MET MCQ -1 (Advanced)


15 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | MET MCQ -1 (Advanced)


Description
This mock test of MET MCQ -1 (Advanced) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for JEE MET MCQ -1 (Advanced) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MET MCQ -1 (Advanced) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this MET MCQ -1 (Advanced) exercise for a better result in the exam. You can find other MET MCQ -1 (Advanced) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Which of the following is (are) correctly matched?

Solution:

(A) Self reduction takes place in Bessemer converter.
(B) Slag formation and reduction of haemalite to iron take place in blast furnance at
different temperatures.
(C) Cr2 O3 + AL AL O3 + 2Cr.
This is called sluminothermic process.
(D) Tin is Obtained by carbon reduction of SnO2 (cassiterite ore)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

In which of the following pair(s), the minerals are converted in to metals by self-reduction process?

Solution:

Cu2S+2Cu2O → 6Cu + SO2
PbS + 2PbO → 2Pb + SO2
HgS + 2HgO → 3 Hg +SO2

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

The reaction(s) which does (do) not occur in the reduction zone in the extraction of iron from haematite ore is(are):

Solution:

(C) It occurs in fusion zone at higher tempt. with Fe2O3 which escapes reduction zone.
(D)It occurs in slag formation zone.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Which of the following statement(s) is (are) true?

Solution:

(C) Magnesite (MgCO,) is ore of magnesium.
(D) Tin is extracted by carbon reduction. SnO2 + 2C → Sn + 2CO
(A) and (B) are correct statements.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Why lime stone is added in the extraction of lead from galena?

Solution:

(A) True statement
(B) CaO + SiO2 CaSiO3 (slag); (C) PbO + SiO2 → PbSiO3
CaO Converts the PbSiO3 to PbO, PbSiO3 + CaO → PbO + CaSiO3

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

The role of fluorspar (CaF2) which is added in the electrolytic reduction of alumina dissolved   in fused cryolite is(are):

Solution:

CaF2 - Ionic compound lonises to give ions & thus increases the number of ions in the
electrolyte and as impurity decreases the melting point of AI2O3.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Which of the following statement(s) is (are) correct about slag?

Solution:

(A) FeSiO3
(B) CaCO3 →CaO + CO2.
CaO + SiO2 → CaSiO3.
These reactions take place in slag formatin zone at temperature 1275 K.
(C) True statement.
(D) Infusible matter + Flux = Fusible matter (slag).

QUESTION: 8

Minerals from which metals can be extracted economically and easily are called ores.
The extraction of metals from their ores involves the following processes. (i) Concentration (ii) Calcination | roasting | leaching. (iii) Reduction.
It is carried out by one of the following methods. (A) Carbon | out by one of the following methods (B) Self reduction. (C) Electrolytic reduction. (D) Reduction by more electropositive metal (i.e. displacement method).

Q.

Which of the following reactions does not occur in Bessemer converter in the extraction of copper from chalcopyrites?

Solution:

Reaction occurs during roasting in reverberatory furnace at moderate temperature in presence of air.

QUESTION: 9

Minerals from which metals can be extracted economically and easily are called ores.
The extraction of metals from their ores involves the following processes. (i) Concentration (ii) Calcination | roasting | leaching. (iii) Reduction.
It is carried out by one of the following methods. (A) Carbon | out by one of the following methods (B) Self reduction. (C) Electrolytic reduction. (D) Reduction by more electropositive metal (i.e. displacement method).

Q.

Silver is extracted from its native ore by;

Solution:

O2 oxidases silver to silver (I) ion which then produces soluble complex with CN-ions.
2Ag + 4 NaCN + ½O2 + H2O → 2Na [Ag (CN)2] +2 NaOH.
2Na[Ag (CN2] + Zn⇔ Na2 [Zn (CN)4] + Ag

QUESTION: 10

Minerals from which metals can be extracted economically and easily are called ores.
The extraction of metals from their ores involves the following processes. (i) Concentration (ii) Calcination | roasting | leaching. (iii) Reduction.
It is carried out by one of the following methods. (A) Carbon | out by one of the following methods (B) Self reduction. (C) Electrolytic reduction. (D) Reduction by more electropositive metal (i.e. displacement method).

Q.

Which of the following is not correctly method?

Solution:

Red bauxite contains the impurities of iron oxides, titanium oxide and silica which are
removed by Baeyer’s and Hall’s processes. The Serpeck’s method is used when bauxite contain only the impurity of silica.

QUESTION: 11

Metallic gold frequently is found in aluminosilicate rocks and it is finely dispersed among other minerals. It may be extracted by treating the crushed rock with aerate potassium cyanide solution. During this process metallic gold is slowly converted to [Au(CN)2]-, which is soluble in water. After equilibrium has been reached the aqueous phase is umped off and the metallic gold is recovered from it by reacting the gold complex with zinc, which is converted to [Zn(CN)4]2-. Gold in nature is frequently alloyed with silver which is also oxidized by aerated sodium cyanide solution. Silver occurs as native as well as sulphurised ore.

Q.

The correction reaction involved in the leaching of gold with dilute solution of NaCN is :

Solution:
QUESTION: 12

Metallic gold frequently is found in aluminosilicate rocks and it is finely dispersed among other minerals. It may be extracted by treating the crushed rock with aerate potassium cyanide solution. During this process metallic gold is slowly converted to [Au(CN)2]-, which is soluble in water. After equilibrium has been reached the aqueous phase is umped off and the metallic gold is recovered from it by reacting the gold complex with zinc, which is converted to [Zn(CN)4]2-. Gold in nature is frequently alloyed with silver which is also oxidized by aerated sodium cyanide solution. Silver occurs as native as well as sulphurised ore.

Q.

The process described above in the passage is regarding :

Solution:

The process which involves the dissolution of ore into a suitable reagent and then
extraction of metal from the solution by more eletropositive element is called
hydrometallurgy.

QUESTION: 13

Amongst the various ores of a metal (M) (sulphide, carbonates, oxides, hydraed or hydroxides) two ores [X] and [Y] show the following reactivity.

(i) [X] On calcinations gives a black solid (S), carbon dioxide and water.

(ii) [X] Dissolved in dil. HCl on reaction with KI gives a white precipitate (P) and iodine.

(iii) [Y] On roasting gives metal (M) and a gas (G1) which turns acidified K2Cr2O7 solution green.

(iv) [Y] On reaction with dil. HCl gives a white precipitate (Q) and another gas (G2) which turns lead acetate solution black and also reacts with gas (G1) to precipitate colloidal sulphur in presence of moisture. The M, S [X] and [Y] gives greenish blue flame.

Q.

The metal ores [X] and [Y] are respectively;

Solution:

[X] = CuCO3 Cu (OH)2 or 2CuCO3. Cu(OH)2 ; [Y] = Cu2S or CuFeS2

QUESTION: 14

Amongst the various ores of a metal (M) (sulphide, carbonates, oxides, hydraed or hydroxides) two ores [X] and [Y] show the following reactivity.

(i) [X] On calcinations gives a black solid (S), carbon dioxide and water.

(ii) [X] Dissolved in dil. HCl on reaction with KI gives a white precipitate (P) and iodine.

(iii) [Y] On roasting gives metal (M) and a gas (G1) which turns acidified K2Cr2O7 solution green.

(iv) [Y] On reaction with dil. HCl gives a white precipitate (Q) and another gas (G2) which turns lead acetate solution black and also reacts with gas (G1) to precipitate colloidal sulphur in presence of moisture. The M, S [X] and [Y] gives greenish blue flame.

Which of the following statements is correct about [Y]?

Solution:

It is sulphide ore (Cu2 S or CuFeS2) & is called as chalcopyrites or chalcocites ; S2-
gives yellow precipitate of CdS with CdCO3.

QUESTION: 15

Amongst the various ores of a metal (M) (sulphide, carbonates, oxides, hydraed or hydroxides) two ores [X] and [Y] show the following reactivity.

(i) [X] On calcinations gives a black solid (S), carbon dioxide and water.

(ii) [X] Dissolved in dil. HCl on reaction with KI gives a white precipitate (P) and iodine.

(iii) [Y] On roasting gives metal (M) and a gas (G1) which turns acidified K2Cr2O7 solution green.

(iv) [Y] On reaction with dil. HCl gives a white precipitate (Q) and another gas (G2) which turns lead acetate solution black and also reacts with gas (G1) to precipitate colloidal sulphur in presence of moisture. The M, S [X] and [Y] gives greenish blue flame.

Q.

The gas (G1) acts as

Solution:

G1 = SO2 ; sulphur can increase & decrease its oxidation state.

Related tests