Test: Challenges Of Nation Building


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Challenges Of Nation Building


Description
Attempt Test: Challenges Of Nation Building | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The states created in 1960 were________.

Solution:

Maharashtra and Gujarat became independent states based on the principle of linguistic states.

QUESTION: 2

Amrita pritam was a prominent poet from

Solution:

Amrita Pritam was a prominent Punjabi poet and fiction writer. She is a recipient of Sahitya Akademi Award, Padma Shree and Jnanapeeth Award. After Partition she made Delhi her second home. She was active in writing and editing ‘Nagmani’ a Punjabi monthly magazine till her last.

QUESTION: 3

The States Reorganisation Commission was appointed in which year?

Solution:

The Central government had appointed a State Reorganisation Commission in 1953 to look into the question of redrawing the boundaries of states.

QUESTION: 4

Which one of the following leaders played a vital role in the integration of princely states with India?

Solution:

Sardar Vallabhbhai Patel played a historic role in negotiating with the rulers of princely states, firmly but diplomatically, and bringing most of them into the Indian Union.

QUESTION: 5

Mohammed Ali Jinnah addressed the constituent assembly of Pakistan in Karachi on:

Solution:

Mohammad Ali Jinnah gave his Presidential address to the Constituent Assembly of Pakistan at Karachi on 11th August 1947.

QUESTION: 6

Name the original state from which Chattisgarh was carved out.

Solution:

Chattisgarh was carved out of Madhya Pradesh and became independent state in 2000.

QUESTION: 7

The interim government formed under the cabinet mission plan was headed by

Solution:

The interim government of India existed from 2 September 1946 to 15 August 1947 with the purpose of transitioning India from British Raj to independence. The interim government was formed on 2 September 1946 from the newly-elected Constituent Assembly of India. It was headed by Jawaharlal Nehru and Vallabhbhai Patel held the second-most powerful position in the council, heading the Department of Home Affairs, and Department of Information and Broadcasting.

QUESTION: 8

The ''communal zones'' exclude

Solution:

Partition of India resulted in the communal violence. Lahore, Amritsar and Kolkata were the worst affected cities.

QUESTION: 9

Which state was not created in 2000?

Solution:

These states except Bihar were created in 2000 on the grounds of separate regional culture.

QUESTION: 10

The Cities that were divided into ‘communal zones’ during the partition violence were

Solution:

In these regions communal violence intensified and many innocents were killed and women were raped. Muslims would avoid going into an area where mainly Hindus or Sikhs lived; similarly the Hindus and Sikhs stayed away from areas of Muslim predominance.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code