General Awareness - Test 7


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 7


Description
This mock test of General Awareness - Test 7 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 7 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 7 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following app/apps won award/awards at World Government Summit 2018?

Solution:

1.Aadhaar and Umang app won the awards at 6th World Government Summit 2018 in Dubai.
2.Umang App was named the winner of the Best M - Government Service award while Aadhar won the best emerging technology award.
3.Aadhaar was also recognised as the world’s largest biometric enabled identification programme.

QUESTION: 2

Which among the following cities in India is not located in Golden Quadrilateral Road Network?

Solution:

Golden Quadrilateral is a network of highways connecting India's four top metropolitan cities, namely Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata, thereby, forming a quadrilateral.

QUESTION: 3

Raja Ravi Varma was associated to which of the following states?

Solution:

Raja Ravi Varma was a celebrated Indian painter and artist. He is considered among the greatest painters in the history of Indian art for a number of aesthetic and broader social reasons

QUESTION: 4

Who was the founder of the Theosophical society of India?

Solution:

The aim of the society was to bring harmony among various religions and the revival of Hindu religion and tradition. In the social sphere the society vehemently condemned sati, casteism, dowry system, infanticide, child marriage, po­lygamy and purdah. The society also tried to uplift the conditions of the outcastes and ameliorate the condition of the widows.

QUESTION: 5

Who coined the Chipko slogan "Ecology is Permanent Economy"?

Solution:

In the 1970s, an organized resistance to the destruction of forests spread throughout India and came to be known as the Chipko movement. Mr. Sunderlal Bahuguna appealed to Mrs Indira Gandhi, the then Prime Minister of India, which resulted in the green-felling ban. Mr Bahuguna coined the Chipko slogan: “ecology is permanent economy”.

QUESTION: 6

Which of the following is Study of fossils?

Solution:

Palaeontology is the branch of science concerned with fossil animals and plants.

QUESTION: 7

Chemical properties of isotopes

Solution:

Isotopes have similar chemical properties because isotopes of an element have the same number of electrons as an atom of that element.

QUESTION: 8

Which of the following is the operation executed on data stored in registers?

Solution:

Micro-operations perform basic operations on data stored in one or more registers, including transferring data between registers or between registers and external buses of the CPU.

QUESTION: 9

Sour taste of lemon is due to the presence of which of the following?

Solution:

If you ever taken a bite out of a lemon, you already know they are sour. This is because they contain citric acid, which is a weak organic acid found in many fruits and vegetables.

QUESTION: 10

Which State has the longest coastline?

Solution:

The total coastline of India measures about 7,517 km, which is distributed among nine coastal states and four Union Territories; and almost entire coast of India falls within tropics. The nine coastal states are Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal

QUESTION: 11

Among the following states, where was Kachra Mahotsav organised?

Solution:

Rajesh Munat, successfully organised a free five-day health camp, where more than 60,000 people, from a four-month-old infant to a 90-year-old senior citizen, availed of check-ups, diagnosis and treatment. The event secured a place in the Golden Book of World Records. The aim of Kachra Mahotsav is to promote recycling and upcycling of waste generated in the Chhattisgarh.

QUESTION: 12

Which is the first Indian State to go wholly organic?

Solution:

Sikkim has become India’s first fully organic state by implementing organic practices on around 75,000 hectares of agricultural land.

QUESTION: 13

What is the role of "Ombudsman" in a bank?

Solution:

The Banking Ombudsman is a senior official appointed by the Reserve Bank of India to redress customer complaints against deficiency in certain banking services.

QUESTION: 14

Which of the following schedules contains special provisions for the administration of tribal areas in the four north-eastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram?

Solution:

As per the Sixth Schedule, the four states viz. Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram contain the Tribal Areas which are technically different from the Scheduled Areas. Though these areas fall within the executive authority of the state, provision has been made for the creation of the District Councils and regional councils for the exercise of the certain legislative and judicial powers.

QUESTION: 15

Who appoints the members of the State Public Service Commission?

Solution:

The Chairman and other members of a State Public Service Commission shall be appointed by the Governor of the State whereas for Union Public Service Commission's Chairman and other members  shall be appointed by President.

QUESTION: 16

Who was the first Indian to be elected as the leader of the Communist International?

Solution:

Roy was an Indian revolutionary, radical activist and political theorist, as well as a noted philosopher in the 20th century. He was the first Indian to be elected as the leader of the Communist International

QUESTION: 17

What is the source of natural energy of the hot springs at Manikaran in Himachal Pradesh?

Solution:

Manikaran is located in the Parvati Valley on river Parvati in Kullu. It attracts tourists visiting Manali and Kullu to its hot springs and pilgrim centres. An experimental geothermal energy plant has also been set up here.

QUESTION: 18

Which of the following is a Dominant Autosomal Disorder?

Solution:

Autosomal dominant is one of several ways that a trait or disorder can be passed down through families. In an autosomal dominant disease, if you inherit the abnormal gene from only one parent, you can get the disease. Often, one of the parents may also have the disease. Alzheimer’s disease is an example of such disorder.

QUESTION: 19

Glycol is used to manufacture which of the following?

Solution:

Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and Terephthalic acid.

QUESTION: 20

The movement inside the Earth's crust is studied by which of the following?

Solution:

Sesismology is the branch of science concerned with earthquakes and related phenomena.

QUESTION: 21

"Lona" is related to which game?

Solution:

In Kabaddi, a team scores a bonus of two points, called a "lona", if the entire opposing team is declared out.

QUESTION: 22

Ten thaats or scales, belong to which system of music?

Solution:

That is a mode in northern Indian or Hindustani music. The modern thāt system was created by Vishnu Narayan Bhatkhande, one of the most influential musicologists in the field of North Indian classical music in the early decades of the twentieth century.

QUESTION: 23

Which one among the following components cannot be developed within an "integrated circuit"?

Solution:

A transformer is an electrical device that transfers electrical energy between two or more circuits through electromagnetic induction. It cannot be developed within an “integrated circuit”.

QUESTION: 24

What is the transplantation of graft between genetically identical individuals?

Solution:

An Isograft is a graft of tissue between two individuals who are genetically identical. Transplant rejection between two such individuals virtually never occurs.

QUESTION: 25

Yogeshwar Dutt is associated with which sport?

Solution:

Yogeshwar Dutt is an Indian freestyle wrestler. At the 2012 Summer Olympics, he won the bronze medal in the 60 kg category. He was awarded the Padma Shri by the Government of India in 2013. He won a gold medal at the 2014 Commonwealth Games.