Test: Clocks- 2


10 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Banking Preparation | Test: Clocks- 2


Description
This mock test of Test: Clocks- 2 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for LR Test: Clocks- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Clocks- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Clocks- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Clocks- 2 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?

Solution:

We know that angle traced by hour hand in 12 hrs = 360°

From 8 to 2, there are 6 hours.

Angle traced by the hour hand in 6 hours = 6x(360/12)=180o

QUESTION: 2

A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through

Solution:

We know that angle traced by hour hand in 12 hrs = 360° 

Time duration from noon to 10 minutes past 5
= 5 hours 10 minutes

Hence the angle traced by hour hand from noon to 10 minutes past 5

QUESTION: 3

At 3:40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of

Solution:

Angle between hands of a clock 

When the minute hand is behind the hour hand, the angle between the two hands at M minutes past H 'o clock

When the minute hand is ahead of the hour hand, the angle between the two hands at M minutes past H 'o clock

QUESTION: 4

The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8.30, is

Solution:

 

QUESTION: 5

How many times will the hands of a clock coincide in a day?

Solution:

The hands of a clock coincide 11 times in every 12 hours (Between 11 and 1, they coincide only once, at 12 o'clock).

12:00 am
1:05 am
2:11 am
3:16 am
4:22 am
5:27 am
6:33 am
7:38 am
8:44 am
9:49 am
10:55 am
12:00 pm
1:05 pm
2:11 pm
3:16 pm
4:22 pm
5:27 pm
6:33 pm
7:38 pm
8:44 pm
9:49 pm
10:55 pm

Hence the hands coincide 22 times in a day.

This is already given as a formula and it's is better to learn the answer by heart as 22 which can save time in competitive exams.(However you should know the theory behind).

QUESTION: 6

At what time between 4 and 5 o'clock will the hands of a watch point in opposite directions?

Solution:

The two hands of a clock will be in the same straight line but not together between HHand (H+1)(H+1) o' clock at

Here H = 4. Hands of the watch will point in opposite directions at 

QUESTION: 7

A clock is set at 5 am. If the clock loses 16 minutes in 24 hours, what will be the true time when the clock indicates 10 pm on 4th day?

Solution:

Time from 5 am to 10 pm on the 4th day 
= 3 days 17 hours 
= 3 × 24 + 17 
= 89 hours.

Given that clock loses 16 minutes in 24 hours.

QUESTION: 8

The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 65 minutes. How much a day does the clock gain or loss?

Solution:

If the minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of MM minutes of correct time, the clock gains or loses in a day by

Here M = 65. The clock gains or losses in a day by

QUESTION: 9

Find the time between 4 and 5'o clock, when the two hands of a clock are 4 minutes apart?

Solution:

At 4 o' clock, the hands are 20 minute spaces apart.

To get the first 4 min spaces between the hands ,the minute hand has to gain 20 - 4 = 16 minute spaces over the hour hand.

To get the second 4 min spaces between the hands ,the minute hand has to gain 20 + 4 = 24 minute spaces over the hour hand.

In 60 minutes, minute hand gains 55 minute spaces over the hour hand.

Time taken for gaining 16 minute spaces by minute hand

QUESTION: 10

What is the angle between the hands at 4.40?

Solution:

Angle between hands of a clock 

When the minute hand is behind the hour hand, the angle between the two hands at MM minutes past HH 'o clock

When the minute hand is ahead of the hour hand, the angle between the two hands at MM minutes past HH 'o clock

Here H = 4, M = 40 the minute hand is ahead of the hour hand. Hence the angle

Related tests