Test: Sexually Transmitted Diseases STDs (NCERT)


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Sexually Transmitted Diseases STDs (NCERT)


Description
Attempt Test: Sexually Transmitted Diseases STDs (NCERT) | 10 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following represents the correct match of a sexually transmitted disease with its pathogen?

Solution:

Syphilis is a bacterial disease caused by Treponema pallidum. It is transmitted through sexual contact and from mother to foetus during pregnancy.

QUESTION: 2

Which of the following statements is/are correct?

Solution:

HBV can be transmitted through sexual contact with the infected person, fear, saliva etc. HBV vaccine is a second generation vaccine produced from transgenic yeast by recombinant DNA technology. Third generation vaccines are chemically synthesised multivalent vaccines. It is the first commercially available human vaccine produced by genetic engineering.

QUESTION: 3

Which of the following is correct regarding HIV, hepatitis B, gonorrhoea, trichomoniasis?

Solution:

HIV is Human immunodeficiency Virus that causes AIDS. Hepatitis-B is a viral disease and it has not been eradicated yet. Gonorrhoa is a bacterial disease. Trichomoniasis is a protozoan disease.

QUESTION: 4

Consider the following statements and select the option stating which ones are true (T) and which ones are false (F).
(i) There are many side effects of tubectomy and vasectomy.
(ii) Purpose of tubectomy is to prevent egg formation.
(iii) Contraceptive oral pills help in birth control by preventing ovulation.
(iv) Genital warts is a sexually transmitted disease caused by herpes virus.
(v) In India, there is rapid decline in infant mortality rate and MMR.

Solution:

There are no side effects of tubectomy and vasectomy. Purpose of tubectomy is to prevent egg transport.
Contraceptive pills help in birth control by preventing ovulation. Genital warts is a sexually transmitted disease caused by human papilloma virus (HPV). In India, there is rapid decline in - IMR and MMR due to better health facilities.

QUESTION: 5

Given below is a list of few sexually transmitted diseases. Identify the diseases caused by bacteria among these.
(i) Gonorrhoea
(ii) Chlamydiasis
(iii) ​Trichomonas
(iv) Chancroid
(v) Syphilis

Solution:

Gonorrhoea is caused by Neisseria gonorrhoeae. Chancroid, is caused by Haemophilus ducreyi. Syphilis is caused by Treponema pallidum. Trichomoniasis is a protozoan disease.

QUESTION: 6

The common means of transmission of AIDS is

Solution:

AIDS is a viral disease caused by HIV (Human Immunodeficiency Virus). The common means of transmission of AIDS are:
(i) Infected blood transfusion
(ii) Sexual intercourse with an infected partner without any physical barrier like condom
(iii) From infected mother to child through placenta
(iv) Use of contaminated needles, razors and syringes
(v) Artificial insemination
(vi) Organ transplantation

QUESTION: 7

Which of the following STDs are not completely curable?

Solution:

AIDS, genital herpes and hepatitis B are not completely curable STDs. AIDS is caused by Human Immunodeficiency Virus. Genital herpes is caused by Herpes Simplex Virus and hepatitis B is caused by Hepatitis B Virus.

QUESTION: 8

It is a disease which mainly affects mucous membrane of urinogenital tract. In males, burning feeling on passing urine, after a yellow discharge occurs, that is accompanied by fever, headache and feeling of illness. Its name is

Solution:

Gonorrhoea is caused by a bacterium. Neisseria gonorrhoeae. It spreads through sexual contact, common toilets and under-clothes. Gonorrhoea affects both male and female genitals. The bacterium lives in genital tubes, produces pus-containing discharge, pain around genitalia and burning sensation during urination. It damages the eyes of babies born to infected mothers.

QUESTION: 9

AIDS was reported for the first time in

Solution:

AIDS was first reported in USA amongst homosexuals in 1981.

QUESTION: 10

Read the given statements and select the correct option
Statement 1: Hepatitis B virus (HBV) is never transmitted through sexual contact with the infected person
Statement 2: HBV vaccine is a third-generation vaccine produced by recombinant DNA technology.

Solution:

HBV can be transmitted through sexual contact with the infected person. HBV is a second generation vaccine produced from transgenic yeast by recombinant  DNA technology. Third generation vaccines are chemically synthesized multivalent vaccines.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code