Logical Reasoning - Test 7


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | Logical Reasoning - Test 7


Description
This mock test of Logical Reasoning - Test 7 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC Logical Reasoning - Test 7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Logical Reasoning - Test 7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Logical Reasoning - Test 7 exercise for a better result in the exam. You can find other Logical Reasoning - Test 7 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Select the related word from the given alternatives.

moq : lnpr ∷ ceg : ?

Solution:

→ Both moq and lnpr, together make a small part of English alphabetical series.

→ Likewise ceg and bdfh, together make a small part of English alphabetical series.

Therefore, “bdfh” is correct answer.

QUESTION: 2

Select the related word from the given alternatives.

Mahatama Gandhi  :1948 ∷ Nelson Mandela : ?

Solution:

Mahatama Gandhi died on 30 January 1948. Similarly Nelson Mandela died on
05 December 2013.  
Hence, “2013” is correct option.

QUESTION: 3

Select the related numbers from the given alternatives.

34 : 59 :: 57 : ?

Solution:

The logic here is as follows,
⇒ 34 + 32 + 42 = 34 + 9 + 16 = 59
Similarly, 
⇒ 57 + 52 + 72 = 57 + 25 + 49 = 131
Hence, "131" is correct option. 

QUESTION: 4

Select the odd word from the given alternatives.

Solution:

→ Except Potato and Raddish, all other pairs are useful to make drinking related Recipes.

QUESTION: 5

Select the odd word from the given alternatives.

Solution:

There are live word present in OliveLivewire and Livewire but there is no live in Living.
Therefore Alone is odd word among them.

QUESTION: 6

Select the odd figure from the given alternatives.

Solution:

In image of option 1) 
⇒ (4 × 5) + (5 × 3) – (4 × 3)
⇒ 20 + 15 – 12
⇒ 23
In image of option 2) ​
⇒ (7 × 6) + (6 × 2) – (2 × 7)
⇒ 42 + 12 – 14
⇒ 40 but in diagram it is given as 27. 
In image of option 3) ​
⇒ (9 × 6) + (6 × 8) – (8 × 9)
⇒ 54 + 48 – 72
⇒ 30
In image of option 4) ​
⇒ (3 × 2) + (2 × 1) – (1 × 3)
⇒ 6 + 2 – 3
⇒ 5
Therefore image of option 2) is odd among them.

QUESTION: 7

Which of the following group of numbers follows the trend?

111O, O1111, 11111O, __________

Solution:

→ ‘O’ comes at start and last position alternatively and always number of 1’s is increased by one.

QUESTION: 8

Which of the following words follow the trend of the given word list?

Oasis, Noise, Drone, Allot, _______

Solution:

In given series “O” is moving in next position with each increasing term.
Oasis, Noise, Drone, Allot,
So now with next term “O” will move to 5th position.
Now in option only Audio has “O” as it fifth letter.

QUESTION: 9

Find the missing term in diagram shown below?
CK   16    9     JR

OS   24    19    TX

KM   ?     ?     PV

Solution:

Putting A = 1, B = 2, C = 3, ...., M = 13, ....., X = 24, Y = 25, Z = 26, we have:
In First row,
Hence, 21, 14 is missing term.

QUESTION: 10

In a certain code, ‘256’ means ‘red colour chalk’; ‘589’ means ‘green colour flower’ and ‘245’ means ‘White colour chalk’. Which digit in that code means ‘white’?

Solution:

Based on given information we can summarise information in below diagram,

Hence, Code for ‘White’ will be ‘4’

QUESTION: 11

In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some walls are huts
Some huts are houses
All houses are roofs

Conclusions:
I. Some houses are walls
II. No roof is a hut

Solution:

If we analyze the statements given in the question, we get the following:

From the above analysis:
Conclusion I is not always true.
Conclusion II is never true.

QUESTION: 12

Sunita rode her scooty northwards, then turned left and after taking another left, rode 4 km. She found herself exactly 2 km west of her starting point. How far did she ride northwards initially?

Solution:


Thus Sunita rode 4 km towards north initially.

QUESTION: 13

If the letters N, S, C, E, O, U & F are numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7 respectively. Select that combination of numbers so that letters arranged accordingly, form a meaningful word.

Solution:

→ Arranging letters according to 3517624,

→ CONFUSE is a meaningful word which means unable to think clearly.

QUESTION: 14

A word is represented by only one set of numbers as gives in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrixes. The columns and rows of Matrix – I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix – II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘Z’ can be represented by 20, 24 etc and ‘Y’ be represented by 55, 85 etc similarly, you have to identify the set for the word ‘SHARP’.

Solution:

1) 10, 65, 11, 44, 56 ⇒ S, H, A, R, P
2) 65, 21, 33, 69, 34 ⇒ H, C, V, H, S
3) 55, 21, 98, 01, 10 ⇒ Y, C, O, E, S
4) 34, 65, 11, 44, 22 ⇒ S, H, A, R, V
Therefore, “10, 65, 11, 44, 56” are set of number which represent word “SHARP”

QUESTION: 15

Six men A, B, C, D, E and F are sitting on a round conference table. B is sitting between E and F and opposite to A. C is sitting to the immediate left of F. Determine who is sitting opposite to F.

Solution:

Since six persons are sitting on the round table therefore 6 positions should be fixed on it, as shown in the following diagram

Sitting arrangement can be started by placing B between E and F, with F being on his left side, as we need left seat of F to be vacant for C.
Next, A should be placed opposite to B as specified in the question.

Then, C should be placed to immediate left of F.

It can be observed that only D is left, therefore D can sit on the only available position which is opposite to F. Hence, D is sitting opposite to F.

QUESTION: 16

The weights of five boxes are 10, 20, 50, 70, and 90 kilograms. Which of the following cannot be the total weight (in kilograms) of any combination of these boxes?

Solution:

→ Taking three boxes weights are 20, 70 and 90 kilograms and the total weight of combination is 180 Kilograms.
→ Taking four boxes weights are 10, 50, 70 and 90 kilograms and the total weight of combination is 220 Kilograms.
→ Taking all boxes weights are 10, 20, 50, 70 and 90 kilograms and the total weight of combination is 240 Kilograms.
→ There is no combination of boxes from which total weight can be 200 kilograms.

QUESTION: 17

Insert the correct sign & find out the result:

24 * 7 * 5 * 5 * 8 = 25

Solution:

24 * 7 * 5 * 5 * 8 = 25
let’s try all the options:
1) +, ÷, ×, – ⇒ 24 + 7 ÷ 5 × 5 – 8 = 25
⇒ 24 + 7 – 8 = 25
⇒ 23 ≠ 25
2) ÷, +, –, × ⇒ 24 ÷ 7 + 5 – 5 × 8 = 25
⇒ 3.4(approx.) + 5 – 40 = 25
⇒ - 31.6 ≠ 25
3) ×, –, +, ÷ ⇒ 24 × 7 – 5 + 5 ÷ 8 = 25
⇒ 168 – 5 + 5 ÷ 8 = 25
⇒163+58=25⇒163+58=25⇒1304+58=25⇒1304+58=25
⇒ 163.5(approx) ≠25
4) –, ×, ÷, + ⇒ 24 – 7 × 5 ÷ 5 + 8 = 25
⇒ 24 – 7 + 8 = 25
⇒ 25 = 25 ⇒ This is our answer.

QUESTION: 18

N is more intelligent than M, M isn’t as intelligent as X. X is more intelligent than Y but not as good as N. Who’s the most intelligent of them all?

Solution:

N is more intelligent than M ⇒ N > M
M isn’t as intelligent as X ⇒ X > M
X is more intelligent than Y ⇒ X > Y
X is not as good as N ⇒ N > X
⇒ N > X > Y, M
⇒ N is the most intelligent of them all.

QUESTION: 19

Four positions of a dice are given below. Identify which number is on the face opposite 2.

 

Solution:


Figure I says 3 and 4 cannot be opposite to 2.
Figure II says 1 and 3 cannot be opposite to 2.
Figure IV says 6 and 4 cannot be opposite to 2.
Overall, 1, 3, 4 and 6 cannot be opposite to 2.
So, 5 must be opposite face to 2.

QUESTION: 20

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:

The question figure is hidden in the answer 1).
Hence, 1) is the answer. 

QUESTION: 21

Directions: In question, which answer figure will complete the question figure?

Solution:


Clearly, option1 represents the portion to complete the given question figure.

QUESTION: 22

If A @ B means A is father of B, A # B means A is brother of B and A ! B means A is grandson of B, then what does P @ Q # R ! S mean?

Solution:

Now draw family tree using following notations:

→ Breaking the statement P@Q#R!S
P@Q, P is father of Q
Q#R, Q is brother of R
R!S, R is grandson of S

P@Q#R!S Means R is son of P and P is son of S.
Therefore, P is son of S is correct option.

QUESTION: 23

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Solution:


Now if we will open paper as it is folded in given question figure then it will appear as it is shown in above question figure.
Hence, image of option 1) is correct answer.

QUESTION: 24

In the figure given below, square represents people who are singers, triangle represents actors and circle represents directors. Which set of letters represents people who are both singers and directors?
 

Solution:

→ People who are both singers and directors, so necessary things is people should both singers and directors either they are actors or not.
Therefore, B and C represent area who are both singers and directors.

QUESTION: 25

The writer can get good ideas only when he constantly rejuvenates himself. This rejuvenation comes from new experiences that the writer must take part in. 

Q. Which of the following supports the thought?

Solution:

Option 1 is the correct answer. The central idea of the sentence is to convey the need for good writers to break monotony and take new experiences, thereby regenerating new ideas. Option 2 is the exact opposite of the idea of taking up new experiences. Option 3 and 4 talk about travelling which is nowhere conveyed in the above sentence.

Related tests