General Awareness - Test 9


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 9


Description
This mock test of General Awareness - Test 9 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 9 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 9 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 9 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 9 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Besides CO, the other greenhouse gas is 

Solution:

Methane is a chemical compound with the chemical formula CH₄. It is a group 14 alkane, and is the main constituent of natural gas.

QUESTION: 2

National income of India is compiled by 

Solution:

The Central Statistics Organisation (CSO) of India is responsible for co - ordination of statistical activities in India, and evolving and maintaining statistical standards. It has a well - equipped Graphical Unit. The CSO is located in Delhi.

QUESTION: 3

The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the State falls under its ‘

Solution:

The original jurisdiction of a court is the power to hear a case for the first time (when the court is hearing case for the first time), as opposed to appellate jurisdiction when a higher court has the power to review a lower court's decision.

QUESTION: 4

The word ‘Satyameva Jayate’ have been derived from which Upanishad? 

Solution:

Satyameva Jayate is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad. Upon independence, it was adopted as the national motto of India.

QUESTION: 5

When granite rocks got metamorphosed, they form

Solution:

Gneiss is a metamorphic rock with a banded or foliated structure, typically coarse - grained and consisting mainly of feldspar, quartz, and mica

QUESTION: 6

Which of the following is a commercial source of energy?

Solution:

Natural gas is a flammable gas, consisting largely of methane and other hydrocarbons, occurring naturally underground and used as fuel.

QUESTION: 7

Backward bending supply curve belongs to which market?

Solution:

In economics, a backward-bending supply curve of labour is a graphical device showing a situation in which, as real wages increase beyond a certain level, people will substitute leisure for paid work time and so higher wages lead to a decrease in the labour supply.

QUESTION: 8

In IT, associative memory is called as

Solution:

Content - addressable memory (CAM) is a special type of computer memory used in certain very - high - speed searching applications. It is also known as associative memory, associative storage, or associative array, although the last term is more often used for a programming data structure.

QUESTION: 9

Addition of suitable impurities into semiconductor is called

Solution:

Doping is the process of adding impurities to intrinsic semiconductors to alter their properties.

QUESTION: 10

Kyoto Protocol is associated with ________.

Solution:

The Kyoto Protocol is an international treaty which extends the 1992 United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) that commits State Parties to reduce greenhouse gas emissions.

QUESTION: 11

Ebraham Alkazi is an eminent personality in which of the following areas?

Solution:

Ebrahim Alkazi is one of the most influential Indian theatre directors and drama teachers in 20th - century Indian theatre.

QUESTION: 12

Skoda, which launched sedan ‘Rapid’, is an automobile manufacturer based in

Solution:

Skoda is a Czech automobile manufacturer founded in 1895 as Laurin & Klement. It is headquartered in Czech Republic.

QUESTION: 13

Sattriya is a classical dance form of 

Solution:

Sattriya Nritya, is a major Indian classical dance. It is a dance - drama performance art with origins in the Krishna - centered Vaishnavism monasteries of Assam, and attributed to the 15th century Bhakti movement scholar and saint named Srimanta Sankardev.

QUESTION: 14

Professional boxer, Mary Kom is from which State?

Solution:

Olympic bronze-medallist M C Mary Kom has become the first Indian to be picked as International Boxing Association’s representative for IOC Athletes’ Forum. She has been invited to attend the 8th International Olympic Committee’s Athletes’ Forum in Lausanne from November 11 to 13. Mary Kom is an Asian Games gold-medallist besides being a multiple-time Asian champion.

QUESTION: 15

If a budget is defeated in the legislature of a state then

Solution:

If a budget is defeated in the legislature of a state then, Council of ministers along with the Chief Minister has to resign.

QUESTION: 16

Which of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?

Solution:

The Indian Opinion was a newspaper established by Indian leader Mahatma Gandhi. The publication was an important tool for the political movement led by Gandhi and the National Indian Congress to fight racial discrimination and win civil rights for the Indian immigrant community in South Africa.

QUESTION: 17

In which of the following cities, India’s first water metro project was recently launched?

Solution:

Pinarayi Vijayan, Chief Minister of Kerala, on 23 July 2016 launched Kochi Water Metro project in Kochi, Kerala. It is the first ever Water Metro project in the country.

QUESTION: 18

Meibomian glands are located in

Solution:

Meibomian glands are a special kind of gland at the rim of the eyelids inside which are responsible for the supply of meibum, an oily substance that prevents evaporation of the eye's tear film.

QUESTION: 19

In which city India’s first Post - Office ATM opened?

Solution:

Country’s first post office savings bank ATM is located at the Head Post Office in Thyagaraya Nagar, Chennai. The ATM was part of an Information Technology (IT) modernisation project of the Department of Posts.

QUESTION: 20

Arsenic problem in India is primarily due to 

Solution:

Arsenic problem in India is primarily due to overexploitation of groundwater in the affected areas.

QUESTION: 21

Men’s Singles Wimbledon Championship 2016, is bagged by 

Solution:

Andy Murray won his third major and second Wimbledon title defeating Milos Raonic in the final.

QUESTION: 22

Which of the following vitamins are water soluble?

Solution:

Vit. B and Vit. C are water soluble vitamins.

QUESTION: 23

In terms of economics, if it is possible to make someone better - off without making someone worse - off, then the situation is 

Solution:

A trade is potential Pareto superior if at the final allocation, one person gains more than the other person loses.

QUESTION: 24

Greenhouse Effect means

Solution:

Greenhouse effect refers to the trapping of the sun's warmth in a planet's lower atmosphere, due to the greater transparency of the atmosphere to visible radiation from the sun than to infrared radiation emitted from the planet's surface.

QUESTION: 25

General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was dead shot by?

Solution:

Udham Singh was an Indian revolutionary best known for assassinating Sir Michael O'Dwyer, the former Lieutenant Governor of the Punjab in British India, on 13 March 1940.