P Block MCQ - 2 (Advanced)


15 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | P Block MCQ - 2 (Advanced)


Description
This mock test of P Block MCQ - 2 (Advanced) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for JEE P Block MCQ - 2 (Advanced) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this P Block MCQ - 2 (Advanced) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this P Block MCQ - 2 (Advanced) exercise for a better result in the exam. You can find other P Block MCQ - 2 (Advanced) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Which of the following oxides are basic ?

Solution:

(A) B2O3(acidic)
(B) Tl2O (basic)
(C) In2O3 (basic)
(D) Al2O3 (ampho)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Stability of monovalent and trivalent cations of Ga, In, lie in following sequence :

Solution:

According to inert pair effect
B+3 < Al+3 < Ga+1 < In+3 < Tl+1

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Which of the following elements do not form carbide ?

Solution:

In & Ga does not form carbide.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Orthoboric acid (H3BO3) and metaboric acid (HBO2) differ in respect of :

Solution:

See theory

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Which of the given si/are amphoteric ?

Solution:

(A) BeO (ampho)
(B) Ag2O(acidic)
(C) CO2 (basic)
(D) SnO2 (ampho)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Decomposition of oxalic acid in presence of conc. H2SO4 gives :

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Which of the following are true about silicones ?

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Which among the following statements are correct ?

Solution:

See theory

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

The metals which produce hydrogen only with very dilute nitric acid are :

Solution:

When metals react with nitric acid hydrogen gas is liberated. Nitric acid is a very strong oxidizing agent.

So, it oxidizes the hydrogen gas formed during the reaction to form water and an oxide of nitrogen.

But there are exceptions magnesium and manganese react with very dilute nitric acid to liberate hydrogen gas.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Which of the following form oxychlorides as precipitate on hydrolysis ?

Solution:

BiCl3 + H2O → BiOCl + 2HCl

QUESTION: 11

Passage

When a mixture of sodium carbonate and calcium carbonate is fused with silica at 1500ºC, a liquid consisting silicates of sodium and calcium is formed. When this liquid is cooled, it becomes viscous and eventually ceases to flow. It becomes solid and called glass. By varying the proportions of the three basic ingredients and by adding other substances, the properties of glass can be altered. An approximate formula for ordinary glass may be given as,
R2O.MO.6SiO2
Where R = Na or K and M = Ca, Ba, Zn and Pb.
SiO2 may be replaced by Al2O3, B2O3, P2O5.
Coloured glasses are obtained by adding certain metallic oxides or salts in the fused mass. Class is attacked by HF and this property is used to make marking on the glass. This is known as etching.
The glass if cooled rapidly becomes brittle and fragile. The articles of glass are cooled neither very slowly nor very rapidly. The articles are cooled gradually. This process is termed annealing.

Q. 

Annealing is the best described as:

Solution:

See theory

QUESTION: 12

When a mixture of sodium carbonate and calcium carbonate is fused with silica at 1500ºC, a liquid consisting silicates of sodium and calcium is formed. When this liquid is cooled, it becomes viscous and eventually ceases to flow. It becomes solid and called glass. By varying the proportions of the three basic ingredients and by adding other substances, the properties of glass can be altered. An approximate formula for ordinary glass may be given as,
R2O.MO.6SiO2
Where R = Na or K and M = Ca, Ba, Zn and Pb.
SiO2 may be replaced by Al2O3, B2O3, P2O5.
Coloured glasses are obtained by adding certain metallic oxides or salts in the fused mass. Class is attacked by HF and this property is used to make marking on the glass. This is known as etching.
The glass if cooled rapidly becomes brittle and fragile. The articles of glass are cooled neither very slowly nor very rapidly. The articles are cooled gradually. This process is termed annealing.

Q. 

A blue colour can be imparted to glass by use of :

Solution:

CoO give blue colour.

QUESTION: 13

When a mixture of sodium carbonate and calcium carbonate is fused with silica at 1500ºC, a liquid consisting silicates of sodium and calcium is formed. When this liquid is cooled, it becomes viscous and eventually ceases to flow. It becomes solid and called glass. By varying the proportions of the three basic ingredients and by adding other substances, the properties of glass can be altered. An approximate formula for ordinary glass may be given as,
R2O.MO.6SiO2
Where R = Na or K and M = Ca, Ba, Zn and Pb.
SiO2 may be replaced by Al2O3, B2O3, P2O5.
Coloured glasses are obtained by adding certain metallic oxides or salts in the fused mass. Class is attacked by HF and this property is used to make marking on the glass. This is known as etching.
The glass if cooled rapidly becomes brittle and fragile. The articles of glass are cooled neither very slowly nor very rapidly. The articles are cooled gradually. This process is termed annealing.

Q. 

A special type of glass which contains cerium oxide and does not allow the passage of ultraviolet rays.
This glass is used for making lenses. The glass is colled:

Solution:

See theory

QUESTION: 14

Match the Column

Solution:
QUESTION: 15

Match the Column

Solution: