Test: Biotechnology And Its Applications 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biotechnology And Its Applications 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biotechnology And Its Applications 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biotechnology And Its Applications 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biotechnology And Its Applications 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biotechnology And Its Applications 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biotechnology And Its Applications 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Genetically engineered bacteria have been successfully used in the commercial production of

[1996]

Solution:

Human insulin has 53 amino acids in two polypeptides (A and B) connected by two S -S (disulphide) linkages. In 1983, American company Eli Lilly prepared two DNA sequences corresponding to A and B insulin chains. When  introduced in plamids of  E.coli, insulin chains were formed. They were extracted and fused to produce humulin (human insulin).

QUESTION: 2

What is true for monoclonal antibodies?

[2001]

Solution:

Monoclonal antibodies are identical molecules specific for one type of antigen. These are obtained by injecting the target antigen into a rat or mouse. Sometimes later, the spleen cells producing antibodies are isolated and fused with myeloma cells to produce monoclonal antibodies.

QUESTION: 3

Maximum application of animal cell culture technology today is in the production of

[2003]

Solution:

Cultured animal cells are used in the production of vaccines producing viruses. Vaccines for polio, rabies, chicken pox, measles and   hepatitis B are produced using animal cell culture. Insulin production includes insertion of chemically synthesized A and B chain DNA sequences into plasmids followed by transformation of E. coli with plasmid carrying the gene. Replication of recombinant plasmid in E. coli produces insulin. Interferon is a carbohydrate containing proteins that are produced by fibroblasts and leukocytes in response to immune stimuli. It has antiviral and anticancer properties and is produced by transformation of E. coli with recombinant plasmid carrying the gene for interferon. Edible proteins are produced by molecular farming, i.e., transfer of genes of proteins to plants and animals for production of proteins. 

QUESTION: 4

ELISA is used to detect viruses where the key reagent is

[2003]

Solution:

ELISA test is a technique which can detect any amount of an antibody or antigen with the help of an enzyme. The commonly used enzymes are alkaline phosphatase and peroxidase.

QUESTION: 5

Golden rice is a transgenic crop of the future with the following improved trait:[2005, 06]

Solution:

Golden rice is a transgenic crop of the future with high Vit. A content. Millions of people suffer from Vit. A deficiency which leads to vision impairment. Transgenic rice has been developed which is capable of synthesizing beta carotene, the precursor of Vitamin A. The rice variety is now being crossed into adapted varieties with field tests possible in an year or two.

QUESTION: 6

The name of Norman Borlaug is associated with :

[2005]

Solution:

The term Green revolution refers to the very substantial increase in yield obtained by breeding high yielding varieties of crops, under intensive application of fertilizers, irrigation and pesticides. The world wide increase, in productivity has come to be known as the ‘Green Revolution’ for which Dr. Borlaug won the Noble Peace Prize in 1970.

QUESTION: 7

Bacillus thuringiensis (Bt) strains have been used for designing novel :

[2005]

Solution:

Bt cotton, a transgenic crop variety has been introduced in India. The Bt cotton variety contains a foreign gene obtained from Bacillus thuringiensis. This bacterial gene protects cotton from the ball worm, a major pest of cotton.

QUESTION: 8

A trangenic food crop’which may help in solving the problem of night blindness in developing countries is

[2008]

Solution:

Golden rice is a transgenic food crop which  may help in solving the problem of night blindness in developing countries. Golden rice or miracle rice is rich in vitamin A or β-carotene and iron and decaffeinated coffee are also valuable achievements of gene transfer technology. 

QUESTION: 9

Main objective of production/use of herbicide resistant GM crops is to

[2008]

Solution:

Main objective of production/use of herbicide resistant GM crops is to reduce herbicide accumulation in food articles for health safety. GM plants has been useful in many ways. Genetic modifications has made crops more tolerant to abiotic stresses, reduced reliance on chemical pesticides, enhanced nutritional value of food. 

QUESTION: 10

Which one of the following is commonly used in transfer of foreign DNA into crop plants?

[2009]

Solution:

Agrobacterium tumefaciens is the causal agent of crown gall disease (the formation of tumours) in over 140 species of dicot. This disease caused by a DNA plasmid (Ti plasmid) carried by bacterium and transferred to the plant cells. Ti plasmid has widely used in plant engineering as a vector in order to inject gene in host plant to form transgenic plant.

QUESTION: 11

What is true about Bt toxin?

[2009]

Solution:

About Bt toxin, it is true, that the inactive protoxin gets converted into active form in the insect gut. There are several advantages in expressing Bt toxins in transgenic Bt crops. The level of toxin expression can be very high, thus delivering sufficient dosage to the pest.
The toxin expression is contained within the plant system and hence only those insects that feed on the crop perish. The toxin expression can be modulated by using tissue-specific promoters and replaces the use of synthetic pesticides in the environment.

QUESTION: 12

Transgenic plants are the ones:

[2009]

Solution:

Transgenic plants are the ones generated by introducing foreign DNA into a cell and regenerating a plant from that cell.

QUESTION: 13

The genetically-modified (GM) brinjal in India has been developed for:

[2010]

Solution:

The genetically modified brinjal in India has been developed for insect resistance. Bt brinjal is a transgenic brinjal that is developed by inserting a crystal gene from the Bacillus thuringiensis into the brinjal’s genome. This process of insertion is accomplished using Agrobacterium mediated recombination.

QUESTION: 14

Genetic engineering has been successfully used for producing:

[2010]

Solution:

Genetic engineering has been successfully used for producing transgenic mice. Many transgenic mice are designed to increase our understanding of how genes contribute to development of diseases. Transgenic mice are being developed for use in testing the safety of vaccine before they are used in human beings. For example transgenic mice are being used to test the safety of polio vaccine.

QUESTION: 15

Some of the characteristics of Bt cotton are:

[2010]

Solution:

Bt toxin genes were isolated from Bacillus thuringiensis and incorporated into cotton plant to form a genetically modified crop called Bt cotton. Bt cotton has high yield and resistance to bollworms.

QUESTION: 16

The most common substrate used in distilleries for the production of ethanol is

[2011]

Solution:

Molasses are commonly used in distillaries for the production of ethanol. The molasses is diluted to a mash containing 10-20 wt % of sugar. By the fermentation system of molasses ethanol can be produced.

QUESTION: 17

Maximum number of existing transgenic animals is of :

[2011]

Solution:

In the world maximum num ber of existing transgenic animals is mice.

QUESTION: 18

Continuous addition of sugars in ‘fed batch’ fermentation is done to:

[2011]

Solution:

A fed batch is a biotechnological batch process which is based on feeding of a growth limiting nutrient substrate to culture. It is done for purifying enzymes.

QUESTION: 19

Silencing of mRNA has been used in producing transgenic plants resistant to:

[2011M]

Solution:

In this technique nematode specific genes are introduced in the host plant in such a way that it produces both sense and antisense RNA. The two RNA’s being complementary to each other from a double stranded RNA (dsRNA) which is also called interfering RNA responsible for initiating RNA interference (RNA i). This (dsRNA) bind to and prevent translation of specific mRNA of nematode (gene silencing). Thus transgenic plants based on RNAi technology are resistant to nematode.

QUESTION: 20

In history of biology, human genome project led to the development of :

[2011M]

Solution:

Common activities in bioinformatics include mapping and analysing DNA and protein sequences, aligning different DNA etc are the part of human genome project.

QUESTION: 21

Which one of the following techniques made it possible to genetically engineer living organism ?

[2011M]

Solution:

Recombinant DNA technology is the process joining together two  DNA molecules from two different species that are inserted into a host organism to produce new genetic combination.

QUESTION: 22

Consumption of which one of the following foods can prevent the kind of blindness associated with vitamin-A deficiency?

[2012]

Solution:

Golden rice is a variety of Oryza sativa rice produced through genetic engineering to biosynthesise beta-carotene, a precursor of vitamin-A in the edible part of rice (i.e. endosperm). The research that led to golden rice was conducted with the goal of helping children who suffer from vitamin-A deficiency. Because many children in countries where there is a dietary deficiency in vitamin-A rely on rice as a staple food, the genetic modification of rice to produce the vitamin-A precursor beta-carotene is seen as a simple and less expensive alternative to vitamin supplements.

QUESTION: 23

Tobacco plants resistant to a nematode have been developed by the introduction of DNA that produced (in the host cells)

[2012M]

Solution:

RNA interference technique, sense & antisense RNA fused to form dsRNA that silent the expression of m- RNA of nematode. RNA interference is a novel strategy adopted to prevent infestation of nematode Meloidegyne incognitia in roots of tobacco plants. 

QUESTION: 24

The first clinical gene therapy was given for treating

[2012M]

Solution:

Gene therapy is an experimental technique that uses genes to treat or prevent disease. The first clinical gene therapy was given for treating adenosine deaminase deficiency. A four-year old girl became the first gene therapy patient on September 14, 1990 at the NIH Clinical Center. Adenosine deaminase deficiency, also called ADA deficiency or ADASCID is an autosomal recessive metabolic disorder that causes immunodeficiency. ADA deficiency is due to a lack of the enzyme adenosine deaminase.

QUESTION: 25

Which of the following Bt crops is being grown in India by the farmers?

[NEET 2013]

Solution:

Bt cotton is being grown in India by the farmers. Bt cotton is pest resistant plant which could decreased the pesticides used. Bt toxin is produced by a bacterium Bacillus thusringiensis (Bt for short). Bt toxin gene has been cloned from the bacteria and been expressed in  plants to provide resistance to insects without the need for insecticides.