1985 provided provisions related to anti-defection in India. In this amendment, articles 101, 102, 190 and 191 were changed. It laid down the process by which legislators may be disqualified on grounds of defection and inserted schedule 10.

QUESTION: 17

Which of the following increases the rate of heart beat?

Solution:

The sympathetic nervous system (SNS) is one of the two main divisions of the autonomic nervous system, the other being the parasympathetic nervous system. The sympathetic nervous system can accelerate heart rate; widen bronchial passages; decrease motility (movement) of the large intestine

QUESTION: 18

The deficiency of Niacin, a vitamin of B complex group causes the disease ________

Solution:

Pellagra is a deficiency disease caused by a lack of nicotinic acid in the diet. It is characterized by dermatitis, diarrhoea, and mental disturbance, and is often linked to over-dependence on maize as a staple food.

QUESTION: 19

The core of the earth is also known as ________

Solution:

Barysphere is the interior of the Earth beneath the lithosphere, including both the mantle and the core. However, it is sometimes used to refer only to the core or only to the mantle.

QUESTION: 20

Iron and manganese present as pollutants in water cannot be removed by________

Solution:

Water chlorination is the process of adding chlorine to water. This method is used to kill certain bacteria and other microbes in tap water as chlorine is highly toxic. In particular, chlorination is used to prevent the spread of waterborne diseases such as cholera, dysentery, typhoid etc. It cannot remove Iron and Manganese from the polluted water.

QUESTION: 21

A pair of contrasting characters controlling the same trait is called

Solution:

Allele refers to each of two or more alternative forms of a gene that arise by mutation and are found at the same place on a chromosome.

QUESTION: 22

The antiparticle of an electron is

Solution:

The positron or antielectron is the antiparticle or the antimatter counterpart of the electron. The positron has the same mass as an electron.

QUESTION: 23

The polar regions are sparsely populated because of-

Solution:

The polar regions of Earth, also known as Earth's frigid zones, are the regions of Earth surrounding its geographical poles i.e. the North and South Poles. These regions are dominated by Earth's polar ice caps, the northern resting on the Arctic Ocean and the southern on the continent of Antarctica.

QUESTION: 24

Algal bloom results from

Solution:

Eutrophication is the excessive richness of nutrients in a lake or other body of water, frequently due to run-off from the land, which causes a dense growth of plant life.

QUESTION: 25

Which of the following pairing is incorrect

Solution:

A Lactometer is an instrument that is used to check for the purity of milk by measuring its density.