General Awareness - Test 8


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 8


Description
This mock test of General Awareness - Test 8 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 8 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 8 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 8 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 8 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following taxes is levied by the State Government only?

Solution:

Entertainment Tax is a tax imposed by the government on feature films getting a wide release in India and are reduced from gross collections, major commercial shows and big private festivals. The amount after deducting entertainment tax is known as nett.

QUESTION: 2

HDI is an aggregate measure of progress in which of the three dimensions?

Solution:

The Human Development Index (HDI) is a composite statistic of life expectancy, education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development.

QUESTION: 3

The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named 'Quit India' at ________.

Solution:

1. In July 1942, the Congress Working Committee met at Wardha.
2. Here a long resolution was passed that demanded that the "British Rule in India must end immediately.”
3.It is also known as “Quit India Resolution”.

QUESTION: 4

Preservation of historical articles is done in science of ________

Solution:

Museology is the science or practice of organizing, arranging, and managing museums.

QUESTION: 5

“Alfalfa" is the name of a _______

Solution:

Alfafa is a perennial flowering plant in the pea family Fabaceae cultivated as an important forage crop in many countries around the world. It is used for grazing, hay, and silage, as well as a green manure and cover crop.

QUESTION: 6

The chemical that is used to ripen mangoes is

Solution:

When calcium carbide comes in contact with moisture, it produces acetylene gas, which is quite similar in reaction to the natural ripening agent ethylene. Acetylene acts like ethylene and accelerates the ripening process.

QUESTION: 7

The term 'Smasher' is associated with which sport?

Solution:

Smash is a term associated with Volleyball.

QUESTION: 8

__________ involves traversing the entire file system, marking everything that can be accessed.

Solution:

Garbage Collection is the automatic process of making space in a computer's memory by removing data that is no longer required or in use.

QUESTION: 9

Nylon threads are made of

Solution:

Nylon thread is a wonderful thread to use for auto upholstery, furniture, or other heavy fabrics. Bonded nylon thread can also be used for leather sewing.

QUESTION: 10

The longest railway line in the world connects _________

Solution:

The Trans-Siberian Railway (the Moscow-Vladivostok line), spanning a length of 9,289km, is the longest and one of the busiest railway lines in the world.

QUESTION: 11

How have many Constitutional Amendments bills to the Constitution of India been made as of Jan 2018?

Solution:

As of January 2018, there have been 123 Amendment Bills and 101 Amendment acts to the Constitution of India since it was first enacted in 1950.

QUESTION: 12

The Chairman of the National Disaster Management Authority (NDMA) is

Solution:

National Disaster Management Authority (NDMA) is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response. NDMA was established through the Disaster Management Act enacted by the Government of India in December 2005. The Prime Minister is the ex-officio chairperson of NDMA.

QUESTION: 13

When the offices of the President and Vice-President fall vacant simultaneously, who acts as President?

Solution:

Parliament has by an enactment made provision for the discharge of the functions of the President when vacancies occur in the offices of the President and of the Vice-President simultaneously owing to removal, death, resignation of the incumbent or otherwise. In such an eventuality, the Chief Justice of India, or in his absence the senior most Judge of the Supreme Court of India available discharges the functions of the President.

QUESTION: 14

Goitre is caused by the deficiency of ________

Solution:

A goitre commonly develops as a result of iodine deficiency or inflammation of the thyroid gland.

QUESTION: 15

For photoelectric effect to take place, the metal used as the cathode should have ________

Solution:

The photoelectric effect or photo emission is the emission of electrons or other free carriers when light is shone onto a material. Electrons emitted in this manner can be called photo electrons.

QUESTION: 16

The Speaker of the Lok Sabha can be removed from his office by ________

Solution:

LS Speaker can be removed by the members of Lok Sabha by a resolution passed by absolute majority {majority of the total members of the House} of Lok Sabha. However, a 14 days advanced notice must be given for such resolution.

QUESTION: 17

What does Section 124A of Indian Penal Code deal with?

Solution:

Acc. To Section 124A, Whoever, by words, either spoken or written, or by signs, or by visible representation, or otherwise, brings or attempts to bring into hatred or contempt, or excites or attempts to excite disaffection towards the Government established by law in 103 shall be punished with im­prisonment for life.

QUESTION: 18

Which instrument is used for photographing the Sun?

Solution:

The spectroheliograph is an instrument used in astronomy which captures a photographic image of the Sun at a single wavelength of light, a monochromatic image. The wavelength is usually chosen to coincide with a spectral wavelength of one of the chemical elements present in the Sun.

QUESTION: 19

Pardeep Singh got silver medal for which game at CWG 2018?

Solution:

Indian weightlifter Pardeep Singh won a silver medal in the sport at Gold Coast Commonwealth Games 2018. Last year, Pardeep had claimed a surprise gold medal in his first senior competition in the 105kg category. Pardeep's feat took India's medal count to 13 at the Games​ and 9th in weightlifting alone.

QUESTION: 20

Which of the following countries is not a member of G8?

Solution:

The Group of Eight (G8) refers to the group of eight highly industrialized nations—France, Germany, Italy, the United Kingdom, Japan, the United States, Canada, and Russia—that hold an annual meeting to foster consensus on global issues like economic growth and crisis management, global security, energy, and terrorism.

QUESTION: 21

The main protein found in milk is ________

Solution:

Caesin is the name for a family of related phosphoproteins. These proteins are commonly found in mammalian milk, making up 80% of the proteins in cow's milk and between 20% and 45% of the proteins in human milk.

QUESTION: 22

Which organ gets affected in Weil's disease?

Solution:

Also known as Leptospirosis, Weil’s diseases is an infection caused by corkscrew-shaped bacteria called Leptospira. Signs and symptoms can range from none to mild such as headaches, muscle pains, and fevers; to severe with bleeding from the lungs or meningitis.

QUESTION: 23

Which of the following was the Official slogan for the 2016 Rio Olympic and Para Olympic Games?

Solution:

2016 Rio Olympic and Para Olympic Games were a major international multi-sport event for athletes with disabilities governed by the International Paralympic Committee, held in Rio de Janeiro, Brazil, from 7 September to 18 September 2016.

QUESTION: 24

The Daily Weather Map of India is prepared and printed at ________

Solution:

The Daily Weather Map of India is prepared and printed at Pune.

QUESTION: 25

The capital of the Mauryan Kingdom was  ________

Solution:

Pataliputra, adjacent to modern-day Patna, was a city in ancient India, originally built by Magadha ruler Ajatashatru in 490 BCE as a small fort near the Ganges river. It was the capital of Maurya Kingdom.