Quantitative Aptitude - Test 15 - SSC CGL MCQ

Quantitative Aptitude - Test 15 - SSC CGL MCQ

Test Description

25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 - Quantitative Aptitude - Test 15

Quantitative Aptitude - Test 15 for SSC CGL 2024 is part of SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 preparation. The Quantitative Aptitude - Test 15 questions and answers have been prepared according to the SSC CGL exam syllabus.The Quantitative Aptitude - Test 15 MCQs are made for SSC CGL 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Quantitative Aptitude - Test 15 below.
Solutions of Quantitative Aptitude - Test 15 questions in English are available as part of our SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 for SSC CGL & Quantitative Aptitude - Test 15 solutions in Hindi for SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for SSC CGL Exam by signing up for free. Attempt Quantitative Aptitude - Test 15 | 25 questions in 15 minutes | Mock test for SSC CGL preparation | Free important questions MCQ to study SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 for SSC CGL Exam | Download free PDF with solutions
Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 1
Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 1

Start from the root of 169 then second root will reduce to 11, third root will reduce to 7, fourth root will reduce to 8, and finally, it reduce to value 4.

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 2

If a * b = ab, then the value of 5 * 3 is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 2

Put a = 5 and b = 3 in given equation
hence it will be 53 = 125

 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 3

The first and last terms of an arithmetic progression are -23 and ­42. What is the sum of the series if it has 14 terms?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 3

In an arithmetic progression with first term, a = -23, last term, l = 42

Number of terms = n = 14

7 × 19 = 133

=> Ans - (B)

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 4

Product of 6ab, 3b and 4a is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 4

Product of: 6ab, 3b and 4a

= (6 × 3 × 4) × (ab × b × a)

= 72a2b2

=> Ans - (A)

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 5

Reduce 2714/5074 to lowest terms.

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 5

Expression: 2714/5074

HCF of 2714 and 5074 = 118
Dividing numerator and denominator by 118

= 23/43

=> Ans - (C)

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 6

The average of five numbers is 56.4. The average of the first and the second number is 53. The average of the fourth and the fifth number is 56. What is the third number?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 6

Average of 5 numbers is given as 56.4

Total of 5 numbers = Average x Number of Elements

Total of 5 numbers = 56.4 x 5 = 282

Average of 1st and 2nd number is 53

Total of 1st and 2nd number = 53 x 2 = 106

Average of 4th and 5th number is 56

total of 4th and 5th number = 56 x 2 = 112

1st + 2nd + 3rd + 4th + 5th = 282

106 + 3rd + 112 = 282

3rd = 64

hence option A is correct

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 7

The cost price of an article is 64% of the marked price. The gain percentage after allowing a discount of 12% on the market price is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 7

Let's say marked price = 100
Then cost price = 64
and selling price = 88
discount = 24

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 8

The number of seats in an auditorium is increased by 25%. The price of a ticket is also increased by 12%. Then the increase in revenue collection will be

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 8

Let's assume no. of seats were 100 and price of a ticket was 100 hence total revenue is 10000.
Now acc. to question after increment no. of seats will be 125 and price of a ticket will be 112. Hence total revenue will be 125 * 112 = 14000.
Increment in revenue = 4000
% increase in revenue = 40%

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 9

In a factory 60% of the workers are above 30 years and of these 75% are males and the rest are females. If there are 1350 male workers above 30 years, the total number of workers in the factory

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 9

Let's say total number of workers are xx.
Hence above 30 years workers will be 60x/100​
And male workers will be
So x will be = 3000.

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 10

In a partnership business, A invests 1/6th of the capital for 1/6 of the total time, B invests 1/4 of the capital for 1/4 of the total time and C, the rest of the capital for the whole time. Out of a profit of 19,400, B's share is:

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 10

Let the total capital be Rs z and total time be y

hence ratio of profit divison for A, B, C will be

A : B : C = 4 : 9 : 84

hence profit for B = 9/97 x 19400 = 1800

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 11

The average marks obtained by a student in 6 subjects is 88. On subsequent verification it was found that the marks obtained by him in a subject was wrongly copied as 86 instead of 68. The correct average of the marks obtained by him is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 11

Number of subjects = 6

wrong average = 88

sum of marks calculated wrongly in all subjects = 88 x 6 = 528

Correct Marks = 528 - 86 + 68 = 510

Correct Average of marks = 510/6​ = 85

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 12

A sum of Rs 76 is divided among A, B and C in such a way that A gets 7 more than that what B gets and B gets 6 more than what C gets. The ratio of their shares is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 12

Let the amount with C be Rs y

so, amount with B = y +6

and amount with A = y + 13

and it is given that total amount is 76, So

y + y + 6 + y + 13 = 76

y= 19

Hence A : B : C = 32 : 25 : 19

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 13

A reduction of 20% in the price of sugar enables me to purchase 5 kg more for Rs. 100. Find the price of sugar per kg before reduction of price.

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 13

cost of 5 kg. rice = 100 rs.
cost of 1 kg. rice = 20 rs.
Before discount cost price will be =

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 14

Directions: The pie chart given below show the spending of a family on various heads during a month. Study the graph and answer the questions.

If the total income of the family is Rs. 25,000, then the amount spent on Rent and Food together is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 14

Total share percentage on food and rent = 45 + 14 = 59%
Hence price will be = 25000 × 59/100 = 14750

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 15

An article which is marked at Rs. 975 is sold for Rs.897. The discount percent is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 15

Marked price(M) of article = Rs 975

Selling Price (S) of article = Rs 897

= 8%

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 16

Slope of the line AB is -4/3. Co-ordinates of points A and B are (x, -5) and (-5, 3) respectively. What is the value of x?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 16

→ 24 = 20 + 4x

→ x = 1

so the answer is option D.

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 17

What is the reflection of the point (-2, 5) in the line x = -1?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 17

Reflection of point (x, y) in line x = a is (-x + 2a, y)

Now, Reflection of point (-2, 5) in line x = -1

= [2 + 2(-1), 5] = (0, 5)

=> Ans - (B)

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 18

What is the slope of the line parallel to the line passing through the points (4, -2) and (-3, 5)?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 18

Slope of line passing through points (4, -2) and (-3, 5)

Slope of two parallel lines is always equal.

=> Slope of the line parallel to the line having slope -1 = -1

=> Ans - (D)

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 19

What is the reflection of the point (-3, 1) in the line x = -2?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 19

Reflection of point (x, y) in line x = a is (-x + 2a, y)

Now, Reflection of point (-3, 1) in line x = -2

= [3 + 2(-2), 1] = (-1, 1)

=> Ans - (A)

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 20

Point A divides segment BC in the ratio 4 : 1. Co-ordinates of B are (6 , 1) and C are (7/2, 6). What are the co-ordinates of point A?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 20

(x, y) = (4, 5)

So the answer is option B.

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 21

Directions: The following graph shows the production of cotton bales of 100 kg each in lakhs by different states A, B, C, D and E over the years. Study the graph and answer the following Questions.

How many kg of cotton was produced by State C during the given period?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 21

Production of C in year 2003-2004 = 6 per 100 kg in lakh
in year 2004-05 = 11 per 100 kg in lakh
in year 2005-06 = 15 per 100 kg in lakh
Total will be 32 per 100 kg in lakh or 320000000 kg

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 22

Study the following bar diagram carefully and answer the following questions.
The number of the production of electronic items (TVs and LCDs) in a factory during the period from 2009 to 2013.

The total number of products of electronic items is maximum in the year

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 22

Total no. of electronic items in:

2009 = 6000 + 7000 = 13000

2010 = 9000 + 9400 = 18400

2011 = 13000 + 9000 = 22000 [MAX]

2012 = 11000 + 10000 = 21000

2013 = 8000 + 12000 = 20000

=> Total production is maximum in 2011

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 23

In the following questions, the graph shows the demand and production of different companies. Study the graph and answer the questions.

The production of company A is approximately what percent of the demand of company C?

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 23

Production of Company A = 1400 lakh tonnes

Demand of company C = 2600 lakh tonnes

Production of company A as a percentage of demand of company C = 1450/2600 = 55% (Approx)

Option D is the right answer.

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 24

In the following questions, the graph shows the demand and production of different companies. Study the graph and answer the questions.

What is the difference between the average demand and the average production of the companies (in lakh tonnes)? [Approximately]

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 24

Total demand = 2100 + 3150 + 2600 + 5000 + 2800 + 3300 = 18950

Total supply = 1450 + 3650 + 3100 + 4200 + 3700 + 4500 = 20600

Difference in total demand and supply = 1650

Average difference = 1650/6 = 275

Hence, option C is the right answer.

Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 25

The graph shows the result of 10th class students of a school for 4 years. Study the graph and answer the questions:

The ratio of students who scored second class to the total students appeared in the year 2000 is

Detailed Solution for Quantitative Aptitude - Test 15 - Question 25

In 2000, no. of students who passed with:

1st class = 90

2nd class = 50

3rd class = 20

Total students = 90 + 50 + 20 = 160

=> Required ratio = 50/160​ = 5 : 16

SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024

237 docs|138 tests
Information about Quantitative Aptitude - Test 15 Page
In this test you can find the Exam questions for Quantitative Aptitude - Test 15 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Quantitative Aptitude - Test 15, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024

237 docs|138 tests