Logical Reasoning - Test 6


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | Logical Reasoning - Test 6


Description
This mock test of Logical Reasoning - Test 6 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC Logical Reasoning - Test 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Logical Reasoning - Test 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Logical Reasoning - Test 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Logical Reasoning - Test 6 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify the diagram that best represents the relationship among the classes given.

Woman, politician, smart

Solution:

Clearly, all the three are interrelated. Some women may be politicians and some may be smart. Similarly, some politicians may be smart and may be women.
So, all the three circles intersect with each other.

Therefore, above diagram best express relationship between Woman, politician, smart

QUESTION: 2

Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle

Remove, rumour, rigour, revive, retrospect

Solution:

These words can be properly arranged as:
remove, retrospect, revive, rigour, rumour
clearly, the middle word is revive.

QUESTION: 3

Pointing to a boy a woman says, “His father is father – in – law of that person whose father is father – in – law of mine”. Then how boy is related to the woman?

Solution:

Table is drawn describing symbols and their meanings:

“His father is father – in – law of that person whose father is father – in – law of mine”

Hence, Boy is a Brother of Women. 

QUESTION: 4

Which of the following words would correctly decode the word ZHOFRPH if the simple alphabet shifting code is used?

Solution:

Here only simple alphabet shifting code is used
Here if we look on code word “ZHOFRPH” then we can see that for given word second and last letter are same therefore on decoding we will get a word which will be having 2nd letter and last letter same.
Now if we look on given option we will be find that that word “WELCOME” will be having 2nd letter and last letter same
Now we can see that letter shifting as given in below figure.

 
Hence, on decoding “ZHOFRPH” we will get the word “WELCOME”

QUESTION: 5

In this question, the sets of letter given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from J to N. A number from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘1’ can be represented by KM, NN etc., and '2' can be represented by LM, NM, etc. Similarly you have to identify the set for the letter for number ‘78269’

Solution:

1) KL, KK, NL, LL, JJ ⇒ 7, 8, 3, 6, 9
2) KL, ML, LM, LL, JJ ⇒ 7, 4, 2, 6, 9
3) KL, KK, LM, LL, JK ⇒ 7, 8, 2, 6, 5
4) KL, KK, LM, LL, JJ ⇒ 7, 8, 2, 6, 9
Therefore, “KL, KK, LM, LL, JJ” are set of letter which represent number“78269”

QUESTION: 6

Select the related word from the given alternatives.

Insane : sensible ∷ ?

Solution:

→ Insane means mad, opposite of sensible, likewise climb is opposite of Descend.

QUESTION: 7

Select the related letters from the given alternatives.

BCD : DEG : : FIJ : ?

Solution:

We know that position of letter in english alphabet
⇒ B = 2, C = 3, D = 4
BCD = 2 + 3 + 4 = 9 = 32
⇒ D = 4, E = 5, G = 7
DEG = 4 + 5 + 7 = 16 = 42
Similarly,
⇒ F = 6, I = 9, J = 10
FIJ = 6 + 9 + 10 = 25 = 52
⇒ J = 10, L = 12, N = 14
JLN = 10 + 12 + 14 = 36 = 62
Hence, “JLN” is correct answer.

QUESTION: 8

Directions: In the following question, select the related number from the given alternatives.

392 : 28 :: 722 :  ?

Solution:

392/28 = 14 = half of 28
722/38 = 19 = half of 38.
Hence, correct answer is 38.

QUESTION: 9

Select the odd word from the given alternatives.

Solution:

→ Except Bride and Groom, all others options pointing to husband and wife with legal commitment. Even Jack and Jill are considered to represent a married royal couple(Louis XVI of France and  his Queen Marie Antoinette)

QUESTION: 10

Select the one which is different from the other three responses.

Solution:

The pattern followed is that in each term the difference between 1st& 2nd and 3rd& 4th term is same i.e.
In YDWB→ Y + 5 = D; W + 5 = B
TKRI→ T – 9 = K; R – 9 = I
QNON→ Q – 3 = N; O – 1 = N
HLFJ→ H + 4 = L; F + 4 = J
Clearly, QNON is odd one.

QUESTION: 11

In the given series one term is missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

XOXXX, XXOXX, XXXOX, XXXXO, _________

Solution:


→ ‘O’ is rotating in clockwise cyclic order.

QUESTION: 12

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
Red, Orange, Yellow, ?

Solution:

→ In Colour spectrum the sequence of wavelength is as follow :
Red (780 to 622 nm)
Orange (622 to 597 nm)
Yellow (597 to 577 nm)
Green (577 to 492 nm)
→ In above sequence next colour will be Green.

QUESTION: 13

In the given series one number is missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

7, 3, _, -2, -3​

Solution:

→ Sequence is like this and follows following rule:

Therefore, next term in series will be “0”.

QUESTION: 14

In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

r_pr_p_q_r_p

Solution:

→ In above sequence there is repetition of ‘rqp’ and sequence is like this rqp rqp rqp rqp.
Therefore, “qqrpq” are group of letter which will complete the given series.

QUESTION: 15

Two football players A and B start from the same point. A runs 10m North, then 15 m East, turns right and runs 25 m. Meanwhile, B runs 7 m West, then 15 m South, turns left and runs 2 m. What is the position of B with respect to A? 

Solution:

Direction diagram can be traces as shown below,

→ From above diagram, B is 20 m to the West of A.

QUESTION: 16

In the question one statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.

Statement: Should the village authorities build a water tank in their village?
Argument I: Yes, a tank is essential as it will provide water for dry summer months.
Argument II: No, the sharing of tank water will lead to disharmony amongst the villagers.

Solution:

→ Argument I is strong, If village authorities are building a water tank in village, means it’s necessary and essential for village. Sharing water lead to disharmony amongst the villagers cannot be strong argument because first we have to think about essential thing that is build water tank for villagers, so argument I is strong.

QUESTION: 17

Which of the cubes in the given options can't be made from the below unfolded cube?

Solution:


→ Option 4th cube is not possible from unfolded cube.

QUESTION: 18

Select the correct pattern from the options that can be combined to make the given figure.

Solution:

→ Combining figures of 1st option:

→ Option 1st is correct.

QUESTION: 19

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicates how it will appear when opened.

Solution:


→ After opening paper, paper look like 2nd figure, so 2nd option is correct.

QUESTION: 20

If mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right of the given figure?

Solution:


Above figure represent correct mirror image of given question figure.

QUESTION: 21

If o < l, x < o, a < l and p < o, which of the following must be true?

I. a > p
II. l > p
III. x < l

Solution:

I. a > p
For this inequality, first we have to find relationship between ‘a’ and ‘o’.
Given that, a < l and o < l but we cannot determine relationship between ‘a’ and ‘o’ from above inequalities.
So, a > p is not decidable.
II. l > p
Given that, o < l and p < o
From above two inequalities we can say p <
III. x < l
Given that, o < l and x < o
From above two inequalities we can say x <
→ Only II and III are true, option 4th is correct.

QUESTION: 22

If '+' is 'x', '-‘ is '+', 'x' is '÷' and '÷' is '-‘, then answer the following question based on this information.

13.5 x 1.5 - 0.008 + 125 = ?

Solution:

→ After applying above conditions:
= 13.5 ÷ 1.5 + 0.008 x 125
= (13.5 ÷ 1.5) + (0.008 x 125)
= 9 + 1
= 10

QUESTION: 23

In the following question, select the missing number from the given alternatives.

Solution:

Here, if we observe it carefully, then we can see that sum number of each column is 90.
16 + 36 + 38 = 90
49 + 25 + 16 = 90
64 + 6 + ? = 90
? = 90 – 70 = 20
Therefore, “20” will be the missing term.

QUESTION: 24

Directions: In question, two statements are given followed by conclusion. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusion can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statements:
(I) Some students are intelligent.
(II) Ankita is a student.

Conclusions:
1. Some students are dull.
2. Ankita is intelligent.

Solution:

Least possible Venn diagram for the given statement will be,

 

Conclusions:
1. Some students are dull → In statement nothing is mentioned about dull. So we cannot say ‘Some statement are dull’. Hence false.
2. Ankita is an intelligent → This may be possible but not definite. Hence false.
Hence none of the conclusions follows.

QUESTION: 25

Amit, Bhuwan, Chetan, Lalit, Dilip and Fahim are sitting in a row facing west. Chetan is between Amit and Lalit. Bhuwan is just to the left of Lalit but right of Dilip. Chetan sitting to the immediate right of Lalit. Fahim is at the extreme left end. Which pair is sitting by the sides of Dilip?

Solution:

Chetan is between Amit and Lalit. Bhuwan is just to the left of Lalit but right of Dilip.
Chetan sitting to the immediate right of Lalit. Fahim is at the extreme left end.
 
Hence, Bhusan and Fahim is sitting by the sides of Dilip.

Related tests