Test: Local Governments


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Local Governments


Description
Attempt Test: Local Governments | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The first State in the country to adopt the Panchayati Raj System on 2nd October, 1959 was

Solution:

Following the recommendations of Balwant Rai Mehta Report, Rajasthan was the first State in the country to adopt the Panchayati Raj System on 2nd October, 1959. It was followed by Andhra Pradesh and within next few years almost every State established some sort of Panchayati Raj Set-up.

QUESTION: 2

In Bolivia, the law that decentralized the power at the local level is

Solution:

In 1994, the Popular Participation Law decentralized power to the local level, allowing for the popular election of mayors, dividing the country into municipalities and crafting a system of transfer of powers to municipalities.

QUESTION: 3

The maximum duration of Municipalities is

Solution:

According to the article 243U of the Indian Constitution, every Municipality, unless sooner dissolved under any law for the time being in force, shall continue for five years from the date appointed for its first meeting and no longer.

QUESTION: 4

In India, the women Sarpanch at the Gram Panchayat level are

Solution:

There are at least 200 women Adhyakshas in Zila Panchayats, another 2000 women who are Presidents of the block or taluka panchayats and more than 80,000 women Sarpanchas in Gram Panchayats.

QUESTION: 5

In 1989, P.K. Thungon Committee recommended the constitutional recognition of

Solution:

The P.K. Thungon Committee set up in 1988 to suggest the type of political and administrative structure in district for district planning, advocated constitutional status for Panchayati raj institutions.

QUESTION: 6

In the total revenue collection of India, the contribution of the rural local bodies is

Solution:

In India, the rural local bodies raise 0.24% of the total revenues collected, they account for 4% of the total expenditure made by the government. So they earn much less than they spend. That makes them dependent on those who give them grants.

QUESTION: 7

The wards committees are found in:

Solution:

According to the article 243S of the Indian Constitution, (1) there shall be constituted Wards Committees, consisting of one or more Wards, within the territorial area of a Municipality having a population of three lakhs or more. (2) The Legislature of a State may, by law, make provision with respect to - (a) the composition and the territorial area of a Wards Committee.(b) the manner in which the seats in a Wards Committee shall be filled.

QUESTION: 8

The amendment act that is regarded as a milestone in the journey of panchayati raj institution was

Solution:

The Constitution (Seventy-third Amendment) Act, 1992 accorded the Panchayati Raj Institutions (PRIs) a constitutional status.

QUESTION: 9

One third of the positions in all panchayat institutions are reserved for

Solution:

One third of the positions in all panchayat institutions are reserved for women. Reservations for Scheduled Castes and Scheduled Tribes are also provided for all the three levels, in proportion to their population.

QUESTION: 10

The term of each Panchayat body is

Solution:

If the State government dissolves the Panchayat before the end of its five year term, then fresh elections must be held within six months of such a dissolution.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code