Logical Reasoning - Test 5


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | Logical Reasoning - Test 5


Description
This mock test of Logical Reasoning - Test 5 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC Logical Reasoning - Test 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Logical Reasoning - Test 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Logical Reasoning - Test 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Logical Reasoning - Test 5 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Select the related word from the given alternatives:

Work : Experience :: Reading : ?

Solution:

Experience is acquired from work. Similarly knowledge is acquired from reading.

QUESTION: 2

Select the related letters from the given alternatives:

CNRX : EPTZ :: WHLD : ?

Solution:

In CNRX : EPTZ

Similarly,

“YJNF” related to “WHLD”

Hence, YJNF is correct option.

QUESTION: 3

Select the related numbers from the given alternatives:

33 : 27 :: 34 : ?

Solution:

In 33 : 27
⇒ 33 = 27
Similarly, 34 = 81
Hence, 81 is correct option.

QUESTION: 4

For the following question find the odd letter from the given alternatives:

Solution:

Position of A = 1, I = 9, Y = 25, H = 8 are in English alphabet.
Now, A, I, and Y are at perfect square position in English alphabet but H is at perfect cube position in English alphabet.
Therefore, “H” is odd one among given alternatives.

QUESTION: 5

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

Number of Days in January, August and October are 31 but number of days in February is 28 or 29.

QUESTION: 6

For the following question find the odd number from the given alternatives:

Solution:

1) 16 = 4 × 4
21 = 3 x 7
HCF = 1

2) 12 = 2 × 3 × 2
 27 = 3 × 3 × 3
 HCF = 3

3) 15 = 3 × 5
28 = 7 × 4
 HCF = 1

4)  14 = 2 × 7
45 = 3 × 3 × 5
HCF = 1
Therefore the odd numbers are 12 – 27 since for all other alternatives HCF is found to be 1.

QUESTION: 7

Arrange the following words as per order in the dictionary:

1. Acknowledge 2. Application 3. Account 4. Arsenic 5. Arcad

Solution:

According to the alphabetic order, the account comes first followed by acknowledge, application, arcade and arsenic.
Therefore, “3, 1, 2, 5, 4” is correct order as they will appear in dictionary order.

QUESTION: 8

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series:
PWT, SVV, VUX, YTZ, BSB, ?

Solution:

The pattern followed in seris is shown below,

 

Accordingly  S + 3 → V    V – 1 → U        V + 2 → X
                     V + 3 → Y   U – 1 → T        X + 2 → Z
                     Y + 3 → B   T – 1 → S         Z + 2 → B
                     B + 3 → E   S – 1 → R        B + 2 → D

Therefore, “ERD” is term which will complete the series.

QUESTION: 9

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series:

24, 12, 36, ? , 54, 27

Solution:

Pattern ⇒ ÷2, ×3, ÷2, ×3…
24 ÷ 2 = 12
12 × 3 = 36
36 ÷ 2 = 18
18 × 3 = 54
54 ÷ 2 = 27
The missing digit is 18.

QUESTION: 10

Arun is the father of Cattie and Danny is the son of Bettie. Ernest is the brother of Arun. If Cattie is the sister of Danny. How is Bettie related to Ernest?

Solution:

Below table shows symbol and their description,

1) Arun is the father of Cattie and Danny is the son of Bettie.

2) Ernest is the brother of Arun.

3) Cattie is the sister of Danny. So Arun is the spouse of Bettie.

Thus Bettie is Ernest’s sister in law

QUESTION: 11

Arun, Bob, Cattie, Dannie, Ernest and Fred are sitting on the round table with equal distances. Fred is sitting opposite to Bob and between Arun and Ernest. Cattie is sitting opposite to Arun. Who are the neighbours of Ernest?

Solution:

Possible solutions are:

The neighbours of Ernest are Fred and Cattie.

QUESTION: 12

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

ENCYCLOPEDIA

Solution:

CODPIECES cannot be formed using the letters since S is not present in the given word ENCYCLOPEDIA.

QUESTION: 13

If 'TKU' stands for 'END' how will you code 'WEEKEND'?

Solution:


T + E → 20 + 5 = 25
K + N → 11 +14 = 25
U + D → 21 + 4 = 25
W = 23 → 25 – 23 = 2 → B
E = 5 → 25 – 5 = 20 → T
E = 5 → 25 – 5 = 20 → T
K = 11 → 25 – 11 = 14 → N
E → T (Given)
N → K (Given)
D → U (Given)
WEEKEND → BTTNTKU
Therefore, “BTTNTKU” will be code for “WEEKEND”.

QUESTION: 14

If '+' means '÷', '÷' means '–', '–' means 'x', 'x' means '+', then 44 + 4 ÷ 2 – 4 x 6 = 

Solution:

Based on condition given,

⇒ 44 + 4 ÷ 2 – 4 x 6 = ?
⇒ 44 ÷ 4 – 2 x 4 + 6 = ?
⇒ 11 – 8 + 6 = ?
⇒ 9 = ?

QUESTION: 15

In this question some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.

1 x 2 x 3 = 212
4 x 2 x 5 = 514
7 x 5 x 9 = 848
2 x 4 x 9 = ?

Solution:


Similarly 2 x 4 x 9 = 338.

QUESTION: 16

Select the missing number in matrix from the given alternatives:

Solution:

23 + 4 – 12 = 15
19 + 8 – 4 = 23
5 + 77 – 10 = 72
10 + 40 – 32 = 18
Therefore, “18” is missing number in matrix.

QUESTION: 17

Anita starts from a point walks 10 km towards South, turns left and walks 5 km, turns left again and walks. What is the direction she is facing now?

Solution:

Direction diagram can be traced as shown below,

Anita is facing North direction.

QUESTION: 18

Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement:
1. Some cats are dogs.
2. Some dogs are cows.
3. No cow is rat.

Conclusion
I. No rat is dog.
II. No cow is cat.
III. Some dogs are cats.

Solution:

Venn diagram of given statement can be drawn as shown below,

Conclusion:
I. No rat is dog. ⇒ False (as there is possibility that some rat is dog)
II. No cow is cat. ⇒ False (as there is possibility that some cat is cow)
III. Some dogs are cats. True
From the above figures, it can be concluded that only III follows.

QUESTION: 19

In the given cubes which colour is opposite to Red?

Solution:

Color opposite to Red is Purple.

QUESTION: 20

Which of the following diagrams correctly represents Woman, doctors, professionals?
 

Solution:

Some woman may be doctors also and both are professionals.

QUESTION: 21

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:

QUESTION: 22

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:

QUESTION: 23

A piece of transparent paper is folded. Find how the pattern appears when the paper is folded along the dotted line.

Solution:

The piece of paper will appear as shown when folded along the dotted line.

QUESTION: 24

If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Solution:

The mirror image for the given figure is:

QUESTION: 25

In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. 'A' can be represented by 01, 13 etc. and 'S' can be represented by 55, 66 etc. Similarly, you have to identify the set for 'FEHTB'

Solution:

1) 31, 21, 96, 87, 99 ⇒ F, N, S, T, B
2) 00, 56, 76, 68, 98 ⇒ F, E, T, T, H
3) 43, 85, 79, 87, 75 ⇒ F, E, H, T, B
4) 24, 56, 12, 59, 00 ⇒ F, E, F, T, F
Hence, 43, 85, 79, 87, 75 has the correct set for ‘FEHTB’.

Related tests