Test: Judiciary


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Judiciary


Description
Attempt Test: Judiciary | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What is the maximum number of judges of the Supreme Court of India including the Chief Justice?

Solution:

With a huge backlog of cases in the top court, the government had recently increased the strength of its judges from 31 to 34, including the Chief Justice of India.

QUESTION: 2

The judges of the Supreme Court of India are appointed by the

Solution:

The judges of the Supreme Court of India are appointed by the President.

QUESTION: 3

A judge of a High Court can be transferred to another

Solution:

A judge of a High Court can be transferred to another High Court by the President after consultation with the Chief Justice of India.

QUESTION: 4

The executive plays a crucial role; the legislature has the powers of removal. This has ensured…

Solution:

While making appointments, the executive plays a crucial role; the legislature has the powers of removal. This has ensured both balance of power and independence of the judiciary

QUESTION: 5

Under which Article High Courts also have the power to issue writs?

Solution:

Supreme court can restore fundamental rights by issuing writs of Habeas Corpus; mandamus etc. (article 32). The High Courts also have the power to issue such writs (article 226).

QUESTION: 6

In Golaknath vs the State of Punjab case, the Supreme Court was led by Chief Justice

Solution:

In Golaknath vs the State of Punjab case, the Supreme Court led by Chief Justice Suba Rao declared by majority of 6 to 5 that the Parliament would have no power in future to amend any of the provisions of Part III of the Constitution so as to take away Fundamental Rights.

QUESTION: 7

The salaries and allowances of the judges’ are determined by

Solution:

The salaries, allowances and benefits of the judges are determined by the Parliament from time to time and are charged on the Consolidated Fund of India.

There shall be paid to the Judges of the Supreme Court such salaries as may be determined by Parliament by law and, until provision in that behalf is so made, such salaries as are specified in the Second Schedule.

QUESTION: 8

Who defined the functions and responsibilities of the Supreme Court?

Solution:

Supreme court functions within the limitations imposed by the Constitution. The functions and responsibilities of the Supreme Court are defined by the Constitution.

QUESTION: 9

The process of judicial appointments is influenced by…

Solution:

Council of Ministers, Governors and Chief Ministers and Chief Justice of India — all influence the process of judicial appointment.

QUESTION: 10

By convention who is appointed as the chief justice of India?

Solution:

 Over the years, a convention had developed whereby the senior-most judge of the Supreme
Court was appointed as the Chief Justice of India.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code