Test: Word Problems of AP - Class 10 MCQ

# Test: Word Problems of AP - Class 10 MCQ

Test Description

## 10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 10 - Test: Word Problems of AP

Test: Word Problems of AP for Class 10 2024 is part of Mathematics (Maths) Class 10 preparation. The Test: Word Problems of AP questions and answers have been prepared according to the Class 10 exam syllabus.The Test: Word Problems of AP MCQs are made for Class 10 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Word Problems of AP below.
Solutions of Test: Word Problems of AP questions in English are available as part of our Mathematics (Maths) Class 10 for Class 10 & Test: Word Problems of AP solutions in Hindi for Mathematics (Maths) Class 10 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 10 Exam by signing up for free. Attempt Test: Word Problems of AP | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics (Maths) Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Test: Word Problems of AP - Question 1

### If sum of n terms is given by Sn = 3n2 + 5n, then the common difference of this AP is:

Detailed Solution for Test: Word Problems of AP - Question 1

We know S1is the sum of 1st term which is a
S= 3 + 5 = 8 = a
S2 is sum of first two terms
S2=3 * 4 + 5 * 2 = 12 + 10 = 22
And We have a2= S2 - S1 = 22 - 8 = 14
d = a-a= 14 - 8 = 6

Test: Word Problems of AP - Question 2

### What is the sum of the first 50 multiples of 3?​

Detailed Solution for Test: Word Problems of AP - Question 2

sum=n/2x(2a+(n-1)d )
=50/2(2x3+ (50-1)3 )
= 25 ( 6+49x3 )
= 25x 153
= 3825

Test: Word Problems of AP - Question 3

### An athlete wants to improve his stamina, so he decides to increase the distance he runs by half a kilometer every day. If he starts with 5 km on first day, find how much he runs on the 10 th day

Detailed Solution for Test: Word Problems of AP - Question 3

Distance increased every day is the common difference for the AP which is 0.5
Initial distance is 5 km , so a=5
To find the distance at 10th day, so n=10
l=a+(n-1)d
=5+(10-1)0.5
=5+4.5=9.5km

Test: Word Problems of AP - Question 4

A tree in each year grows 4cm less than it grew in previous year. If it grew 1 metre in the first year, in how many years will it have ceased growing and what will be its height then,​

Detailed Solution for Test: Word Problems of AP - Question 4

One metre = 100 cm, a = 100 cm

since every year it grows 4 cm less than it did the preceding year, d = -4

Thus, it is an AP, with initial term a = 100 and d = -4

The tree will stop its growth, when nth term of the series is 0.

Nth term = a + (n - 1)d

0 = 100 + (n - 1)(-4)

0 = 100 - 4n + 4

0 = 104 -4n

4n = 104

n = 104/4

n = 26 years

Test: Word Problems of AP - Question 5

If Ss = 32, S4 = 28 ~~ What is t=?

Test: Word Problems of AP - Question 6

How many terms are there in 20, 25, 30......... 140

Test: Word Problems of AP - Question 7

Which term of the A.P 10,8,6,… will be the first negative term?

Test: Word Problems of AP - Question 8

Find the sum of first 40 integers divisible by 6​

Test: Word Problems of AP - Question 9

During the festival season , a girl wants to prepare a design at the entrance to her house. The pattern is such that starting with one dot she wants to go on increasing the number of dots by 3 every time. In which row will she have 55 dots?

Test: Word Problems of AP - Question 10

Find the fifth term of an A.P whose first term is -1 and common difference is -3

## Mathematics (Maths) Class 10

124 videos|485 docs|105 tests
Information about Test: Word Problems of AP Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Word Problems of AP solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Word Problems of AP, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

### Up next

 Test | 20 ques
 Test | 25 ques
 Test | 20 ques
 Doc | 1 pages
 Doc | 4 pages

## Mathematics (Maths) Class 10

124 videos|485 docs|105 tests

### Up next

 Test | 20 ques
 Test | 25 ques
 Test | 20 ques
 Doc | 1 pages
 Doc | 4 pages