Test: Freedom


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Freedom


Description
Attempt Test: Freedom | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The power of the government to disallow media from publishing or showing certain stories is

Solution:

The practice of censorship has been particularly thoroughgoing under autocratic and heavily centralised governments. In India, it was imposed during 1975 Emergency declared by Indira Gandhi. It violates rights to freedom of speech guaranteed by the Constitution.

QUESTION: 2

Aung San Suu Kyi belongs to the following country

Solution:

Aung San Suu kyi is a political prisoner, who had been under house arrest on numerous occasions in Myanmar for challenging the military government and leading the movement for democracy.

QUESTION: 3

In Buddhist philosophy, freedom is directly related to

Solution:

In Buddhist philosophy, the practice of a dharma is seen as a discipline that leads to freedom. It is skillful disciplining of the mind and soul that leads to freedom.

QUESTION: 4

Thinker who does not belong to negative liberty school of thought is

Solution:

Karl Marx believed in positive liberty and human emancipation; however, at the same time he wanted to eliminate the state. This is a contradiction in this theory.

QUESTION: 5

'Long Walk to Freedom' is an autobiography of

Solution:

'Long Walk to Freedom' is an autobiography of one of the greatest leaders of the twentieth century (Nelson Mandela). In this book he talks about his struggle against the apartheid regime in South Africa.

QUESTION: 6

In the absence of legal constraints, society would:

Solution:

In the absence of legal constraints, society would descend into chaos. Conflicting ambitions of people, competition for control over resources would lead to conflict and violence.

QUESTION: 7

Identify the author of Hind Swaraj.

Solution:

Mahatma Gandhi had written 'Hind Swaraj' in 1909.

QUESTION: 8

Constraints on freedom emerge from social inequalities of

Solution:

Social constraints are those constraints which originate from society because of stereotypes and prejudices practiced by the people. Colonialism and imperialism are examples of external constraints.

QUESTION: 9

Identify the focus of Modern liberalism.

Solution:

Modern Liberalism focuses on an individual and entities like family, society, community have no value unless interests of the individuals are being taken care of.

QUESTION: 10

Aung San Suu Kyi is a

Solution:

Aung San Suu kyi is a political prisoner, who had been under house arrest on numerous occasions in Myanmar for challenging the military government and leading the movement for democracy.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code